marboru Napisano 16 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2010 (edytowane) 37-letni Sloweniec Davorin (Davo) Karnicar, zjechał 7 pazdziernika 2000 r. na nartach z najwyższego szczytu Świata. Zjazd do bazy na wysokości 5340 m zajął mu 6 godzin i byl rejestrowany przez kamery video. Davo wspiął sie na szczyt w nocy z piątku na sobote i w ciągu godziny przygotował się do zjazdu. Oświadczył, że tylko górne 100 m było trudne, resztę drogi przez Przełęcz Poludniową określił jako "przejezdna". Zjazd pokazywany byl na żywo w internecie, ktorego strona, jak podala DPA, miała w tym dniu 1,6 miliona wejść. Wyczyn Słowenca jest pierwszym nieprzerwanym zjazdem z Mount Everestu, choć nie był to pierwszy zjazd narciarski z tego szczytu. Wiosną 1996 r. dokonał juz tego (od polnocy) Tyrolczyk Hans Kammerlander, który jednak z powodu braku śniegu długie odcinki pokonywał z nartami na plecach. Warto przypomnieć, że próbę podjął wówczas również Karnicar, niepogoda zawróciła go jednak z drogi na szczyt. Wiosną 1992 po stronie południowej z wysokości 8400 m zjechal Niemiec Reinhard Patscheider, a jego wynik poprawił 27 września Francuz Pierre Tardivel, zjeżdżajac spod południowego wierzchołka (8748 m). Karnicar słynie z tego typu brawurowych wyczynów, pod koniec kwietnia 1995 r. wraz z bratem Andrejem zjechał z Annapurny. za: Andrzej Skłodowski -------------------------------------------------------------------------- Człowiek, który zjechał z Everestu - Opowieść o pierwszej prawdziwej lecz nie do końca udanej próbie zjazdu na nartach z najwyższej góry świata. Film powstał na bazie pamiętnika Yuichiro Miury, którego decydujące 2 minuty 20 sekund zjazdu wymagało zaangażowania blisko 800 tragarzy i członków ekspedycji. 6 z nich zginęło w szczelinie lodowej. Sam Miura powrócił na Everest po 38 latach, by stać się jednym z 2 ludzi, którzy zdobyli najwyższy szczyt po ukończeniu 75 lat. Film został nagrodzony Oscarem w 1976 roku za najlepszy dokument. ^^^ film nie tak dawno był prezentowany na przeglądzie filmów Freeride'owych: http://www.skionline.pl/mobile/?dzial=stacje&id_newsa=3420 -------------------------------------------------------------------------- Jean Afnasi, Francuz zapoczątkował „modę” kiedy w 1978 roku zjechał z Mount Everestu z wysokości 8200 m. Legenda ski-extreme Sylvian Saudan zjechał na nartach ze szczytu Hidden Peak w Pakistanie , w roku 1982 roku - był piewrszą osobą, która kiedykolwiek zjechała z samego szczytu powyżej 8000 metrów. Inne kamienie milowe to: 1988 rok, Bruno Gouvy (snowboard) i Veronique Perillat (monoski) zjechali z Cho Oyu. Tym samym Veronique została pierwszą kobietą, która dokonała zjazdu na takiej wysokości. .... Poniedziałkowe popoludnie, koniec wrzesnia - Fredrik Ericsson stoi na Szczycie Centralnym, Shisha Pangma`y (Tybet), 8012 metrów nad poziomem morza... Scisnął klamry w butach, zapial wiązania i rusza w dól stromym zboczem... Kiedy nastepnego dnia znalazl sie w Bazie wysunietej, byl pierwszym Szwedem który kiedykolwiek dokonal zjazdu na nartach z 8000 metrowego szczytu. więcej: http://www.skimag.pl/archiwum.php?art=643 -------------------------------------------------------------------------- ...jednym słowem - to są prawdziwi "maniacy nart"...:D:D Edytowane 16 Marzec 2010 przez marboru Wykasowanie linka ze sklepem gdzie prezentowany jest film. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nexcom Napisano 16 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2010 po 1 komercyjny link zaraz poleci po 2 gie BARDZO ALE TO BARDZO NIE POLECAM TEGO SKLEPU (MAYFLY) napalilem sie na zjazd (który rok temu miałem okazje oglądać na przeglądzie) i chciałem mieć go w prywatnej kolekcji wiec postanowiłem zakupić (poprzez 360 stopni bo kieruje do tego sklepu) nic dobrego nie moge powiedziec bo : zamowilem łącznie 3 filmy i ksiązke za nie całe 200pln było to ok 20lutego pisali ze w zwiazku z premiera na DVD wysyłka najpóźniej w dniu premiery czyli 26 za pobraniem kurierem - ok po zamówieniu z ciekawosci sprawdzam na allegro i łącznie na całości przeplacilem 40pln - no kit nie bede robił z tego powodu jaj - jak zamawiam to nie świruje z odmawianiem itp czekam czekam nic ani potwierdzenia ani nic... ok 25 zadzwonilem chyba po 10 próbie dodzwonilem sie na jakis komorkowy numer bo stacj. nikt nie odbieral , gosc powiedzial ze jest opoznienie z tloczni nie dostali czy cos ale na dniach beda wysylac a potwierdzenia nie wie czemu nie dostalem. Ok czekam , 2,4,6 marca nie ma dzownie gosc znowu sciemnia ze cos sie przeciaga ale dzis wysyla ..czekam 8 10 kur___ca mnie bierze ...dalej nic... dzwonie 10 i mowie gosciowi ze to juz nie jest powazne ze nie mam zwyczaju rezygnowac ale jak na dniach nie dojdzie to ja dziekuje i nie odbieram bo tak nie mozna w ten sam dzien czyli 10.03 przychodzi email - zmiana statusu zamowienia i ze dzis zostalo wyslane kurierem . Nic zero numeru listu itp czekam....11 ,12 nie ma nadal wekend 13,14 no i 15 kurier przyjechal - oczwiscie data nadania 12.03 !!! nie dosc ze przeplacilem to stracilem kupe czasu na telefony emaile i dostalem mocno po terminie - NIE POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nexcom Napisano 16 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2010 sory weszlo x2 - mozna usunac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 16 Marzec 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2010 nexcom współczuję poniższej "przygody"... ...no czasami Alledrogo, nie takie drogie... Ceny trzeba sprawdzać w kilku miejscach jeśli kupuje się przez net - można niestety się naciąć na ofertę Spekulanta - czego sam niestety też doświadczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nexcom Napisano 16 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2010 nexcom współczuję poniższej "przygody"... ...no czasami Alledrogo, nie takie drogie... Ceny trzeba sprawdzać w kilku miejscach jeśli kupuje się przez net - można niestety się naciąć na ofertę Spekulanta - czego sam niestety też doświadczyłem. nie chodzi mi nawet o tą kasę(mój problem, mogłem sprawdzić wcześniej) ale lepiej czasem dać wiecej a mieć to szybko sprawnie kompetentnie i bez problemow a właśnie to zawiodło mnie najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi