Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nowe narty.

suppafly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku ze spadającymi cenami sprzętu nosze się z zamiarem zakupu nowych nart. Do tej pory "śmigałem" na Salomon Crossmax 10 04/05. Szczerze mówiąc te kilka sezonów nie należało do wybitnie udanych. O ile na przygotowanych trasach narta prowadziła się dobrze to równocześnie z pojawieniem się muld jazda ocierała się o mękę. Prawdopodobnie w głównej mierze to wina braku umiejętności, ale wydawało mi się że były za długie. Mój wzrost to 176 cm a waga 70kg natomiast CM'y mają 165 cm. Wyśmienicie sunęło mi się jadąc długim gigantowym skrętem [o ile tak to można nazwać].

Osobiście jednak preferuje jazdę krótkim skrętem i w moim odczuciu narty te nie dawały mi możliwości realizacji moich "wizji" short turn'ow. Prawdę mówiąc najchętniej jeździłbym śmigiem hamującym ale teraz to chyba już nie ma racji bytu.

Swoje umiejętności według forumowej skali oceniłem na 6,załączam krótki filmik na którym mam nadzieję możecie sprawdzić czy nie przesadziłem. Jeśli chodzi o technikę to jestem samoukiem i nie wiem czy sposób w jakim posługuje się nartami można sklasyfikować.

Szukając nowych nart skłaniam się głownie w kierunku nart race'owych slalomowych z najniższej półki i tych lepszych modeli z typu allround. Jednak w związku z zatrzęsieniem ilości producentów a co za tymi idzie ilością nart na rynku nie bardzo jestem w stanie ogarnąć co z czym zjeść, tym bardziej że nie wiem do jakiej grupy pod względem technicznym mam się zaliczyć. Oczekuje na rady zarówno w związku z wyborem nart [wybaczcie że w tym dziale] jak i, co zmienić w swoim narciarstwie.

P.S. Czy śmig hamujący to aktualnie skamieniała technika, czy jednak można uprawiać ją na obecnie dostępnym sprzęcie w pełnej okazałości?

P.S2 Pytanie dotyczące nart allmountain i allround. Zauważyłem, przynajmniej w ofercie Salomona, że dechy allmountain są na końcach "zaokrąglone", natomiast allround "ścięte" - jakie niesie to za sobą konsekwencje na stoku.

P.S3 Wybaczcie pytania laika.

ps 4 wartało by sie przywitać:) i uzupełnić profil:) jeżeli nie chcesz topowych slalomek to ja polece ci fischera rc4 race sc 160 albo bardziej bezpieczne 165 cm :) albo np rossignol 8s jeżeli chcesz kupic nartę na kilka sezonow a nie jestes pewien najlepiej będzie iśc wypożyczyć dany model przejechac sie na nim porównac z innymi i wtedy dokonać wyboru:) albo np Elany SL :) tez są dobre jest dużo nart a najlepiej będzie samemu sie przekonać które akurat tobie pasując poprzez mozliwosc sprawdzenia jej w boju:)

to ja polece ci fischera rc4 race sc 160 albo bardziej bezpieczne 165 cm :)

Bugi ja to już myślę, że Tobie 'SPORT & FREIZEIT' płaci cholera za reklamę ;)

P.S. Czy śmig hamujący to aktualnie skamieniała technika, czy jednak można uprawiać ją na obecnie dostępnym sprzęcie w pełnej okazałości?

Można a w Polsce trzeba.

P.S2 Pytanie dotyczące nart allmountain i allround. Zauważyłem, przynajmniej w ofercie Salomona, że dechy allmountain są na końcach "zaokrąglone", natomiast allround "ścięte" - jakie niesie to za sobą konsekwencje na stoku.

Nie przejmuj się zaokrągleniami czy ścięciami końców - ma Ci się dobrze jeździć i tyle. A seria X-Wing jest ... sam poszukaj moich postów :)

P.S3 Wybaczcie pytania laika.

Wybaczamy. Podpisano: Laicy ;)

Edytowane przez mysiauek

Do Suppafly

Witam. Tak jak wspomniałeś jest wielu producentów nart.

Ja zapraszam na swoje strony www.kneisslpolska.pl oraz www.duelpolska.pl

Ze swojej strony polecam dla Ciebie Kneissl Black Star XC lub Red Star RC a z Duela XL lub X-Round.

Jeżeli masz wiecej pytań to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

Robert Janus

Witam. Tak jak wspomniałeś jest wielu producentów nart.

Ja zapraszam na swoje strony www.kneisslpolska.pl oraz www.duelpolska.pl

Ze swojej strony polecam dla Ciebie Kneissl Black Star XC lub Red Star RC a z Duela XL lub X-Round.

Jeżeli masz wiecej pytań to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam

Robert Janus

Ja tak z innej beczki .. macie jakieś centrum testowe bo bym zjechał kilka modeli, a oczytałem się sporo o duelu i kneissl`u :)

Dziś wybrałem się na wojaż po sklepach sportowych w poszukiwaniu tego o czym pisaliście z nadzieją że coś zastane na juz mocno ogołoconych "półkach" W pierwszym sklepie zostałem zaskoczony przez panią sprzedawczynię. Otóż dowiedziałem się że narty allround od nart typu allmountain różnią się tym że te pierwsze są dla mniej zaawansowanych i w 90% nie posiadają drewnianego rdzenia. Mi natomiast wydawało się że różnice polegają np na tym że allmountain są szersze pod wiązaniem co by nadawały się do jazdy po wszelkim rodzaju śniegu.

W następnym sklepie dowiedziałem się że Salomon nie robi wcale a wcale drewnianych rdzeni po czym 20 m dalej w sklepie Salomona na wszystkich nartach z wyższej półki stało " full wooden core". Po tym stwierdziłem że cięzko będzie wybrac narty kierując się radami tych państwa.

Po oględzinach mam kilka typów:

- kolejne narty z serii crossmax tyle że tym razem brałbym o 5 cm krótsze

- narty z serii areo - co to? xD

- wspomnianym fisherami race rc4 sc pro

Chciałbym dowiedziec się coś na temat nart o których pisał Robert. O ile o Kneisslach słyszałem to o Duelach pojęcia nie mam żadnego.

Mam jeszcze pytanie apropo które narty lepsze do śmigu hamującego - slalomowe czy gigantowe [jakieś krótkie w domyśle].

Edytowane przez suppafly

Duel`e są zaj..ste (z opinii) ale sam chciał bym na nich pojeździć, zobaczyć itp ;)

Co do sklepów .. sam jestem kierownikiem sklepu i staram się aby personel był na poziomie, różnie z tym bywa chociaż po zmianach jest ok :) Fakt jest faktem iż sam się spotkałem w kilku sklepach (takie małe hobby..udać laika i powkurzać sprzedawcę) z brakiem jakiegokolwiek, nawet katalogowego pojęcia. W IS Złote Tarasy dowiedziałem się że idealna nartą dla mnie będzie rossi zenith z1 mimo iż powiedziałem czego potrzebuję, że jak widzę puch czy możliwość przebicia się lasem to tamtędy jadę .. chyba nie mieli wyższych modeli w tym momencie a że byłem pro rossignol to wciskali mi to.. buty, inna bajka, fakt miałem czas do pociągu to się bawiłem hehe, zaczeliśmy od 60.. po czym dostałem rossi zenith 100, a następnie atomy b70, podkreślam iż mówiłem co mi trzeba .. ehh. to mnie trochę podbudowało że u mnie nie jest tak źle ;)