Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dobór nart na sezon 2010/11

misiek-ranger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy

Chciał bym abyście mi doradzili jakie narty mógł bym wybrać na ten sezon narciarski:confused:

teraz dane o sobie

wzrost ok 183cm może 185cm nie wiem dokładnie ale na pewno ponad 180cm

Waga ok 100kg niestety narazie mniej nie będzie :D

na nartach pomykam gdzieś 5 lat więc raczej średnio zaawansowany lub zaawansowany

patrzyłem na nartki salomona crossmax v12 z (rocznika06/07) i (w12 z rocznika 2008) do wydania mam ok 500zł

swój poziom określam pomiędzy 6 a 7

jeżdżę raczej po przygotowanych stokach lubię szybką jazdę

Bardzo bym prosił o odpowiedź

Pozdrawiam

misiek

Edytowane przez misiek-ranger
z rozpędu zapomniałem sorki

Jeśli lubisz szybką jazdę srednim i długim skrętem to dobrze kombinujesz, długość około 175 cm i będą dobre. Podobne to Atomic SX 11 i sx12.

SX12 jednak jest mniej przyjazny dla użytkownika niż V12 :)

Dalej -ale to imho- już tylko najwyższe gigantki.

Natomiast jak zawsze dodam, że to opinia kompletnego amatora ale jednak takiego, który próbował z niejednego wiązania smar zlizywać ;)

akurat V12 dobrze znam , bo je mam:)

jak faktycznie poziom 6/7 ( ja niestety trochę dłużej dochodziłem do tego poziomu:rolleyes: ) to powinieneś dać radę , no i przy twoich parametrach długość 178cm wg mnie będzie najbardziej odpowiednia.

A co do nart ( ja mam właśnie 178cm ) -raczej dla doświadczonych narciarzy, lubią szybkość i też jej potrzebują , wtedy jazda na nich to sam miód , lepsze na twardym , w rozjeżdżonym lub świeżym śniegu też dają radę , ale już trochę gorzej się prowadzą ( no ale może to wina jeźdźca:rolleyes: ) , dosyć skrętne pomimo swojej długości , najlepiej wycina się na nich łuki o średnim i dużym promieniu , generalnie fajne narty do szybkiej jazdy na przygotowanych stokach i np amatorskich gigantów;)

• Like 1

ale już trochę gorzej się prowadzą ( no ale może to wina jeźdźca:rolleyes: )

jak go widziałem to raczej wina narty :D

fajne narty do szybkiej jazdy na przygotowanych stokach i np amatorskich gigantów;)

popieram, że do całkiem szybkiej amatorskiej jazdy - chociaż w gigantach to zjeżdam jak na bele czym :)

Grunt to w tym przypadku (i nie tylko w tym) dobre przygotowanie narty !!

• Like 1

sorki że nie napisałem w jakich warunkach ale już edytowałem posta jak coś to przygotowane stoki lubie szybciej pojeździć bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.

Co myślicie o modelu salomona crossmax w12 2008r długość 178cm??

pozdrawiam

Edytowane przez JC

brakuje podstawowej danej: w jakich warunkach jeździsz?

no już nie żartujmy, narciarz 6/7 powinien jeździć w każdych warunkach

mam podobną wagę i 2 lata temu przesiadłem się z Crossmaxów

na Rossignol 9x Ti i jak narazie nie znalazłem nic lepszego na przygotowane trasy

kynzvgxu.jpg

to już trochę stary model więc myśle że znajdziesz w tej cenie używane w dobrym stanie

• Like 1

• 1 month later...

witam po przerwie

Trochę długo już tu nie byłem (szkoła a potem wyjazd do Niemiec na 2 tygodnie) mam nadzieję że uzyskam odpowiedź na pytanko

jeżeli miał bym wybierać między salomonami v12(2006/07) a tornado (2008/09)

co byście poradzili??? w tym miesiącu zamierzam już kupić jakiś sprzęt bo wcześniej było cienko z $$

Pozdrawiam

misiek