Huron Napisano 15 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Uważam, że każdy powinien wybrać własną drogę i mieć takie narty, na jakich czuje się najlepiej - to w końcu ma być FUN. Ja jednak przychylam się raczej do zdania Mitka, mam 190cm wzrostu i 90kg wagi, na "co dzień" jeżdżę na 190 cm gigantowych Salomonach, a ponieważ staram się jeździć najdłużej jak się da, to wyskakuję na dechy w kwietniu, a czasami nawet w maju - problemem był ciężki, mokry śnieg - na moich 190-tkach zaliczyłem niejedną glebę - rozwiązaniem okazały narty krótsze o 15 cm (SL), na których daję radę w najcięższym śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 15 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Uważam, że każdy powinien wybrać własną drogę i mieć takie narty, na jakich czuje się najlepiej - to w końcu ma być FUN. Ja jednak przychylam się raczej do zdania Mitka, mam 190cm wzrostu i 90kg wagi, na "co dzień" jeżdżę na 190 cm gigantowych Salomonach, a ponieważ staram się jeździć najdłużej jak się da, to wyskakuję na dechy w kwietniu, a czasami nawet w maju - problemem był ciężki, mokry śnieg - na moich 190-tkach zaliczyłem niejedną glebę - rozwiązaniem okazały narty krótsze o 15 cm (SL), na których daję radę w najcięższym śniegu. Radze z własnego doświadczenia na mokry, wiosenny śnieg nabyć narty AM o szerokości pod butem 80-90mm i długości 190 cm czyli takiej jak gigantki. Chyba lepsze od SL na rozbabrany stok chociaż na SL nie jeździłem i nie mam zamiaru bo za stary jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conda Napisano 15 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2014 Radze z własnego doświadczenia na mokry, wiosenny śnieg nabyć narty AM o szerokości pod butem 80-90mm i długości 190 cm czyli takiej jak gigantki. Chyba lepsze od SL na rozbabrany stok chociaż na SL nie jeździłem i nie mam zamiaru bo za stary jestem. A ja polecam na takie warunki BBR Salomona :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huron Napisano 17 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2014 Chodziło mi raczej o długość niż o rodzaj narty, gdybyśmy zaczęli dywagacje nad rodzajami nart na konkretne warunki śniegowe, to forum miałoby zapewniony byt na co najmniej 100 lat Historia moja jest taka: Hochkar/Austria, kwiecień 2009 - śnieg był tak ciężki, że na moich 190cm Salomonach Pilot Superaxe 10 prawie w ogóle nie dało się skręcać, zwłaszcza na mocno nachylonym stoku skręt trwał co najmniej o dwa razy za długo - o mało się nie zabiłem . Lekko wkur..ny poszedłem do wypożyczalni na miejscu i poprosiłem o najlepsze slalomówki jakie mają - dostałem 175cm Atomic SL9M Aerospeed, które natychmiast zabrałem na stok - poczułem się jak nowo narodzony, tak mi przypasowały, że po powrocie natychmiast je zamówiłem i do dzisiaj mam dwie pary nart. Będąc przed zakupem nowych nart na następny sezon zastanawiam się nawet nad całkowitą przesiadką na długość 175-180, bo robię się coraz bardziej wygodny i powoli przestaje mnie bawić osiąganie podświetlnych prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi