leitner Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 A wszystko zaczęło się w czwartek 11.02 na Golgocie... Jeździliśmy tam z Johnnym i po omówieniu każdego ośrodka narciarskiego, planów rozbudowy, Alp i spraw forumowych, Johnny powiedział, że wygrał testy na BSA. Pomyślałem, że fajnie byłoby tam sobie zjechać (jak byłem w Szczyrku to miałem nawet plan, żeby wejść na górę z nartami, ale po wejściu w zwykłych butach na Beskidek miałem wszystkiego dość). Co prawda we wtorkowym konkursie nie wygrałem, ale za to za aktywność na ich profilu ja i jedna Pani dostaliśmy miejsca na testach na 9. Wiedziałem, że na 9. z Warszawy nie dojadę, więc po kilku rozmowach ustawiłem sobie na 11.Równolegle do sprawy z testami, chcieliśmy się z Mostostalem spotkać z dyr. SON-u w sprawie... a! nie ważne (niektórzy i tak się pewnie domyślają :wink:). Spotkanie było ustalone na 20.02Dzięki tym dwóm sprawom nie pozostało mi nic innego jak pojechać do Szczyrku. Ktoś może powiedzieć, że to bez sensu, bo w Szczyrku byłem tylko 5h w tym 1h na nartach, ale niektórych rzeczy nie da się "policzyć". Pozostała tylko kwestia nart, ostatecznie wziąłem swoje, ale raczej dlatego, żeby zobaczyć jak się z nimi jedzie.Z Warszawy wyjechałem o 5:40. Im dalej na południe, tym więcej śniegu...[ATTACH]28391[/ATTACH]W Katowicach przesiadka do Bielska. Na dworcu w BB byłem punkt 9:46.[ATTACH]28392[/ATTACH] Stamtąd z Johnnym jedziemy do Szczyrku. Białego Szczyrku - wg mnie spadło 15-20cm śniegu. [ATTACH]28393[/ATTACH][ATTACH]28394[/ATTACH]Przy Beskidzie jesteśmy o 10:20 Krótki spacerek-rozgrzewka pod górkę i jesteśmy przy dolnej stacji. [ATTACH]28395[/ATTACH]Na piętrze ma być restauracja, a na górze... lądowisko dla helikopterów! :eek: Trasa wygląda na świetnie naśnieżoną - metr to tutaj jest.Jeden ze współorganizatorów powiedział jak to będzie wyglądać: 2-3 zjazdy, jedzenie i filmik. Wypatrujemy więc ratraku...Jest!No to do góry! Podobnie jak Johnnego moim marzeniem było przejechać się ratrakiem :)W "koszu", który był za kabiną stało 8 osób. Trochę trzęsło, ale wrażenia przednie 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 [ATTACH]28396[/ATTACH] [ATTACH]28397[/ATTACH] Dojechaliśmy. Na górze widać zbudowany już tor saneczkowy, zbiornik na wodę i wyciąg talerzykowy oraz zarys górnej stacji kanapy 6-CLD/B (przepustowość 3000os/godz) Tatralift. Bubliny mają być przezroczyste. No to ruszamy! [ATTACH]28398[/ATTACH] Trasa niestety bardzo miękka, a śnieg tępy. Ale najważniejsze, że nie ma lodu/kamieni i innych niemiłych niespodzianek. Jak na taką pogodę trasa przygotowana świetnie! Fragment trasy, którym jeździliśmy, miał kilkaset metrów długości. Nie mam zastrzeżeń co do trasy, jest w miarę szeroka. [ATTACH]28399[/ATTACH] [ATTACH]28400[/ATTACH] [ATTACH]28401[/ATTACH] Po dwóch wjazdach ja ratraku, jedziemy "symbolem Szczyrku" - orczykiem! Do tyłu ratraka przymocowali 5 kotwic z bębnami! Nigdy takim wynalazkiem nie jechałem! cdn. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 (edytowane) Po dwóch wjazdach łorcykiem jedziemy do namiotu na górze. Zapraszają tam na poczęstunek. Myślałem, że to będzie jakiś chleb z ogórkiem i ledwie ciepła herbata. Ale nie! Do wyboru - żurek i bigos! Do tego kawa lub herbata. Nie mogąc się zdecydować, wzięliśmy żurek i bigos :biggrin: Znaleźliśmy taki oto stolik.Po jedzeniu zaprosili nas do występu przed kamerą (filmik będzie zamieszczony na ich profilu na facebook'u). Po nagraniu filmiku porozmawialiśmy z dyrektorem marketingu i rozwoju BSA. Dowiedzieliśmy się, że w ciągu 72h przy temp. -10 są w stanie naśnieżyć trasy do grubości metra! I jeszcze kilka zdjęć ich floty. W jej skład wchodzą 4 ratraki w tym 2 z wyciągarką i 1 firmy Prinoth.Niestety czas testów dobiegł końcu. Na koniec zjechaliśmy na sam dół. [ATTACH]28402[/ATTACH]W samochodzie szybki telefon do Mostostala i jedziemy do Czyrnej na spotkanie z p.Grzegorzem Przybyłą - dyrektorem SON-u. Edytowane 21 Luty 2016 przez leitner 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Filmiki