jodek1 Napisano 20 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2014 (edytowane) Witam , Przygotowania do sezonu zacząłem w połowie sierpnia. Nosi mnie w Alpy już od kilku tygodni .... warunki na lodowcach są fajne, trzeba rozpocząć sezon :biggrin: Mieliśmy lecieć w ten weekend, ale ..... pogoda nie dopisała - chmury , chmury i jeszcze raz chmury. Prognoza na przyszły weekend wygląda dobrze ..... oby się sprawdziła :sad: http://www.skionline.pl/pogoda/austria-karyntia-moelltaler-lodowiec,osrodek,134,prognoza,2014-09-26.html Plan wyjazdu standart: - ruszamy w piątek po pracy z Warszawy (2 osoby) - jedziemy inaczej niż zwykle czyli katowicką , Brno , Wiedeń , Graz - bo wybór padł na Karyntię i jej lodowiec Mölltaler Gletscher - jeździmy do 15 pózniej przejazd do doliny Tux i tam dwa dni śpimy i jeździmy na lodowcu. - wracamy w poniedziałek po jeździe już standardową drogą Monachium , Berlin, Poznań... bo we wtorek rano praca Mam nadzieję że oprócz pogody .... internet na miejscu będzie dobry by podzielić się wrażeniami. :tongue: Edytowane 21 Wrzesień 2014 przez JC Zmian źródła prognozy - ale pogoda też ma byc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris_M Napisano 20 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2014 (edytowane) Plan wyjazdu standart: [...] - jedziemy inaczej niż zwykle czyli katowicką , Brno , Wiedeń , Graz - bo wybór padł na Karyntię i jej lodowiec Mölltaler Gletscher - jeździmy do 15 pózniej przejazd do doliny Tux i tam dwa dni śpimy i jeździmy na lodowcu. - wracamy w poniedziałek po jeździe już standardową drogą Monachium , Berlin, Poznań... Nie wiem, czy lepszym rozwiązaniem nie byłby powrót również przez Wiedeń. Dystans o 130 km krótszy, czas jazdy wg Google-Maps taki sam, winiety na Austrię i Czechy już macie wykupione, a nie płacicie za autostradę w Polsce. Dodatkowo, paliwo w Austrii tańsze niż w Niemczech. No, chyba, że zakładacie skorzystanie w braku ograniczenia prędkości na niemieckich autostradach, wtedy to już całkiem inna bajka Edytowane 20 Wrzesień 2014 przez Chris_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 20 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2014 nie ma nic gorszego jak w nocy wracać Katowicką .... Niemcy natomiast to tempomat 150 i super jazda ..... i na dodatek są czynne stacje z LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 20 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2014 Witam , Przygotowania do sezonu zacząłem w połowie sierpnia. Nosi mnie w Alpy już od kilku tygodni .... warunki na lodowcach są fajne, trzeba rozpocząć sezon :biggrin: Mieliśmy lecieć w ten weekend, ale ..... pogoda nie dopisała - chmury , chmury i jeszcze raz chmury. Prognoza na przyszły weekend wygląda dobrze ..... oby się sprawdziła :sad: http://www.bergfex.pl/moelltalergletscher/wetter/berg/[/. :tongue: Trzymaj się planu.tym bardziej że masz zaległą relację :wink:( przypuszczam że nie doszła do skutku,przy wyjezdzie do chorwcji ) Ps.pamiętliwy jestem :tongue: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 20 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2014 :eek: fakt pamiętliwy Masz rację - dlatego pierwszy dzień Karyntia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 21 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2014 Niemcy natomiast to tempomat 150 i super jazda ..... i na dodatek są czynne stacje z LPG. Stacje ? Coś jest więcej poza "stacją od lat" niedaleko rozjazdu autostrad na Rosenheim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2014 Jak dla mnie trochę dziwne połączenie Mölltaler i Tux, bo na Mölltalerze chodzi tylko jedna trasa, a w Tyrolu, na dzień dzisiejszy Stubai na szerszą ofertę i chyba od wczoraj Pitztal ruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 21 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2014 Niemcy natomiast to tempomat 150 i super jazda Go Forrest Go :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 21 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2014 (edytowane) Jak dla mnie trochę dziwne połączenie Mölltaler i Tux, bo na Mölltalerze chodzi tylko jedna trasa, a w Tyrolu, na dzień dzisiejszy Stubai na szerszą ofertę i chyba od wczoraj Pitztal ruszył. Raczej Tux i tylko tylko Tux w chwili obecnej. Stubai mimo otwartych tras płynie czarną berją. Na Tuxsie z moich obserwacji powiem ze jakieś tam warunki były to lepsze to gorsze.No ale idzie mróz, i w parę dni sytuacja może się rozjaśnić :wink: Edytowane 21 Wrzesień 2014 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 22 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2014 Jak dla mnie trochę dziwne połączenie Mölltaler i Tux, bo na Mölltalerze chodzi tylko jedna trasa, a w Tyrolu, na dzień dzisiejszy Stubai na szerszą ofertę i chyba od wczoraj Pitztal ruszył. Stubai, Pitztal oraz nie wspomniane Solden znam doskonale to top lodowcowe korona Tyrolu. Jednak, to lodowce które nie sa otwarte w lipcu i sierpniu - bo nie ma tam warunków narciarskich. Molltaler - to praktycznie lodowiec całoroczny bo pracuje od czerwca do maja , o Tux nie wspomnę bo to najleszy lodowiec w Europie - zdecydowanie całoroczny. Dlaczego Molltaler ?- bo ma krzesło, bo trasy są szerokie .... i łatwe - kapitalne na rozjeżdzenie ... ideał na początek sezonu. Pozostałe tyrolskie lodowce pozostawię sobię na pażdziernik i odwiedzę .... z kochanym Solden .... prucz Stubaia - którego nie lubię..... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 24 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2014 Pogoda wygląda super warto było poczekać Nocleg ogarnięty:Tux-Lanersbach http://www.hotel-pinzger.at/gdyby ktoś coś - to proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Dotarliśmy chwilę po 6 [ATTACH]16474[/ATTACH]Byli wcześniej [ATTACH]16475[/ATTACH]Relacja z tego co słychać na górze. ..wieczorem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 27 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Relacja z tego co słychać na górze. ..wieczorem Czekam z niecierpliwością bo mi się już grzyby znudziły :stupid: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 27 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Czekam z niecierpliwością bo mi się już grzyby znudziły :stupid: :tongue: Czekamy egoisto :stupid: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 27 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Czekamy egoisto :stupid: Ależ oczywiście, CZEKAM z całą bracią narciarską i skionlinową w jednym :tongue: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Czas na podsumowanie dnia ?Na dole było pusto wiele osób pojechalo wcześniej na górę[ATTACH]16479[/ATTACH]Na górę wjechalismy o 8:30[ATTACH]16478[/ATTACH]Pogoda nie zachęcała do jazdy [ATTACH]16477[/ATTACH][ATTACH]16480[/ATTACH]Na dole przy krześle była kolejka rodem z Białki [ATTACH]16481[/ATTACH]Około godziny 10 zaczęło się przejasniac[ATTACH]16482[/ATTACH]około godziny 11 było już pięknie[ATTACH]16483[/ATTACH][ATTACH]16484[/ATTACH][ATTACH]16485[/ATTACH]Podsumowując:Bardzo fajne miejsceOtwarta jest dla mnie jedna trasa która jest podzielona na 3 (jeden bardzo szeroki stok długości jakieś 1.5 kmDużo ludzi bardzo dobrze jeżdżących nigdy nie widziałem tylu par nart komórkowych jednym miejscu.1/3 stoku zajęta przez tyczki na upartego można korzystaćNa początku dnia stok był w bardzo dobrym stanie, po południu puścił jednak nie na tyle by nie można było fajnie pojeździć.Brak na trasie kamieni, lodu czy kałuż.Czy polecam .... pewnie - wystarczy popatrzeć na zdjęcie[ATTACH]16486[/ATTACH] 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Fajnie ze juz rozpocząłeś sezon. Jakbym miał ekipę, ach, pomarzyć można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 28 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Fajnie ze juz rozpocząłeś sezon. Jakbym miał ekipę, ach, pomarzyć można... Są grupy na fb i innych forach które dość aktywnie jeżdżą ja planuje kolejny wyjazd pod koniec października na 3 dni ze znajomym szukam tez opcji ze szkoleniem.... musi mnie ktoś mocno skorygować. ...zawsze można pojechać razem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 28 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2014 To tez opcja, ale u mnie dochodzi podróż Szwecja-Polska. No ale dziś samolot do Wawy nie kosztuje więcej niż wizyta w Burger King w Szwecji :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 28 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Nie wiem co napisać na temat Tux . ..... jest genialnie.Jedno jest pewne od poziomu 2700 to środek zimy kto ma możliwość kierunek jest jeden ..... popatrzcie sami ?[ATTACH]16508[/ATTACH][ATTACH]16509[/ATTACH][ATTACH]16510[/ATTACH][ATTACH]16511[/ATTACH][ATTACH]16512[/ATTACH][ATTACH]16513[/ATTACH][ATTACH]16514[/ATTACH][ATTACH]16515[/ATTACH][ATTACH]16516[/ATTACH][ATTACH]16515[/ATTACH] 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 28 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Nie wiem co napisać na temat Tux . ..... jest genialnie. Jedno jest pewne od poziomu 2700 to środek zimy kto ma możliwość kierunek jest jeden ..... popatrzcie sami ?[ATTACH]16508[/ATTACH][ATTACH]16509[/ATTACH][ATTACH]16510[/ATTACH][ATTACH]16511[/ATTACH][ATTACH]16512[/ATTACH][ATTACH]16513[/ATTACH][ATTACH]16514[/ATTACH][ATTACH]16515[/ATTACH][ATTACH]16516[/ATTACH][ATTACH]16515[/ATTACH] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi