Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

narty dla drągala

ZBY

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy. Szukam nowych nart i mam sprzeczne informacje.

Mam 196 cm, 105 kg, jeżdżę w skali 6/10., na przygotowanych trasach, raczej spokojnie.

Na razie polecano mi następujące narty:

1) Head PEAK 73

2) Head TT 60

3) Volkl AC 30

4) Atomic Drive 11 Carbon

Problemem jest długość. Proponują między 172 cm a 177. Sam znalazłem na Allegro Atomic Drive 11 - 180 cm.

Najchętniej wybrałbym Atomic - także z powodu ceny.

Sam nie wiem - 5 centrymetrów różnicy to chyba nic.

Będę wdzięczny za pomoc.

Ten Atomic akurat w kwesti długości jak i twardości powinien być bardzo dobry, to niezła narta allroundowa, bardzo przyzwoita i powinna Ci pasować do takiego rodzaju jazdy - spokojnie możesz ja brać, mi się wydaje, że ta długość dla Ciebie jest lepsza niż 172 - te będą na pewno za krótkie - przynajmniej allroundy. Te Heady beda dla Ciebie za miękie, zwłaszcza Peak 73, Volkla nie znam

• Like 1

Pomocy.

Mam 196 cm, 105 kg, jeżdżę w skali 6/10., na przygotowanych trasach, raczej spokojnie.

Na razie polecano mi następujące narty:

1) Head PEAK 73

2) Head TT 60

3) Volkl AC 30

4) Atomic Drive 11 Carbon

.

Ja bym też nie przekreślał Volkl AC 30,to jest kawał dobrej i mocnej narty,na niej faktycznie pojedziesz wszędzie,sam kiedyś się zastanawiałem nad wyborem AC 50 lub 30-ale jednak to są narty adresowane dla atletycznie zbudowanych narciarzy:rolleyes::P

• Like 1

Akurat Volkl najmniej mi się podoba - jest wyraźnie droższy niż pozostałe. W praktyce wybór ograniczam do Atomic 172 cm i Atomic 180 cm. To tylko 8 cm różnicy i zastanawiam się, czy faktycznie ją odczuję. Może warto mieć narty krótsze (ale nie za krótkie) i bardziej skrętne.

Akurat Volkl najmniej mi się podoba - jest wyraźnie droższy niż pozostałe. W praktyce wybór ograniczam do Atomic 172 cm i Atomic 180 cm. To tylko 8 cm różnicy i zastanawiam się, czy faktycznie ją odczuję. Może warto mieć narty krótsze (ale nie za krótkie) i bardziej skrętne.

Skrętne-to promień decyduje,będziesz miał krótkie-będą niestabilne.Cena Volkl wyższa,bo narta w przedstawionej przez Ciebie kolekcji chyba najlepsza,a desing rzecz gustu;):P-też nigdy nie przypuszczałem,że mogę zdecydować się na czarne narty,a jednak kupiłem Xenon 10:p

Cały czas się waham. Czy Atomic 172 czy Atomic 180. Wiem, że teoretycznie lepszy 180, ale sprawdziłem moje stare narty i mam właśnie 180, promień 19. Ale to naprawdę staroświeckie narty. Chcę kupić nowe między innymi dlatego, żeby były bardziej skrętne i łatwiejsze w obsłudze. Więc kupno Atomiców 180 o promieniu 17 chyba niewiele zmieni. Więc może Atomic 172, promień 16,5.

Cały czas się waham. Czy Atomic 172 czy Atomic 180. Wiem, że teoretycznie lepszy 180, ale sprawdziłem moje stare narty i mam właśnie 180, promień 19. Ale to naprawdę staroświeckie narty. Chcę kupić nowe między innymi dlatego, żeby były bardziej skrętne i łatwiejsze w obsłudze. Więc kupno Atomiców 180 o promieniu 17 chyba niewiele zmieni. Więc może Atomic 172, promień 16,5.

Jesteś kawał "chłopa":pmasz prawie 2 m wysokości:rolleyes:dlatego wybierz 180 cm i tak będziesz miał prawie 20 cm różnicy.Narty 172 cm mogą być w Twoim przypadku niestabilne.Najlepiej wypróbuj z wypożyczalni podobną nartę taliowaną w dwóch długościach i sam ocenisz:rolleyes:

Zdecydowanie 180, tego pół metra nie odczujesz a brak stabilności tak. Jeździłem kiedyś na Rossignolach 184 sm i promieniu podobnym, nie widzę problemu. Jeśli chcesz nartę krótszą troche to może takie K2:

http://www.allegro.pl/item907693406_narty_k2_moto_cross_174cm_m1_12_0_wyprzedaz.html

narta wg. mnie troche fajniejsza od tych Atomiców.

To narta crossowa a Atomic to allround, różnica jest taka, że K2 ma trochę z charakteru narty sportowej przy uzyskaniu dużej uniwersalności poprzez inną twardość podłużną, są węższe w tali przez co szybsze z krawędzi na krawędź, nieco łatwiej je prowadzić krótkim skrętem. Wydaje mi sie, ze to lepsza narta od Atomica( w długości 172) zwłaszcza jesli nie chcesz w długości 180, którą Ci tu doradzamy. A moja waga to było 88-89 jak jeździłem na tych nartach(K2) - tylko długość był a krótsza ale to bez znaczenia w tym wypadku

• 4 weeks later...

No i jeździłem na tych Atomicach 180 cm. Nie do końca spełniły moje oczekiwania. Doszedłem do wniosku, że wolę krótsze skręty, a narty wymagały zdecydowanie dłuższych. Dzięki temu nabierałem znacznej szybkości, na której aż tak bardzo mi nie zależało. Chyba poszukam innych o znacznie mniejszym promieniu. W wypożyczalni Austriacy stwierdzili, że "180 ist zu lang".

Ciężka sprawa

No i jeździłem na tych Atomicach 180 cm. Nie do końca spełniły moje oczekiwania. Doszedłem do wniosku, że wolę krótsze skręty, a narty wymagały zdecydowanie dłuższych. Dzięki temu nabierałem znacznej szybkości, na której aż tak bardzo mi nie zależało. Chyba poszukam innych o znacznie mniejszym promieniu. W wypożyczalni Austriacy stwierdzili, że "180 ist zu lang".

Ciężka sprawa

A nie lepiej podnieść umiejętności a nie zmieniać narty.

Ja bym zainwestował w dobrego instruktora a nie słuchał ludzi z wypożyczalni.

Będzie znacznie taniej.:)

No dobra - pożartowaliśmy ;) Dzięki za rady i komentarze. Promień nart jest 17 i po prostu czego innego oczekiwałem, a nie miałem na tyle wyczucia i doświadczenia w wyborze nart. Rada Austriaków nie wydaje mi się dobra, bo chcieli mi wcisnąć narty typowo slalomowe. Nie chodziło o to, żeby sobie na nartach "radzić", lecz chciałem wstrzelić się idealnie przy pierwszej próbie. Faktycznie należy chyba wypróbować większą ilość nart, nawet jeżeli uważacie, że 6 dałem sobie na wyrost. Albo cierpliwie poćwiczyć. Poza tymte Atomici mają wiele zalet. Np. odpowiednią sztywność i stabilność. Tym razem oblodzenie i muldy stanowiły mniejszy problem.