Nowy użytkownik Posted October 12, 2006 Report Share Posted October 12, 2006 tak sobie czytam i czytam ... "..wszystkie narty są pokryte sączarną folią maskującą. Dzięki temu, żaden z jurorów nie wie, jaką markę testuje w danej chwili, nie ulegając tym samym własnym uprzedzeniom do poszczególnych brandów." A co z wiązaniami ? nie znam się na sprzęcie ale potrafię odróżnić wiązania produkowane przez atomica od wiązań fishera itd. co więcej łatwo odróżnić różne modele wiązań jednej firmy ! czy uważacie że profesjonaliści testujacy narty nie potrafią odróżnić marek i pozostać obiektywnymi , a może mimo tego że wiedzą na jakiej narcie jeżdżą chcą zachować obiektywizm (chyba takie jest założenie), a moze jest jeszcze inaczej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 13, 2006 Report Share Posted October 13, 2006 austria ski test ... Jako uczestnik i testujący narty w trakcie WorldSkitest-u (AustriaSkitestu) odpowiem Ci na te pytania. Oczywiście można odróżnić sprzęt po kształcie nart i wiązań (przykład Atomic, Salomon ...) ale ... - można się naciąć bo wiązania np. Look i Rossignol to te same wiązania - jeszcze o wiązaniach ... a co z wiązaniami np. Tyrolia, które są podobne u Fischer-a i Head-a albo Marker-a, które stosuje np. Voelkl, Elan i Nordica. - o ile w nartach z grupy Race da się połapać to już w allround-ach nie zawsze się trafia w firmę - wierz mi, że zawodnicy Pucharu Świata (którzy tez testuja narty) nie potrafią odróżnić nart! Nawet tych firm, na których jeżdżą w zawodach! Powód ... narty są zaklejone czarną folią, a narta jest zupełnie inna niż ta, na której startują! - na koniec (w moim przypadku i większości testerów) nie specjalnie nas interesuje na czym jedziemy, ale jak się jedzie ... z czasem po prostu nabiera się dystansu. Ja mam wgląd w oceny wszystkich testerów i nie jest to tak, że np. Franz Klammer, który związany jest z Head-em najwyżej go ocenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 13, 2006 Report Share Posted October 13, 2006 austria ski test ... ... a kto wyklada na to kase? Pozdrowienia, Jarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 13, 2006 Report Share Posted October 13, 2006 austria ski test ... Sponsorzy .... i nie mam tu na myśli producentów!!! Ośrodki narciarskie .. dla których jest to reklama, hotele, producenci akcesoriów, lokalne przedsiębiorstwa. W tym roku sponsorami byli np. Schladming, Zanier, Eisbar, Odlo i kilka hoteli Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 austria ski test ... a kto sponsoruje NTN ? ten miedzynarodowy i ten polski ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 austria ski test ... Jeszcze raz wyjaśnię: test w NTN-ie to test niemiecki. Co do polskiego testu to pytanie należy kierować do redakcji NTN Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzin Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 austria ski test ... ciekawe czy ślizgi także zaklejają czarną folią ,bo patrząc na całą kolekcję jednej marki bez problemu można odróżnić co jest co... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 austria ski test ... No tak tylko ... po co? Tak BTW to przy zmianie nart testerowi nie wolno podnieść nart. Podchodzisz do narty, serwisant ustawia wiązania, wpinasz narty i frrruuu do góry! ... oczywiście można podglądnąć na krześle, poprosić kogoś żeby przeczytał, zdjąć narty ... ale po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzin Posted October 19, 2006 Report Share Posted October 19, 2006 austria ski test ... oki a czy tester jest informowany jakie firmy dziś testuje czy jezdzi w ciemno????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 19, 2006 Report Share Posted October 19, 2006 austria ski test ... Wiadomo jakie firmy biorą udział w teście i wiadomo jaką grupę nart się testuje. Choć nie jest to reguła: ja np. jeździłem w trakcie jednego dnia na nartach z kilku grup. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muzin Posted October 20, 2006 Report Share Posted October 20, 2006 austria ski test ... To praktycznie można swobodnie rozpoznać na czym się jezdzi ,kwestia potem tylko obiektywnej oceny faktycznych możliwości danej narty bez wpływu powiedzmy ...sponsorów Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 20, 2006 Report Share Posted October 20, 2006 austria ski test ... No czy ja nie wyraźnie mówię ... że można i można ... to powtórze jeszcze raz ... ale po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 20, 2006 Report Share Posted October 20, 2006 austria ski test ... Ciekawe czy sa badania rynku na to jak taki test wplywa na pozniejsza sprzedaz. Czy kos z was kieruje sie wynikami testow przy zakupie nart? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 21, 2006 Report Share Posted October 21, 2006 austria ski test ... pewnie, że nikt ... ! A dlaczego kilkadziesiąt tysięcy ludzi weszło na nasz World Ski Test w kilka dni? No i ten NTN ... przecież zalega w kioskach i nikt go nie kupuje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 22, 2006 Report Share Posted October 22, 2006 austria ski test ... No wlasnie to bylo takie troche retoryczne i podpuszczajace pytanie, jezeli wplyw testow na sprzedaz jest rzeczywiscie duzy no to musi byc cisnienie producentow zeby wplywac na wyniki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanni Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 austria ski test ... A ja mam pytanie do Jacka Jacek na czym Ci się najlepiej jezdziło? Z grupy WC i z wszystkich modeli Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 austria ski test ... Na takich czarnych z numerem ... - nie pamiętam. Musiałbym sprawdzić w tabelach jakim nartą dałem najwyższe noty. A tak na marginesie to bardzo ciekawe porównać sobie swoje oceny z ocenami jakie przyznali np. Franz Klammer, Fritz Strobl czy Hans Knauss. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 austria ski test ... a mozesz sprawdzic i wypisac wszystkie swoje noty ??? czy jest jakas klauzula zabraniajaca takich niecnych praktyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 austria ski test ... No jest ... brak czasu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
_marcin_ Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 austria ski test ... Wiedziałem, że JC się jakoś sprytnie spróbuje wymigać Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 austria ski test ... che, che a moze wszystko to jest to samo... , wiec nie ma znaczenia czy folia naklejona czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts