Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Kubinska Hola

rkempes

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem! Kubinska Hola to całkiem przyjemne miejsce. W dolnej części wywiezie Cię czteroosobowa kanapa obok której znajduje się bardzo łatwa i szeroka trasa. Wyżej są orczyki (2), a i trasy, no raczej trasa staje się trudniejsza, ale bez przesady. Jedynie pierwszy odcinek od szczytu jest dość ostry, jednak tak szeroki, że niedoświadczony zjedzie po nim trawersem. O ile się nie mylę można go objechać z lewej strony, ale łba bym sobie nie dał uciąć. Na miejscu można zjeśc i się napić, ceny jak to na Słowacji. Jeśli trafisz na ładną pogodę, czego Ci życzę, zobaczysz z góry piękny widok. Jedynym słabym punktem tego miejsca jest kiepska droga dojazdowa w górnej części, no ale po niej nie jeździ się na nartach, a i ja kółek nie pourywałem. Parking bezpłatny blisko wyciągu. Nie wykluczone, że drogę już zrobili. Miłej jazdy.

Kolejnego kola witam na forum.

Może nie powinienem nic pisać dalej bo w zeszłym sezonie nie byłem ni razu na Kubińskiej Holi.

Byłem jednak dwa sezony temu,jedyny raz i chyba miałem kiepski dzień bo coś mi się źle jeździło.

Tereny o zróżnicowanym nachyleniu ale jak się wywleczesz na samą górę to kawał jazdy.

Na kilka dni możesz chyba śmiało pojechać.Jedno krzesło,reszta orczyki,raczej dobrze utrzymane trasy.Jak to na Słowacji jadło kiepskie to tam było,może do złej knajpy wlazłem albo prawem serii jak się źle jeździło to i żarcie nie smakowało

Ja też nie powinienem pisać tu nic bo także w zeszłym sezonie na Kubińskiej Holi nie byłem. Za to w sezonie 2005/2006 na jednodniowe wypady(mam nie daleko 80 km) był mój ulubiomy kierunek. Trasa praktycznie jest jedna ale łączna jej dłógość to ok 3000 m i imponująca szerokośc w iście alpejskim stylu. Zacytuje tu mojego przyjaciela którego tam zabrałem a do tej pory jeździł w Korbielowie:

Ja pi..... cały Korbielów...

Jest jeden mankament Kubińskiej Holi: beak jakiegokolwiek systemu naśnieżania, a stok jest do słońca cały dzień więc szybko śnieg niknie.

Dlatego będziesz miał problem znaleść kogoś kto tam bywał w seszłym sezonie bo praktycznie tam nie było jazdy z powodu braku warunków:( .

SB jestes nieco nie na czasie; otóż:

W zeszłym roku zainstalowano tam system sztucznego naśnierzania - dolnej części - do krzesełka. Dlatego też teraz już mogą utrzymywać dobre warunki nawet przy gorszej pogodzie - choc wystawa południowa robi swoje...

Tak masz rację, w zeszłym sezonie nie odwiedziłem Kubińskiej Holi ani razu, bo wpierw śniegu nie było a jak spadł to ja w gipsie wylądowałem a jak mi tego gipsara zdjeli to śnieg stopniał.