leitner Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Nie udało się wczoraj, to udało się dzisiaj :applause: Pojechaliśmy na testy rowerowe organizowane przez Meridę. Lista rowerów do wyboru była dość spora. Po przejrzeniu rozmiarów, dla mnie były dobre trzy Crossway'e - XT ED, 900 i Urban 7000. Wybrałem (dzięki Johnny!) Urban 7000 - lekki cross z karbonową ramą za 9900zł. Testy miały być od 11 do 12:30. Przyjechaliśmy przed 11, ale same wypełnienie wszystkich papierów zajęło ponad 20min! Niestety nie mieli roweru ważącego 4kg, za to był o wadze 6kg. Nie sądziłem, że rower może być taki lekki! :cheerful: Na testach byłem z Mamą - do wypożyczenia potrzebne były jej dokumenty. Ona wzięła też cross (nie pamiętam który, chyba XT ED- z trochę grubszymi oponami od mojego). Na początku pojechaliśmy na wał szutrowy (sklep rowerowy Merida jest przy Wiśle). Strasznie na nim trzęsło. Za to czuję, że jadę! A obok pola... Jako, że nie jechało nam się świetnie, wróciliśmy na wał z kostką. Ale miodzio! Jak ten rower zasuwa! Jechało się genialnie. Był tylko jeden minus - za mało przerzutek. Mimo najcięższej - 11, wiedziałem, że mógłbym jechać jeszcze szybciej (jechałem max.35-40km/h). Crossway XT ED miał przerzutki przednie (chyba 3) i dało się z niego więcej wycisnąć, ale niestety było to cięższe - ważył więcej od Urbana. Nie dało się zrobić pętli, więc wróciliśmy tą samą drogą. Fajnie, że takie testy są - mogłem za darmo przejechać się na rowerze, którego nigdy nie kupię. Niestety na testach prawie w ogóle nie było rowerów trekkingowych - spore rozgraniczenie na szosowe i górskie - albo patyki albo szerokie buldożery. Po oddaniu bestii szosowych, dosiedliśmy nasze. Normalnie jakbym czołg prowadził! Ciężki, szerokie opony, wąska kierownica. Za to po dziurach jeździ się nim swietnie! Mam nadzieję, że będą jeszcze jakieś testy w czerwcu, na które oczywiście pojadę. W sumie przekręciliśmy 27, 4km ze średnią szybkością 15km/godz. Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 szosówkę to jest gdzie przetestować, choć w sumie po płaskim, ale mtb? chyba nie na ścieżkach rowerowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 szosówkę to jest gdzie przetestować, choć w sumie po płaskim, ale mtb? chyba nie na ścieżkach rowerowych? W okolicy jest trochę ziemnego terenu (nad Wisłą). Najczęściej jeżdżą tam quady i motory. Następnym razem wezmę MTB i pokażę co i jak :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Na mtb to fajnie jakby były jakieś polne ścieżki, las, jakieś podjazdy w terenie, zjazdy, wtedy można poczuć różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 22 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Z górami to u nas trochę gorzej... Chociaż obok mnie jest Kopiec Powstania Warszawskiego. Nie mam pojęcia, jakie ma przewyższenie, ale jest dosyć stromy. Nawet są zrobione (przez rowerzystów) chopki. Niestety niektóre ścieżki usiane są butelkami po piwie. Szkoda brać tam nowy rower. Najpierw spróbuję na swoim (mieszkam 100m od Kopca a nigdy nie byłem na nim na rowerze :proud:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 25 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2016 Nie udało się wczoraj, to udało się dzisiaj :applause: Pojechaliśmy na testy rowerowe organizowane przez Meridę. Cieszę się,że się podobało. Warto po testować,bo przynajmniej później nie kupujemy kota w worku. :wink: No i wiemy co nam pasuję... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 26 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2016 Cieszę się,że się podobało. Warto po testować,bo przynajmniej później nie kupujemy kota w worku. :wink: No i wiemy co nam pasuję... : Większość tych rowerów jest droga - ceny ok. 7-10tys nie wchodzą w grę... Na razie za mało jeżdżę, żeby kupować droższy. Bardziej interesują mnie ceny ok. 3-4tys. Na testach będę brał najdroższe, żeby poczuć różnicę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 28 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2016 Większość tych rowerów jest droga - ceny ok. 7-10tys nie wchodzą w grę... Na razie za mało jeżdżę, żeby kupować droższy. Bardziej interesują mnie ceny ok. 3-4tys. Na testach będę brał najdroższe, żeby poczuć różnicę :wink: No,ja też nie kupię roweru za 32 000 zł,jak jeden z testowanych,ale czemu nie spróbować? Ale jak po testujesz,bedziesz mieć pojęcie o rzeczywistych różnicach,co Ci się podoba i na co warto wydać pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi