Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gdzie pojechać, co wybrać?

fefito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem, więc trochę oblookałem forum. Jednak chciałbym się poradzić w jakie miejsce można pojechać.

Tzn. szukam miejsca dla grupy ok 10 osób, poziom jest zróżnicowany (zaawansowany oraz początkujący narciarze).

Wydaje mi się, że szukałbym coś w stylu Włochy,Folgarida-Marilleva, szerokie długie stoki, ze sporą liczbą czerwonych tras i pare czarnych, ale konkretnych.

Dodatkowo miłe byłoby połączenie możliwości przejazdów między kurortami (tutaj np. Folgarida-Marilleva-Madonna di Campiglio).

jeżeli chodzi o zakwaterowanie to może znacie jakieś sprawdzone hotele, tak aby miały przynajmniej sauny, basen to opcjonalnie.

Nie wiem jakie podacie regiony, miejscowości, ale bazując na Czechach,Słowacji i ostatnio Folgaridzie to myślę, że koszt to tak w ramach350-400 euro na tydzień na osobę. Wyjazd (przynajmniej pierwszy) planujemy na 11-18.12.2010 aby załapać się na "darmowy" skipass.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Krystian

• 1 month later...
Fajna propozycja. Ktoś był i ma fotki +opinie ? :)

ja byłem i jade właśnie w grudniu na FreeSki od 4.12 hehe:D ale nie mam w tej chwili wilnej chwili żeby coś napisać bo jestem w pracy, później skrobne:P

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE] film z wyjazdu tak dla oka:) Edytowane przez smiths23
link
  • Like 1

Byłem i więcej nie pojadę-najgorszy lodowiec w Austrii nie licząc Dachsteinu,prawie same orczyki,w większości płaskie ,niebieskie trasy i co najważniejsze-koszmarny dojazd autem na 2750 mnpm serpentynami,po którym odechciewa się nart:)

no masz tych niebieskich tras, kilka przy orczykach i tyle a tak to kilka czerwonych o naprawde fajnym nachyleniu.. czarnych nie ma zbyt wiele, ale jak na taki mały ośrodek na Kaunertal + wyciągi na Fendels to jest w porządku, wole za 400euro (nocllegi + jedzienie sniad i obiadokol. + skipass + basen z siłka, hala sportowa + sauna w hotelu) tam sie ten jeden tydzien powozić niż gdzies u nas w kolejkach stac:)

Kurde wolałbym nie mieć orczyków ... wykańczają mnie i żonę :) A wtedy tlyko piwo pozostaje :D

Ale w grudniu raczej nic niżej poza lodowcami może nie być otwarte ...

Tak to bym pojechał gdzieś niżej ...

Niebieskie trasy bardzo lubię - z moim zaawansowaniem są w sam raz :D

Poza tym zzocha podał fajną promocję od 4.12 :D

E tam może nie jest najlepiej ale za 199euro ze skipasem to napewno dobra oferta. Ja tam się szykuję mam już jednego co pojedzie i jeszcze kogoś się znajdzie i jazda na początek sezonu w sam raz pojadę na ten drugi termin od 11-18 jak wrócę to napiszę jak tam jest.Przeraża mnie tylko to że ten dojazd nie jest za ciekawy

Z tego co patrzyłem na ofertę, to dotyczy ona okresu 4-18.12. Nie sądzę, żeby w tym czasie nie było jeszcze śniegu poza lodowcami.

Ja w tamtym roku testowałem na początku grudnia Kaprun + Saalabch i szczerze powiedziawszy zastanawiam się, czy tego nie powtórzyć, tylko z drugiej strony - założenie jazdy w Saalbach + backup pogodowy Kaprun. No i odległość mniejsza.

W sumie ja się troszkę obawiam ale gdzie jechać indziej? Wszędie może być już tłoczno jak nie będize śniegu ...

A nie lepiej kupić sobie karnet sezonowy-choćby jakiś tani na mniejsze ośrodki i śmigać parę razy w sezonie?Są miejsca,gdzie już przy 2 wyjazdach w taki zakup się zwraca,a każdy następny mamy przynajmniej w kwestii karnetu naprawdę gratis.

choolerka, a nie obawiacie się, że przy takiej promocji może być nieco tłoczno na kaunertal'u w tych terminach - w końcu setki km tras tam nie ma?

setek km tras tam nie ma ale jest wystarczająca ilośc wyciagów i byłem tam już dwa razy i w żadnych kolejkach nie stałem:) no może wyjazd pierwszym krzesłem ale to jak przyjedziesz za busami to jest ciasno, a do drogi pod kolejkę idzie sie przyzwyczaic:P ja jadę tam już 3 raz, byłem w 2008 i w 2009 roku, no w 2009 była lipa bo mało śniegu sypnęło a Fendels jest nisko i nie chodziły tam wyciągi ale na lodowcy luźno było:) a jak pisze ravick to już grudzień i sezon zacznie się wszędzie także spokojna głowa. a orczyki tam są tylko 3, jest fajna nowa gondola z której można zjechac chyba 5 wariantami od niebiskiej do czarnej trasy:)

:)

A nie lepiej kupić sobie karnet sezonowy-choćby jakiś tani na mniejsze ośrodki i śmigać parę razy w sezonie?Są miejsca,gdzie już przy 2 wyjazdach w taki zakup się zwraca,a każdy następny mamy przynajmniej w kwestii karnetu naprawdę gratis.

podaj jakiś przykład? a najlepiej kilka bo to jest dobra opcja

Choćby karnet sezonowy na Karyntię i Ost Tirol. Fajne w nim jest to, że obejmuje również lodowiec Molltaler. W zeszłym roku byłem na Moltku w grudniu gdy śniegu niżej było bardzo mało a warunki na lodowcu były bardzo dobre, kolejek i tłoku nie było. Taki Karnet sezonowy zwraca sie po ok dwóch tygodniach jazdy, reszta gratis:) Tak sobie myślę, że w tym roku chyba znowu go zakupię jeśli pojadę na narty początkiem grudnia-a na to wygląda.

Niestety moja praca nie pozwala na żadne planowanie ... teraz i tak sukces, że wiem o tygodniu wolnego w listopadzie/grudniu ...

W zeszłym roku myślałem o tygodniu we Włoszech i skończyłem na weekendowych wyjazdach na Rusinski ... z Johnym :D

Byłem i więcej nie pojadę-najgorszy lodowiec w Austrii nie licząc Dachsteinu,prawie same orczyki,w większości płaskie ,niebieskie trasy i co najważniejsze-koszmarny dojazd autem na 2750 mnpm serpentynami,po którym odechciewa się nart:)

No z tym się zgodzę;),trasa lodowcowa ok.30km bawi swoimi widokami góra 2 dni,później wydłuża dojazd do tras narciarskich.;)Ale uważam,że to jednak nie może być argumentem przeciw odwiedzeniu tego miejsca:rolleyes:.Lodowiec kameralny,ale nie jest najgorszy,widoki cudne-chyba najlepsze z tyrolskich lodowców.Trasy głównie łatwe-jak na lodowcu,oczywiście jest czarna i czerwone,oraz duża możliwość jazdy pozatrasowej.Większość to orczyki,ale jest krzesło i gondola,jak ktoś nie lubi się męczyć na orczykach,to na tydzień trasy łączone przy krzesłach i gondoli zadowolą-tym bardziej na rozpoczęcie sezonu.Trzeba pamiętać,że ten teren jest zagrożony lawinowo-szczególnie dojazd,dwa razy byłem/w maju/ i lawina:eek:Opisałem to miejsce w majówkowej wyprawie:rolleyes:Ogólnie lubię to miejsce,na rozjazd i trening super,dla deskarzy mega super;)Miejscowości -niewielkie,spokojne,bez większych imprez i hałasu/jak dwie doliny obok;).../,ciekawe miasteczko Landeck:rolleyes:

• Like 2

ale w grudniu bedzie otwarty jak co roku hehe:) ja juz mam tam rezerwacje w Feichten, trzeci raz tam jade i zamierzam sie dobrze bawic, ekipa kolo 10 osob, moja kobieta i zeby tylko pogoda dopisala:) a wy juz tak nie narzekajcie ze jest tam tak zle bo co drugiemu nie pasuje hehe, a jak wspomnial Darek - lubi to miejsce - i za taka cene warto jechac to sprawdzic jesli ktos nie byl:)