z BSA :angel: [video=youtube;JLmb8eTc4TQ] [video=youtube;kdIAmeULoSk] 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 I jazda wyciągiem [video=youtube;4gk70ZgY2rQ] Mamad, na razie nie mam dużo czasu. Napiszę przed 18. Na szybko mogę napisać, że nowych tras oprócz niebieskiej Juliany-Solisko i łącznika z COS-em NIE BĘDZIE. Nie ma też pewności czy w tym roku powstanie jakaś nowa kolej (kanapa lub gondola). Na pewno w tym roku poszerzą część tras i zrobią naśnieżanie Czyrnej. O Gopassie nie rozmawialiśmy. Tak jak pisałem - później napiszę więcej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Może warto jeszcze dodać, że na trasie na BSA jest najwięcej śniegu w okolicy trzech państw! W Polsce, Czechach i na Słowacji (z wyjątkiem Lomnickego Sedla i Kasprowego) NIE MA TRASY, na której leżałoby ponad metr śniegu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Tutaj zamieściłem dokładny tekst z rozmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 21 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Czyli z szumnych zapowiedzi narazie może być jak zwykle. Być może najlepszym ośrodkiem w przyszłym roku w szczyrku będzie BSA. Poczekam cierpliwie do wieczora Na razie wygląda to obiecująco, ALE biorąc pod uwagę fakt, że brakuje najważniejszego ogniwa, czyli krzesła, to jeszcze nie wiadomo jak to będzie. Z tym wypinanym krzesłem Tatraliftu, to na razie jest pewna zagadka. Jeżeli wierzyć doniesieniom tutaj na forum, to z tym systemem jest jakiś problem. Pisano o tym w wątku o Korbielowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 21 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2016 Podsumowując, wyjazd udany. Trafiłem na jedyny dzień ładnej zimy w tym tygodniu - w piątek gęsty, lekko mokry śnieg, a dzisiaj deszcz. Chyba muszę częściej odwiedzać Szczyrk :wink: W ogóle w ten wyjazd nie wierzyłem. Wydawało mi się nieprawdopodobne, żeby rano wyjechać i wieczorem wrócić i mieć jeszcze kilka godzin w Szczyrku (właściwie to dzięki Johnnemu ). W związku z tym może uda się jeszcze raz czy dwa tak pojechać. Może nawet na cały weekend (np. na Kasprowy na WZF :wink:). Nie sądziłem też, że testy na BSA będą na tak wysokim poziomie - wszystko dopięte na ostatni guzik. Takie testy pokazują też, jaki stosunek do klienta ma właściciel. To jest miłe i bardzo zachęcające do odwiedzin po otwarciu. W Czyrnej po spotkaniu na szczycie (NIEoficjalnie mogę dodać, że karnetu z Beskidem raczej nie będzie) pogadaliśmy z Mostostalem. I to jest fenomen forum. Johnny z gór, ja z Wa-wy, a Mostostal z Gdańska. Każdego dzieli przynajmniej 300km, ale mimo kilku rzeczy w których się nie zgadzamy, normalnie można pogadać. I tutaj proszę Was wszystkich: spójrzcie na ten fenomen i przestańcie się kłócić ja forum. Każdy ma inne zdanie, ale nie chodzi chyba o to, kto napisze więcej wykrzykników lub kogoś obrazi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2016 Filmik z telewizji :applause:: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1716074415275265&id=1715880128628027 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Mimo, że filmik krótki to kilka godzin nad tym siedziałem. No ale jak mam 300MB pamięci, a orgyginał z kopiami zajmuje 400 to ciężko jest go do końca zmontować [video=youtube;nePvtUGrtnU] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 24 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Postaram się do niedzieli wstawić jakiś ogólny filmik z testów, ale najpierw muszę ogarnąć ten program do obróbki filmików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 28 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2016 Wooow ! A te bębny co mają do ratraka przyczepione to SWOBODA mkII takie jak na moim avatarze - piękne! Po 20 latach znów są w Szczyrku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 5 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 Dokończyłem dzisiaj montować filmik z testów z Beskid Sport Areny. Oto wynik [video=youtube;xOIwpvLnqCo] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi