Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Norwegia Nieznana

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

Ten pomysł zrodził się w Mandarfen i moich ostatnich nartach w Sezonie 2009/2010...

...a może udać się zamiast na południe i w Alpy, to wyruszyć na północ do Krainy Trolli?

Dzisiaj próbowałem znaleźć jakąś ciekawą stronę internetową w języku polskim traktującą o narciarstwie w Norwegii.

Nie było łatwo znaleźdź coś interesującego - ale chyba się udało :)

http://www.visitnorway.com/pl/Filmy/Krotki-film-o-narciarstwie-alpejskim-w-Norwegii/

Poza ski filmikami i ogólnymi opisami tego Kraju na N - można znaleźć tam również sporo ciekawych informacji.

Na stronce tej polecono również 10 Ośrodków Narciarskich godnych odwiedzenia:

http://www.visitnorway.com/pl/artykuly/tematyczne/co-robic/aktywny-wypoczynek/narciarstwo-w-Norwegii/dziesiec-polecanych-osrodkow-narciarskich-w-Norwegii/

Tyle tylko, że jak u Nas jest Zima to w Skandynawi Noc Polarna...

...więc ciekawe, czy ewentualny wyjazd w tamte strony nie byłby zbyt przygnębiający? :D:D:D

W każdym bądź razie, zachęcam do pomyszkowania na powyższym portalu.

Z całą pewnością można uzupełnić sporo wiedzy na temat narciarstwa w Skandynawii.

Byłem w listopadzie w zeszłym roku w Hemsedal. I narciarsko zdecydowanie nie polecam. Infrastruktura, trasy - mocno takie sobie. Temperatury potrafią być ekstremalne (tzn. poniżej -15, -20). Dzień trwa naprawdę krótko - a jeżeli pogoda nie dopisuje, to nawet w dzień są zmuszeni włączyć światła. Ceny potrafią powalić na kolana, i to chyba najbardziej zniechęca. Proponuje pobuszować trochę po necie i sprawdzić co nieco.

Turystycznie to zupełnie inna bajka (fiordy itp.). Ale narciarsko - porażka. Ciekawe czy znajdzie się ktoś na forum, kto ma inne zdanie. Może ja po prostu źle trafiłem. Byłem 3 dni i pogodę miałem fatalną. Jak przyjechałem było piękne słońce, ale temperatura -20!! Następnego dnia było około -15 i w górnej części dodatkowo mgła. Mimo włączonych świateł - zero kontrastu. Kolejny dzień trochę lepiej - minus 7, ale mgła jeszcze większa - dało się jeździć tylko na małym orczyku na dole. Jak wyjeżdżałem 4-tego dnia - zrobiła się odwilż!!! Oczywiście krzesełka bez osłonek, co przy minus 15 i opadach śniegu jest trochę słabe :) Dodatkowo ceny karnetów, żarcia - raczej masakra. W knajpach było zimno jak w psiarni.

Jedyna fajna rzecz to sauna na prawie każdej kwaterze (i to nie że jedna na dom tylko w każdym apartamencie) i to trochę ratowało pobyt.

Generalnie za kasę jaką tam wydałem miałbym Austrię pobyt w super hotelu, przy ultra nowoczesnym ośrodku z mnóstwem tras. A tam miałem zwykły apartament bez żarcia w średniej jakości ośrodku narciarskim (jak na standardy w Austrii) z kosmicznymi cenami za byle co + egipskie ciemności przez większość dnia.

Pozdrawiam.

Byłem w tym roku dwa razy służbowo w Norwegii.

Niestety z powodu natłoku zajęć nie było czasu zaliczyć żadnego ośrodka narciarskiego , więc pojeździłem owszem czemu nie ale.............na biegówkach:D

Całe szczęście że umiem i miałem wcześniej okazje sporo od grudnia po kabatach pośmigać bo tam na biegówkach poginają wszyscy chyba.:)

Przynajmniej sobie obciachu nie narobiłem.

No przynajmniej nie skandalicznego:D

A mrozy faktycznie są tam niekiepskie , ale nie wiem czemu ale jakoś inaczej je tam odczuwałem niż w kraju.

Kwestia wilgotności powietrza czy ki piorun ??