Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Head Worldcup Rebels i.SL długość i buty.

ismu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że chciałbym zmienić sprzęt na ten sezon piszę tu aby zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych osób. Byłbym zainteresowany nartami Head Worldcup Rebels iSL. W tym przypadku głównie chodzi o długość. Ja osobiście widział bym dla siebie długość 165cm, jednak może się mylę? Byłbym również wdzięczny za podanie jakiś propozycji zamienników dla tych desek :P Dwa sezony temu testowałem własnie Head i.SL (model z sezonu 12/13 długość bodajże 160cm) i byłem pod wrażeniem możliwości tych nart i obiecałem sobie że w najbliższym czasie zakupie je. Jeździłem również na Atomic D2 Race SL (model chyba z sezonu 11/12 długość 165cm) jednak na nich mi się strasznie słabo jeździło w porównaniu do headów, fakt że moim zdaniem były bardzo słabo naostrzone i nasmarowane (były dziwnie wolne i krawędzie słabo trzymały) więc z tą pewnie moje odczucia (z tego co wiem są to całkiem przyzwoite narty). Objeździłem również Head Rebels iSpeed, również nie zrobiły na mnie jakiegoś dużego wrażenia (te były dobrze przygotowane :P ) Było kilka innych ale pozostałe były bardziej gigantowe już a ja raczej szukam typowych slalomek lub ewentualnie coś pomiędzy ale bliżej slalomek.

Drugie pytanie czy orientuje się ktoś czy są jakieś duże różnice w sensie jazdy pomiędzy modelem 12/13 a 13/14 a 14/15 nart Head i.SL?

Trzecie pytanie, które chciałbym zadać jest jakie buty zakupić do Head SL. Aktualnie posiadam Nordica z flexem 70 (wypadł mi z głowy model), na nich też testowałem SLki i moim zdaniem nie za bardzo dawały rade czuć było że są raczej za miękkie. Wydaje mi się że do tych nart to trzeba celować w coś koło 100 a nawet trochę więcej. Problem w tym że nie mam żadnego faworyta na chwile obecną :) Jestem otwarty na propozycje.

Podam kilka informacji o mnie:

Waga: 79kg

Wzrost: 184cm

Na nartach jeżdżę od: 7 sezonów (najczęściej po 10 dni, dziennie po około 10-11h)

Moje umiejętności oceniam na: 7-

Preferuję styl: raczej krótkim skrętem, po przygotowanych stokach, rekreacyjnie z zacięciem sportowym

Narty SL min. 165 cm.

Buty 110 - 120 flex, te które pasują i dobrze trzymają.

Narty - wybrałeś 1 sklepówkę, więc się tego trzymaj - ta lub inna, która Ci osobiście podpasuje, o ile akurat dany model w danym roczniku nie ma jakiś wad wykonawczych. Nie doszukuj się rewelacji i cudownych odkryć w tym samym modelu z roku na rok.

Pozdrawiam,

Narty SL min. 165 cm.

Buty 110 - 120 flex, te które pasują i dobrze trzymają.

Narty - wybrałeś 1 sklepówkę, więc się tego trzymaj - ta lub inna, która Ci osobiście podpasuje, o ile akurat dany model w danym roczniku nie ma jakiś wad wykonawczych. Nie doszukuj się rewelacji i cudownych odkryć w tym samym modelu z roku na rok.

Pozdrawiam,

Posłuchaj rady juica i zacznij od zmiany butów:wink: .

Nie oczekuj również , że ktoś tutaj wskaże jakąś magiczną super nartę na której zawsze i wszędzie będzie Ci się dobrze jeździło . Osobiście uważam , że narty z tej samej półki niezależnie od producenta , są do siebie podobne ( poza szatą graficzną oczywiście :smile: ) . Kwestią bardzo istotną jest ich odpowiednie przygotowanie . Reszta zależy już tylko od Twoich umiejętności .Może po prostu trzeba zwyczajnie zweryfikować swój poziom i doszlifować własne umiejętności do danych , bardziej wymagających desek . Czasem z pozoru trudniejsza narta na początku ,potem okazuje się tą super , na której najlepiej ci się jeździ. Różnie z tym bywa , radzę więc nie zniechęcać się do jakiejś narty po kilku zjazdach .

Edytowane przez aklim

Dzięki za odpowiedź :) Co do nart to już w sumie zostały zakupione Head worldcup rebels i.SL 165cm. Teraz jestem w trakcie zakupu butów. Byłem ostatnio na wstępnej przymiarce butów i dobrze leżały Head Vector, tylko problem z nimi był taki że miały flex 100. Go Sport ma nawet jakąś swoją wersje kolorystyczną (biało-zieloną) tych butów przez co idealnie pasują do nart heada :P Jednak chyba będę próbował kupić buty z flex 110-120 tak jak juice napisał.