Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tanie narty początkującego

Fryc

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że każdy powinien wybrać własną drogę i mieć takie narty, na jakich czuje się najlepiej - to w końcu ma być FUN. Ja jednak przychylam się raczej do zdania Mitka, mam 190cm wzrostu i 90kg wagi, na "co dzień" jeżdżę na 190 cm gigantowych Salomonach, a ponieważ staram się jeździć najdłużej jak się da, to wyskakuję na dechy w kwietniu, a czasami nawet w maju - problemem był ciężki, mokry śnieg - na moich 190-tkach zaliczyłem niejedną glebę :) - rozwiązaniem okazały narty krótsze o 15 cm (SL), na których daję radę w najcięższym śniegu.

Uważam, że każdy powinien wybrać własną drogę i mieć takie narty, na jakich czuje się najlepiej - to w końcu ma być FUN. Ja jednak przychylam się raczej do zdania Mitka, mam 190cm wzrostu i 90kg wagi, na "co dzień" jeżdżę na 190 cm gigantowych Salomonach, a ponieważ staram się jeździć najdłużej jak się da, to wyskakuję na dechy w kwietniu, a czasami nawet w maju - problemem był ciężki, mokry śnieg - na moich 190-tkach zaliczyłem niejedną glebę :) - rozwiązaniem okazały narty krótsze o 15 cm (SL), na których daję radę w najcięższym śniegu.

Radze z własnego doświadczenia na mokry, wiosenny śnieg nabyć narty AM o szerokości pod butem 80-90mm i długości 190 cm czyli takiej jak gigantki. Chyba lepsze od SL na rozbabrany stok chociaż na SL nie jeździłem i nie mam zamiaru bo za stary jestem.

Radze z własnego doświadczenia na mokry, wiosenny śnieg nabyć narty AM o szerokości pod butem 80-90mm i długości 190 cm czyli takiej jak gigantki. Chyba lepsze od SL na rozbabrany stok chociaż na SL nie jeździłem i nie mam zamiaru bo za stary jestem.

A ja polecam na takie warunki BBR Salomona :-)

Chodziło mi raczej o długość niż o rodzaj narty, gdybyśmy zaczęli dywagacje nad rodzajami nart na konkretne warunki śniegowe, to forum miałoby zapewniony byt na co najmniej 100 lat :)

Historia moja jest taka: Hochkar/Austria, kwiecień 2009 - śnieg był tak ciężki, że na moich 190cm Salomonach Pilot Superaxe 10 prawie w ogóle nie dało się skręcać, zwłaszcza na mocno nachylonym stoku skręt trwał co najmniej o dwa razy za długo - o mało się nie zabiłem :). Lekko wkur..ny poszedłem do wypożyczalni na miejscu i poprosiłem o najlepsze slalomówki jakie mają - dostałem 175cm Atomic SL9M Aerospeed, które natychmiast zabrałem na stok - poczułem się jak nowo narodzony, tak mi przypasowały, że po powrocie natychmiast je zamówiłem i do dzisiaj mam dwie pary nart.

Będąc przed zakupem nowych nart na następny sezon zastanawiam się nawet nad całkowitą przesiadką na długość 175-180, bo robię się coraz bardziej wygodny i powoli przestaje mnie bawić osiąganie podświetlnych prędkości.