Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Doświadczenia ze snowblade'ami

zzocha

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeździłem na takich krotkich, swoje mam Elany o długosci 99cm a póbowałem nartek kolegi wyraźnie krótszych, mogły mieć coś koło takiego rozmiaru. Różnica była taka, że na tych Elanach jeździ się jeszcze jak na nartach, naprawdę są świetne a na tych krótszych to już jazda była jak na butach tylko szybciej, trzeba na takich krótszych bardzo uważać z równowagą przód tył, bardzo wrażliwe na nierówności, bardzo słabo trzymają krawędzie, moim zdaniem to trochę gadżet na łagodne stoki - ale ja jeździlem na tym prawie 10 lat temu i może teraz jakieś lepsze robią - moim zdaniem jednak to za krótkie będzie, ale jak to od kolegi to dlaczego nie wypróbować

w domku mam big footy i Blizzarda Carvelino :)

Jedne i drugie to bardzo zabawne narty.

Big footy zachowują się prawie tak jak.... rolki :)

Na jednych i drugich -jeśli są po serwisie- świetnie się można bawić na każdym twardym rodzaju trasy. Na miękkim trochę gorzej a na niezbitym (zsiadły, puch) nie mają prawa życia.

Poza tym, moim zdaniem to świetne narty do nauki jazdy. Pare osób przećwiczyło przechodzenie z big footów na coraz dłuższe narty aż do osiągnięcia standardowej długości. Tak w dwa latka moja zołna doszła do 151cm, które dzisiaj będzie testować :)

Podsumowując:

1. najważniejsze to bardzo częsty serwis krawędzi. Muszą być ostre ZAWSZE

2. to nie jazda tylko zabawa

3. powyżej 100cm można kręcić ładne malutkie kółeczka :)

4. powyżej 100cm można ćwiczyć postawę, która jest dość wymuszona i każe stać na całej stopie na środku narty - każde odgięcie w tył to plecy a w przód ... różnie bywa...

Edytowane przez mysiauek
  • Like 1

Zgadzam się, trzeba by były bardzo ostre bo trzymanie jest słabsze niż na dłuższych nartach. No i własności edukacyjne dla postawy i trzymania równowagi na nartach bezcenne, świetnie korygują postawę, widzę po sobie - gdy trochę pośmigam na krótkich to od razu lepiej na zwykłych się ustawiam. Natomiast na miękim, mokrym stoku plus muldy moje Elany dają dobrze radę, natomiast jazda w miękim nieubitym obojętne czy mokry czy puch niemożliwa - toną, nerwowo też przy zmianie czyli zjazd z twardego w miękie i na odwrót, trzeba bardzo uważać