xenixkhar Napisano 25 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2009 Witam. jeżdżę na butach flex 80. powiedzcie proszę jak jest z "używalnością" butów np flex 130 albo 110 ew.120. Jeżdżę według mnie dobrze, ale powiedzcie jak to jest z wytrzymywaniem stóp w takich butach ;p myślałem o diabo albo dragonach technica z wysokim flexem. Mówcie jak tam funkcjonalnośc takiego buta dla narciarza niebedacego zawodnikiem. Piszcie wiadomości prywatne.plx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Witam Jeżeli dobrze stoisz na nartach to twardy but tylko pomaga. Niewygoda twardych butów to mit stworzony prze tych, którzy albo mają na nartach złą pozycję albo nie potrafią butów użytkować. Nie muszę chyba dodawać że but musi byc idealnie dobrany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Powiem Ci tak. Flex flexowi nie rowny. To jest pojecie wzgledne, przez kazda firme obliczane inaczej. Ja jezdze w tych butach: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=2478&id_modelu=2192 Nie musze ich rozpinac po kazdym zjezdzie, sa bardzo wygodne. Ale .... buty musisz dobieprac pod siebie, kazdy z nas ma inna budowe stopy i nei kazda firma Ci podpasuje. Mnie pasuje Lange, sprobuj, poprzymierzaj - to buty zwyciezcow. I nie sluchaj tych, ktorzy mowia, ze Lange jest butem niewygodnym, bo to totalne bzdury. Mierz kilka firm, sam zobaczysz, w ktorym bucie bedzie Ci najwygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Cześć Właśnie należę do tych, którym nigdy jakoś Lange nie podpasował choć uważam, że to chyba najlepsze buty na rynku. Kolekcje różnorodne i widać, że w porównaniu z konkurencją znacznie więcej linii ma budowę prawdziwego buta sportowego. To czy but jest godny zainteresowania widać po pewnych elelmentach kroju skorupy, sposonbie montowania oklamrowania, uzytych materiałach itd. U Langa jakby ta poprzeczka była znacznie niżej niż u konkurencji w sensie pozytywnym oczywiście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Jest to mozliwe, ze Ci Lange nie spasowal. Mnie nie pasuje but Atomicka na przyklad. Mam luzy w tym bucie. Lange ma to do siebie, ze w grupie butow z serii World Cup jest butem waskim. Ale jest to zrobione specjalnie, by lepiej przenosic energie ze stopy na narte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Cześć Jest to mozliwe, ze Ci Lange nie spasowal. Mnie nie pasuje but Atomicka na przyklad. Mam luzy w tym bucie. Lange ma to do siebie, ze w grupie butow z serii World Cup jest butem waskim. Ale jest to zrobione specjalnie, by lepiej przenosic energie ze stopy na narte. U mnie problemem był stosunkowo nisko zaczynający się i gruby dwugłowy łydki. Langi mają chyba najbardzie ze wszystkich butów podniesiony tył cholewki i jeszcze na dodatek tak jakby delikatnie pochylony do przodu - domykający ja to nazywam. Jest to cehca ze wszechmiar porządana - nie znoszę butów a otwartą jak kwiat cholewką (sorry ale chyba wiesz o co mi chodzi) - ale w tym wypadku ucisk był zbyt upierdliwy. Ale szykuję się do zmiany swoich starych KX i może po linii być Lange. Napewno będę gościem u Was na jesieni to może coś będzie można zmierzyć> Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Tak, masz racje. Lange sa dosc wysokimi butami. Ale jak wpadniesz do nas, to cos poprzymierzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Witam. jeżdżę na butach flex 80. powiedzcie proszę jak jest z "używalnością" butów np flex 130 albo 110 ew.120. Jeżdżę według mnie dobrze, ale powiedzcie jak to jest z wytrzymywaniem stóp w takich butach ;p myślałem o diabo albo dragonach technica z wysokim flexem. Mówcie jak tam funkcjonalnośc takiego buta dla narciarza niebedacego zawodnikiem. Piszcie wiadomości prywatne.plx ponizej cytat z mojego starego postu Kilka slow na temat twardosci. Twardosc oznaczana przez producentow (np 110) odnosi sie do twardosci skorupy a dokladnie podatnosci na zginanie. But twardy niekoniecznie musi miec twarda wkladke wewnetrzna. Te pojeci sa czesto mylone tzn. twardosc wkladki i skorupy. Twardosc buta musi byc dopasowana do narciarza a konkretnie do jego masy i dynamiki jazdy i nie ma to bezposrednio zwiazku z wygoda. Im narciarz ciezszy tym oczywiscie but musi byc twardszy. Mozna to porownac do resora albo raczej rodzaju amortyzatora (nie bede rozwijal bo juz to bylo opisane). Odpowiednie sily musza byc przez but przeniesione na narty, w przypadku ciezkiego narciarza albo bardzo dynamicznego beda to duze sily i zbyt miekki but tych sil nie przeniesie (para w gwizdek) i odwrotnie dla lekkiego o malej dynamice zbyt twardy but bedzie przeszkoda bo nie bedzie w stanie ugiac nogi w stawie skokowym czyli ani poprawnej pozycji ani amortyzacji nie bedzie. Twardy but nie koniecznie musi byc twardy w srodku, tzn nie musi miec twardej wkladki. Natomist zwykle jest tak ze im twardszy but tym jest jednoczesnie wezszy. O ile w butach szerokich wkladka jest gruba i mozna ja dosyc dobrze dopasowac przez rozne bajery (wkladki samodopasowujace) to but waski ma cienka wkladke i dla tego trudniej go dopasowac. W waskim bucie ksztalt skorupy musi odpowiadac ksztaltowi stopy bo cienka wkladka daje niewielkie mozliwosci dopasowania. W zwiazku z tym czesto narciarz pierwszy raz wkladajacy stope do twardego buta (nie dopasowanego) ma odczucie uwierania i przeswiadczenie: "ten but jest dla mnie za twardy" ale tak na prawde nie ma to nic wspolnego z rzeczywista twardoscia buta (czyli skorupy). Czyli twardosc byc moze jest OK tylko brak dopasowania, moze trzeba wybrac inny model o podobnej twardosci. Pewna skrajnoscia sa buty zawodnicze ktore sa bardzo waskie (ale niekoniecznie twarde) i maja super cienka wkladke. But taki musi byc dopasowany przez szlifowanie skorupy od srodka i po dopasowaniu daje wzgledny komfort. Teraz kilka slow o cierpnieciu stopy. Jezeli chcemy uzyskac dobre trzymanie to skorupa musi byc waska i but mocno spiety, stopa bedzie mocno scisnieta i krazenie mocno ograniczone, to powoduje cierpniecie i marzniecie stop, najlepszym rozwiazaniem jest rozpinanie butow po kazdym zjezdzie albo jak w przypadku Figo pojscie w kierunku transportera piwa (na to drugie co prawda nie ma dowodow naukowych ale widac ze w praktyce dziala). Oczywiscie nie kazdy wymaga super mocnego trzymania i jest w stanie jezdzic caly dzien w srednio spietym bucie bez jego rozpinania. ... i jeszcze cytat z jakiegos mojego bardzo starego postu z malymi modyfikacjami Twardosc butow okresla zgrubnie (IMO w sposob bardzo przyblizony) podatnosc buta na zginanie, porownal bym to troche do resorow w aucie. Chcesz komfort to wybierasz miekkie zawieszenie, chcesz wiecej kontroli to wybierasz twardsze, F1 - calkiem twarde. Ta analogia dosyc trafnie oddaje istote, bo jezdzac poza trasami albo po muldach musisz miec mieksze buty a na trasy gladkie i zlodzone twardsze; gdy jezdzisz wolno lepsze sa miekkie gdy jezdisz szybko wybierz twardsze. Do tego dochodzi dynamika jazdy i wlasne preferencje. Dodatkowo odczucia te beda subiektywne w zaleznosci od masy ciala, czyli kobietka wazaca 55kg w miekkim bucie bedzie miala podobne odczucia jak facet 100kg w twardym. Oznaczenie twardosci IMO jest bardzo przyblizone, kazdy but ugina sie troche inaczej, tzn ma inna charakterystyke tego ugiecia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 26 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2009 Dodałbym jeszcze jedną sprawę: różnica w testowaniu buta w sklepie a na śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 27 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2009 Powiem Ci tak. Ja jezdze w tych butach: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=2478&id_modelu=2192 ... jest blad w opisie, powinno byc szerokosc buta 97mm a nie grubosc wkladki. W Langach jezdzilem wiele sezonow az zaczeli robic te modele z oplywowa skorupa projektowana przez Pinifarine i to byla porazka moim zdaniem, potem wrocili do wzoru sprzed lat troche go zmodyfikowali i to znowu byl bardzo dobry but (mam taki w barwach Rossignola WC ) natomiast te nowe z dziobem rekina juz mi nie pasuja za bardzo, no ale to oczywiscie sprawa indywidualna bo opinie sa bardzo dobre. Moja milosc teraz to Tecnica http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&sezon=08/09&producent=Tecnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 27 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2009 Moja milosc teraz to Tecnica http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&sezon=08/09&producent=Tecnica To ja też przedstawię moją miłość : http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=2591&id_modelu=2285 i kosztowały w sumie niecałe 300pln To własnie one mają pare różnych wymiennych wkładek, których nie chce mi się wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 27 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2009 Tak, masz racje. Lange sa dosc wysokimi butami. Ale jak wpadniesz do nas, to cos poprzymierzasz. ... moje obserwacje sa takie ze wysokosc butow jest bardzo podobna niezaleznie od producenta, chociaz Lange rzeczywiscie ma tyl troche wyzszy niz srednia, natomiast Dobermanny sa dla odmiany troche nizsze niz srednia, reszta butow to prawie jednakowa wysokosc (chodzi mi o grupe Race) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xenixkhar Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2009 Dzięki Wam bardzo za rady ! pozdro ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi