Tadeusz T Napisano 3 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2014 Zacznę od projektu polskiego, czyli Kopa w Karkonoszach: http://www.skionline.pl/stacje/kopa-w-karpaczu-do-modernizacji,newsy,6114.html Napisałem już o tym projekcie w wątku o polskich inwestycjach więc tylko wkleję: Wreszcie jakiś inwestor oprócz nowoczesnego wyciągu, pomyślał o fajnej architekturze, a nie baraku z blachy falistej - brawo. Jak bym miał wybrzydzać, to może architektura troszkę za spokojna, za mało awangardowa i odjazdowa. Ale marudzę . 6 bym nie dał, ale 5 może nawet z plusem tak. Jest dobrze! Zresztą rozumiem inwestora. Jeśli awangarda nie wyjdzie rewelacyjnie, to może powstać koszmar, a w najlepszym razie kupa... A genialna awangarda tak często znowu nie powstaje... Dużo bezpieczniej było postawić na coś spokojnego i dość konserwatywnego (w najlepszym tego słowa znaczeniu). Jeszcze raz - brawo! Tadek Zapraszam do wklejania dobrych, ciekawych projektów i realizacji. Sam mam w zapasie jeszcze kilka, ale liczę na Was Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2014 Jak dla mnie,dobra architektura powinna być bezwzględnym i jednym z podstawowych warunków uzyskania pozwolenia na inwestycje w górach. Obojętne,czy mówimy tu o dolnej stacji kolei linowej,czy o schronisku,czy np. małej knajpce. Jeśli już naruszamy taki dość wyjątkowy teren,to nie się ten obiekt wtopi w otoczenie,a nie przypomina nam jak wygląda "teren uprzemysłowiony". Mam wrażenie,że obecnie daje się pozwolenia na zasadzie "byle tylko coś zbudował i przyciągnął ludzi","byle powstało to krzesło" itp. Będąc niedawno na Polsku zwróciłem uwagę na Hali Szczawiny na ten haos... Nawet jak robiłem tam zdjęcie nowej knajpki,musiałem się odpowiednio ustawić, żeby ten haos nie zakłócił mi zdjęcia. Ogólnie rzecz biorąc, każdy budynek z "innej parafi" i do tego postawiony jakby w przypadkowym miejscu,bez jakiegokolwiek przemyślenia jak całość będzie się prezentować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2015 Oto górna stacja kolei na Górę Parkową. Swego czasu był to cud architektury A to projektowana stacja kolei gondolowej w Berlinie.I jeszcze stacja funitelu Galzigbahn.Górna stacja Rotunda na Chopok: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi