marboru Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Ten pomysł zrodził się w Mandarfen i moich ostatnich nartach w Sezonie 2009/2010... ...a może udać się zamiast na południe i w Alpy, to wyruszyć na północ do Krainy Trolli? Dzisiaj próbowałem znaleźć jakąś ciekawą stronę internetową w języku polskim traktującą o narciarstwie w Norwegii. Nie było łatwo znaleźdź coś interesującego - ale chyba się udało http://www.visitnorway.com/pl/Filmy/Krotki-film-o-narciarstwie-alpejskim-w-Norwegii/ Poza ski filmikami i ogólnymi opisami tego Kraju na N - można znaleźć tam również sporo ciekawych informacji. Na stronce tej polecono również 10 Ośrodków Narciarskich godnych odwiedzenia: http://www.visitnorway.com/pl/artykuly/tematyczne/co-robic/aktywny-wypoczynek/narciarstwo-w-Norwegii/dziesiec-polecanych-osrodkow-narciarskich-w-Norwegii/ Tyle tylko, że jak u Nas jest Zima to w Skandynawi Noc Polarna... ...więc ciekawe, czy ewentualny wyjazd w tamte strony nie byłby zbyt przygnębiający? :D:D W każdym bądź razie, zachęcam do pomyszkowania na powyższym portalu. Z całą pewnością można uzupełnić sporo wiedzy na temat narciarstwa w Skandynawii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Cześć Marboru:) Skontaktuj się z N7ASIA, ona tam była na nartkach. http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10144 I ma fajniste fotki z Kvitfjell w swojej galerii. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 21 Maj 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 No i na skitoury można byłoby się wybrać... Znalazłem fajną fotorelację ze skiturowej wycieczki na góre Soleibotntind: http://172.17.75.145:15871/cgi-bin/blockpage.cgi?ws-session=4044898159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Nasza redaktorka Marta była w kwietniu w Norwegii. Jak masz pytania to pisz postaramy się odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Byłem w listopadzie w zeszłym roku w Hemsedal. I narciarsko zdecydowanie nie polecam. Infrastruktura, trasy - mocno takie sobie. Temperatury potrafią być ekstremalne (tzn. poniżej -15, -20). Dzień trwa naprawdę krótko - a jeżeli pogoda nie dopisuje, to nawet w dzień są zmuszeni włączyć światła. Ceny potrafią powalić na kolana, i to chyba najbardziej zniechęca. Proponuje pobuszować trochę po necie i sprawdzić co nieco. Turystycznie to zupełnie inna bajka (fiordy itp.). Ale narciarsko - porażka. Ciekawe czy znajdzie się ktoś na forum, kto ma inne zdanie. Może ja po prostu źle trafiłem. Byłem 3 dni i pogodę miałem fatalną. Jak przyjechałem było piękne słońce, ale temperatura -20!! Następnego dnia było około -15 i w górnej części dodatkowo mgła. Mimo włączonych świateł - zero kontrastu. Kolejny dzień trochę lepiej - minus 7, ale mgła jeszcze większa - dało się jeździć tylko na małym orczyku na dole. Jak wyjeżdżałem 4-tego dnia - zrobiła się odwilż!!! Oczywiście krzesełka bez osłonek, co przy minus 15 i opadach śniegu jest trochę słabe Dodatkowo ceny karnetów, żarcia - raczej masakra. W knajpach było zimno jak w psiarni. Jedyna fajna rzecz to sauna na prawie każdej kwaterze (i to nie że jedna na dom tylko w każdym apartamencie) i to trochę ratowało pobyt. Generalnie za kasę jaką tam wydałem miałbym Austrię pobyt w super hotelu, przy ultra nowoczesnym ośrodku z mnóstwem tras. A tam miałem zwykły apartament bez żarcia w średniej jakości ośrodku narciarskim (jak na standardy w Austrii) z kosmicznymi cenami za byle co + egipskie ciemności przez większość dnia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightgale Napisano 21 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2010 Byłem w tym roku dwa razy służbowo w Norwegii. Niestety z powodu natłoku zajęć nie było czasu zaliczyć żadnego ośrodka narciarskiego , więc pojeździłem owszem czemu nie ale.............na biegówkach:D Całe szczęście że umiem i miałem wcześniej okazje sporo od grudnia po kabatach pośmigać bo tam na biegówkach poginają wszyscy chyba. Przynajmniej sobie obciachu nie narobiłem. No przynajmniej nie skandalicznego:D A mrozy faktycznie są tam niekiepskie , ale nie wiem czemu ale jakoś inaczej je tam odczuwałem niż w kraju. Kwestia wilgotności powietrza czy ki piorun ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi