Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rossignol Zenith Z 4.5 ?

odii

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Witam chciałbym się podłączyć do tego wątku, poszukuję sprzętu dla siebie mam 178cm i ważę 80kg. Jeździłem 8 sezonów na starym sprzęcie (długim, nie taliowanym:)) teraz powróciłem do narciarstwa i zacząłem przygodę z carvingiem. Przyznam, że zakochałem się na nowo:) Jeździłem na pożyczonych Atomicach c:9+ i jeździło mi się świetnie. Miałem też do czynienia z Atomic Race 10 SL i jest to narta dla mnie za trudna. Robiąc rekonesans w sklepach polecono mi Dynastar Booster 9 lub 10, pomyślałem też o tych Rossignolach Zenith Z 4,5 bo są do kupienia w podobnych cenach. Proszę o radę bo rozstając się z tym sportem wypadłem z obiegu, a nie chcę polegać jedynie na opiniach sprzedawców sprzętu. Może doradzicie mi coś innego, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

O tym Fischer Progressor 8+ słyszałem wiele dobrego, ale wyczytałem że to narta dla bardziej zaawansowanych narciarzy. Chodzi o to czy sobie z nią poradzę? Przyznam, że nie mam nadmiaru siły w nogach, na nartach czuję się dobrze, ale dopiero szlifuję technikę carvingową. Nie ukrywam, że chciałbym też nartę przyszłościową na co najmniej 5 sezonów. Jak plasuje się ta narta na tle x-wing 8 lub booster 9?(sztywność) Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jaka długość takiej narty byłaby zalecana do mojego 178cm wzrostu. Z góry dziękuję za wyrozumiałość:)

O tym Fischer Progressor 8+ słyszałem wiele dobrego, ale wyczytałem że to narta dla bardziej zaawansowanych narciarzy. Chodzi o to czy sobie z nią poradzę? Przyznam, że nie mam nadmiaru siły w nogach, na nartach czuję się dobrze, ale dopiero szlifuję technikę carvingową. Nie ukrywam, że chciałbym też nartę przyszłościową na co najmniej 5 sezonów. Jak plasuje się ta narta na tle x-wing 8 lub booster 9?(sztywność) Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jaka długość takiej narty byłaby zalecana do mojego 178cm wzrostu. Z góry dziękuję za wyrozumiałość:)

Booster 9 i 10 dość miekkie narty,do nauki jazdy ciętej idealne,ciekawą opcją jest też salomon x-wang 8,ale jak chcesz na 5 sezonów:pto progressor 8+ byłby najkorzystniejszą opcją:rolleyes:Poćwiczysz trochę nad kondycją,trochę lekcji z instruktorem i będzie OK:rolleyes:jeśli zdecydowałbyś się na fischera,to długość 170cm:rolleyes:

• Like 1

Dziękuję, jednak zdecyduję się na tego Fischera. Fajnie, że istnieją takie fora bo dzięki Waszej radzie prawdopodobnie uniknąłem złego zakupu (Boostery) i pewnie po dwóch sezonach szukałbym już czegoś nowego, a 1500zł piechotą nie chodzi:) Przy okazji chciałbym zapytać jaki dobrać but do tych nart flex? Ewentualnie jakiej firmy (cena/jakość)?

Edytowane przez 5zarak

Odii jak przetestujesz swój nowy zakup podziel się swoją opinią. Ja na razie jestem zdecydowany na te progressory 8+, ale podczas poszukiwań natrafiłem na Zenith 7,5. (http://www.allegro.pl/item923523322_rossignol_zenith_z_7_5_2010_dl_170_hit_cena.html) Na stronie producenta nie ma o nich informacji, ale podobno to narta bazująca na 9,5 tylko, że zamiast tytanu jest carbon i jest mniej wymagająca. Wie ktoś jak się plasuje na tle Fischerów? Czy większe taliowanie narty ułatwia skręt?

Z mojego oglądu zwykłej osoby to porównałbym tak

Zenith 3 i 6 do Fischer Progressor 8+ bo tylko tak mogę

- Zenith jest na wejście łatwiejszy i przyjemniejszy, od razu fajny, narta bardzo uniwersalna, fajnie jedzie po wszystkim, skręt głównie średni i długi też da radę, krótki niezbyt - sporo siły wymaga, bardzo fajna na różne muldu i zniszczone, miękie stoki, przy tym dobrze trzyma - to dla mnie klasyka allroundu, wzorcowa narta z gatunku, zawsze fajna i przyjazna

Fischer jest trochę inny - jedzie każdy rodzaj skrętu - krótki chętniej niż Rossi, wydaje sie, że ma większą dynamikę, jest nartą nieco trudniejszą w prowadzeniu i trzeba sie troche przyzwyczaić, mniej uniwersalny, chyba przez inną- większą sztywnośc podłużną, w tym aspekcie Rossi dużo fajniejszy jest jak dla mnie.

Nie bardzo rozumiem pytanie - jakie większe taliowanie? Narta węższa pod butem umożliwia przeważnie szybszą zmianę krawędzi ale akurat w wypadku tych dwóch nart to ja nie podejmuję sie znaleść róznicy, to podobnie było wydaje mi się. Obie deski deski bardzo fajne i bardzo dobrze się na nich jeździło, obie mógłbym mieć ( 6 i 8+) :)

• Like 1

Z tym większym taliowaniem chodziło mi o to, że w Zenitach są szersze dzioby i tyły, a jednak promień skrętu jest taki sam jak w Progressor 8+. Trochę zawracam głowę bo jestem słabo zorientowany i chcę jak najwięcej się od Was nauczyć:) Co do tych Zenithów 6 przekonuje mnie to, że chyba jednak będzie to dla mnie lepsza i przyjemniejsza narta, żeby całkowicie przestawić się ze starego stylu i sprzętu na carving i zacząć dobrze jeździć technicznie. Obawiam się tego, że Progressor 8+ będzie dla mnie dobry, ale ciężej będzie mi na nich opanować technikę. Czy to słuszna obawa?

Są szersze na dziobach i tyłach ale też szersze pod stopą od Progressorów więc promień może wychodzić podobnie - no bo jeszcze długość dochodzi. z tym, że Progressor jest nartą o geometrii takiej, że ma przód ze slalomki czyli jest stosunkowo szeroki co umożliwia łatwe i krótkie wejście w skręt czyli jazdę skrętem krótkim; natomiast tyły ma podobne do gigantki czyli wąskie co daje możliwość szerokiego i na większej szybkości kończenia skrętu, stąd producent podaje dwa promienie czyli coś jakby z giganta a coś jakby z sl. To trochę marketing jest ale i trochę prawdy. Generalnie narta stosunkowo sztywna co przekłada sie na charakter jazdy troche z grupy race ale i na narcie tej można się spokojnie powozić i nie trzeba cały czas napierać i jej pilnować. To są efekty poszukiwania nisz przez producentów, Fischer dla mnie to klasyk czegoś pomiędzy nartą sportową a allroundem ale nie w rodzaju klasycznej narty cross bo za sztywny podłużnie, Zenith to typowy, bardzo fajny allround. Ja osobiście wolę Rossiego - jest po prostu wygodniejszy ale to już kwestie subiektywne. A która narta będzie dla Ciebie lepsza by poprawić technikę to nie wiem, to zbyt trudne pytanie - sam wnioski musisz wyciągnąc, moim zdaniem obie będą ok. Kiedyś mieli je w wypożyczalniach Intersportu.

Edytowane przez mihumor
  • Like 1

• 2 weeks later...

Mihumor chciałem podpytać jeszcze jak odnosisz się do wyboru pomiędzy Rossignol Z6 170cm (1300zł) do Dynastarów Contact 10 165cm (1400zł) bo widziałam w innych wątkach, że też polecasz te narty. Przypomnę, że mam 178cm i 80kg, dobre długości tych nart?

Trudne pytanie bo na tych 10 nie jeździłem (tylko na sąsiednich w grupie 4x4 i Groovach- oba modele bdb więc pewnie i to 10 nie wypadły sroce spod ogona:D). To powinny być narty na podobnym pozimie bo 4x4 były twardsze i trudniejsze od Zenith-ów. Obie długości będa dobre, cóż, trudny wybór. Następcą 10 jest Contact Cross, generalnie Contacty mają sporo cech nart crossowych. Różnica może być taka, że Rossi bedzie przyjemniejszy i bardziej uniwersalny, łatwiejszy na początku, Contact 10 bardziej do szybkiej jazdy i wejście na krawędż przy większej szybkości, stabilniejszy na większej prędkości. Marcin 1973 ma chyba odmianę takich 10 i pisał o nich bardzo pozytywnie. Trudny wybór

• Like 1

No właśnie jeszcze te Dynastar Contact Groove z zeszłego sezonu są w tym samym sklepie w tej samej cenie co Contact 10. Czy narta Crossowa to narta do jazdy poza przygotowanymi trasami? Jestem niezdecydowany jak małe dziecko:) Już chciałem Progressory 8+, potem przekonałem się do Zenithów Z6, a teraz jeszcze doszły te Dynastary.

Narta crossowa nie jest nartą do jazdy poza trasą choć tam mozna na niej próbować jeździć ale szału nie będzie. To pewna wariacja na temat narty z grupy race (sportowej) ale dzięki zastosowaniu specyficznej (mniejszej,innej) sztywności podłużnej narty te są bardziej uniwersalne, nieco łatwiejsze, bardziej wybaczają błędy i lepiej znoszą gorsze warunki od nart sportowych - kosztem mniejszej dynamiki oczywiscie. To coś między race a allmountain, generalnie narty do jazdy całodniowej w zmiennych warunkach. Poza trasę lepsze będa allroundy czyli narta w stylu Zenitha, będąca świetnym kompromisem pomiędzy jazdą na trasie jak i próbami prostej jazdy pozatrasowej. Jeśli tego chcesz próbować to zdecydowanie Rossi w długosci 170 bo długosc poza trasą też się przydaje (narta szersza i dłuższa).

• Like 1

Przyznam, że brzmi to bardzo interesująco:) Osobiście lubię szybszą i agresywniejszą jazdę i nie mam zapędów poza trasowych, ale mój dylemat wiąże się z tym, że często jeżdżę z moją dziewczyną, która jeszcze uczy się jazdy na nartach i potrzebuję nart uniwersalnych, które pojadą też wolno bez męczenia nóg gdy będę z nią jeździł.

Groove to coś pomiędzy slalomką a crossem, 10 to Cross patrząc na taliowanie i twardość a Rossi to przyjemny i dobry allround. Ja się zdecydowalem na Groovy bo poprzednio męczyłem slalomki ale chciałem coś zmienić, niemniej nieco konserwatywny jestem. Do jazdy z dziewczyną Rossi będzie najlepszy, ja np z dzieciakami to na Metronach jeźdżę bo szerokie, mozna przodem i tyłem jechać, nie męczą a i przycisnąc na nich można, trochę Rossi podobny jesttylko krótki skręt gorzej ciągnie. Jak lubisz krótszą jazdę to zdecydowanie Groove.

• Like 1

Mihu po naszej ostatniej rozmowie o serii Contact Dynastara, chciałbym jeszcze zapytać co sądzisz o Dynastar Contact 4x4, widziałem dzisiaj w sklepie ostatnią parę 172cm w fajnej cenie. Chciałem podpytać czy to nie za ambitna i czy nie za długa narta dla mnie? (178cm/80kg).

Na długośc będzie ok, masy masz by ją doscisnąć, od Atomica c9 jest sporo twardsza ale jeśli tamtym dawałeś radę bez problemu to taka narta to jest fajny kolejny krok, to uniwersalna, świetna narta, nie za bardzo da sie krótkim skrętem jeździć ale jeśli Sl10 ci nie odpowiadało to chyba do miłośników krótkiego skrętu nie należysz. Jak jest dobra cena to czemu nie, masz trochę sezonów na karku to dasz radę, czeba bedzie powalczyć ale takie narty potrafią odpłacić, zwłaszcza w gorszych warunkach gdy większość rzeźbi a one jadą jak po stole.To narty dla zaawansowanych narciarzy czyli dla Ciebie też. A za ile znalazłeś jeśli można zapytać?

• Like 1

Mihu po naszej ostatniej rozmowie o serii Contact Dynastara, chciałbym jeszcze zapytać co sądzisz o Dynastar Contact 4x4, widziałem dzisiaj w sklepie ostatnią parę 172cm w fajnej cenie. Chciałem podpytać czy to nie za ambitna i czy nie za długa narta dla mnie? (178cm/80kg).

Rozmiar już dla konkretnego narciarza,któremu narty nie przeszkadzają:pDasz radę,fajna narta:rolleyes:

• Like 1