Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Początkująca 9-lataka w ALPACH ?

arbiter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moje pytanie niby proste :)

Gdzie pojechać w ALPY z 9-latką która właśnie wróciła z obozu zimowego i powiedziała " Tatuś , POKOCHAŁAM narty " :D

Informuję iż pierwsza próba gdy miała sześć lat zakończyła się totalną klapą i postanowieniem ( jej ) , nigdy nie będę jeździć :(

Ja , żona i syn ( 15 lat ) do dziś zmuszeni byliśmy jeździć sami ( relacja GAstein ) , no ale gdy teraz rodzina kompletna trzeba pojechać jeszcze raz :D

Planuje wyjazd 27.03.2010 lub w tydzień później

Fajnie jakby kwatera była przy samym stoku ( topowe ośrodki odpadają - cena )

Tam gdzie byłem do tej pory było fajnie ale dla poczatkującej to raczej nie

Wiem że wątek z poczatkującą się pojawiał nie raz ale uważam że co roku w alpach się zmienia infrastruktura na plus ( prawie jak u nas ;) ) i przybywa tych co byli w górach :P

Zastanawiam się nad opisanym na forum KREISCHBERG , i pytanie do tych co byli , jak tam ze śniegiem na koniec marca a początek kwietnia ?

Plan prosty , razem na narty , córka umęczona to jedno wróci na kwaterkę , odsapną i może znów na górkę :) Fajnie jakby były inne atrakcje dla dzieci

CZEKAM NA RADY I PORADY wyjaz rekraacyjno rodzinny

Ja się wybieram tydzień wcześniej z dzieciakami do Turracher Hoche, o śnieg się nie obawiam bo jeździ się w przedziale 1400- 2200, stoki dla każdego, mieszkanie przy traskach ale czy tanio, raczej stany średnie niemniej o drożyźnie trudno mówić. Ośrodek, o który pytasz jest 40 km bliżej Pl, warunki wysokościowe i śnieżne chyba podobne ale jaka bedzie konsystencja sniegu do jazdy na przełomie III-IV to nikt ci nie powie bo równie dobrze moze być zupełnie zimowo jak i wakacyjne, cieple slońce. Na ten termin szukałbym ośrodków wyzej położonych, niezły z dzieckiem jest Stubaii, dużo łatwych i długich tras, wysoko, tylko przy wyciagu trudno mieszkać - ale za to kwatery niedrogie są. Poczekaj na wyjaśnienie pogody i szukaj czegos na ostatnią chwilę - byle nie w Wielkanoc bo wtedy jest dużo ludzi i może byc kłopot z kwaterą

• Like 1

dlatego pytam wcześniej :)

wiem że pogoda to zagadka i jak poczytam opnie wybiorę 2-3 ośrodki i czekam , ok 14 dni przed wyjazdem zacznę poszukiwania kwaterki

moze podpowie ktoś tak , że gotowca dostanę :o

a o tą cenę ,to bardziej miałem na myśli to iż w top kurortach będzie bardzo drogo przy stoku i taka porada że kwatera za 100 eu za dzień to mnie rajcuje

Moze Galtuer? Wprawdzie daleko, bo to w Panzaunertal jeszcze dalej za Ischgl i nie mieszka sie przy samym stoku, ale:

• snieznie
  • zroznicowane stoki z przewaga szerokich i lagodnych
  • przyjazny rodzinom

W tej dolinie tez typowym rodzinnym osrodkiem jest Kappl. Duza zaleta obydwu jest to, ze wiekszosc gosci odwiedzajacych te doline jezdzi w Ischgl, a te dwie niemale gorki pozostaja wlasciwie puste...

W Kappl o ile pamietam mozna mieszkac przy samej trasie. W obydwu miejscowosciach spalem jakos totalnie po kosztach (<80e/os/tydz w styczniu i marcu)

Minusem na pewno jest drogi skipass jesli chcesz jezdzic w calej dolinie (See, Kappl, Ischgl, Galtuer) - jeden z najdroższych w całych alpach. W tym roku 231E (slownie: dwiescie trzydziesci jeden!!!). Za to na Galtuer taniocha - 160E

Sorry za zanudzanie, ale mi sie takie cos jeszcze przypomniało. Wprawdzie tez daleko bo w Arlbergu, ale szwagier z dziecmi od lat jezdzi do osrodka Warth-Schrocken. Aktualnie jest tam sniegu do bolu, a apartamentów za mniej niz 100E dziennie znalazlem na drugą polowe marca co najmniej kilka. Oni co roku spedzaja tam Wielkanoc i snieg zawsze dopisuje. Osrodek taki średniej wielkosci z ok 70km tras i coraz bardziej mnie ciagnie, aby go przetestowac.

Proponowałbym http://www.augustushotel.net/pl/index.php na wyjazd rodzinny.

Ośrodek opisany tu http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&id_miejscowosci=735 , a Jacek zamieścił galerię http://www.skionline.pl/galerie/?co=&g_rodzaj=&g_co=galeria&g_id=618&g_numer_zdj=1 ze swojego pobytu w tej miejscowości.

Tam chyba warto poleciec samolotem do Verony albo do Bergamo, zwlaszcza, że sa podobno niedrogie bilety w tej chwili.