Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Tobołów w piątek 27go

grregs

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu, wielu latach nieobecności trafiłem do Koninek na Tobołów.

Na dole po przyjeździe totalne "deja vu" - nic się nie zmieniło od czasów świetności, gdy właścicielem była huta, wtedy jeszcze imienia pewnego Ilicza.

Ośrodek z zewnątrz i w wewnątrz jak żywcem przeniesiony z epoki późnego Gierka. Tylko pracujący na stoku ratrak (przyjechałem wieczorem w czwartek) sugeruje, że jednak ktoś tu zainwestował.

Zaczynam o 11, przy kasie pusto, do krzeseł to samo.

Krótki dylemat, kupić jeden przejazd (5zł) dla rozeznania sytuacji na stoku, czy ryzykować od razu karnet godzinny (10zł/h). Kupuję na 2h i po chwili kołyszę się w pojedynczym krzesełku. Na wyciągu zajęte jest zaledwie co czwarte, piąte krzesełko.

Pogoda "zmienna" to poprószy śnieg, to chmura zaciągnie mgłą, ale w sumie nie najgorzej. Najważniejsze, że temperatura lekko poniżej zera i śnieg nie przechodzi w deszcz.

Śniegu co najmniej 50 cm, miejscami może i więcej.

Po około 10 minutach jestem na górnej stacji. Obok wyciągu blaszana buda w której oferują coś na ząb i do popicia. Na budyneczku wyciągu przywieszony emblemat GOPR, ale ani toboganu, ani Goprowców nie było widać.

Ruszam w dół. pierwsze 50 metrów i coś dziwnego pod nartami, niby stok nie zmuldzony, ale na całej szerokości poprzeczne (do kierunku jazdy) fale.

Tylko bokami na szerokość 1-2m wąski pas w miarę gładkiego stoku.

I tak już prawie do końca. Czy to efekt nieumiejętnej pracy ratrakiem, czy jakaś lokalna specjalność nie potrafię ocenić.

Na stoku tyle ludzi co na wyciągu czyli pustki. Jazda na okrągło, tylko nogi puchną od pracy na tej pralce. Muldy w porównaniu z takim „zafalowaniem” stoku to przyjemność.

Po wyczerpaniu karnetu przerwa na posiłek i o 14 druga tura. Dobijam karnet na następne 2h i jazda w górę. Pogoda bez zmian, tale jakby się trochę przecierało. Nie pada, ale cieplej. Śnieg robi się miękki, na szczęście ludzi nadal mało więc stok (poza wzmiankowanymi falami) w miarę wyrównany.

Ponieważ już w miarę rozpoznałem topografię wybieram miejsca gdzie równiej. Inaczej chyba by mi obiadek nosem wyskoczył.

Przed czwartą kończę bo pora wracać. Zresztą stok nie oświetlony więc i tak za chwilę zamykają.

Podsumowując, gdyby nie marne przygotowanie stoku byłaby całkiem fajna jazda. Już bardzo dawno nie zdarzyło mi się jeździć przy takich pustkach.

Mniej więcej 3/4 stoku ma już w miarę przyzwoite nachylenie, a ostatni fragment jest nawet trochę stromszy.

Bardzo niska przepustowość wyciągu nie jest problemem, gdy nie ma ludzi.

Przynajmniej można na nim odpocząć, w ciszy wśród ośnieżonych drzew.

Ceny więcej niż przyzwoite za około 20 zjazdów zapłaciłem 40 zł.

W sumie jest to może nie najciekawsza, ale jednak alternatywa dla bardziej popularnych ośrodków. Raczej nie polecam na więcej niż jeden dzień.

UWAGA: Moje obserwacje dotyczą dnia roboczego, w weekendy podobno bywa tu więcej ludzi.

Nigdy tam nie jeździłem na nartach choć bywałem wielokrotnie w róznych porach roku. To mogłoby być fajne miejsce do jazdy ale jest jak jest - szkoda w sumie bo to retro to nawet żadnego sentymentu z soba nie niesie. Ale myślę, ze w sobotę czy niedziele ludzi tam sporo - jak wszędzie bo w tygodniu to nigdzie tłoku nie ma (poza Białka w ferie)