waler21 Napisano 12 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Witam. Prosiłbym o pomoc w doborze sprzętu, dokładniej rzecz ujmując nart. 1. Płeć -Mężczyzna 2. Wiek -25 3. Waga -105 4. Wzrost -185 5. Na nartach jeżdżę od 2 sezonów, ( 10 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na 5 (wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328) 7. Moje buty to - Salomon Mission X4 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - wypożyczam 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) - jazda rekreacyjna w miarę wzrostu umiejętności coraz szybsza 10. Upatrzyłem sobie narty - http://allegro.pl/rossignol-zenith-z9-5-ti-axium-120-tpi2-170cm-i1270641368.html lub http://allegro.pl/fischer-progressor-8-rsx-12-2011-i1254346171.html 11. Mój budżet na narty to około -1700 zł Czy będą to odpowiednie narty. Teoretycznie są dla zaawansowanych narciarzy, ale niestety nie potrafię jeszcze wziąć pod uwagę swojej wagi jeśli chodzi o dobór sprzętu. Za wszystkie cenne uwagi z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Narty upatrzone są super:p,ale dla kierowanych użytkowników;),jak na dzień dzisiejszy do tej grupy nie należych /bez obrzazy!:rolleyes:/Może lepiej niższy model,albo inne narty dla średnioaawansowanych. Jak dla mnie trochę za wysoko oceniasz możliwości:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 12 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Na razie zejdź na http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2797&id_modelu=3846 http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2797&id_modelu=3846 to są bardzo wymagające narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Rossi Zenith 6,5 zeszłoroczny Ci wystarczy a i tak na początku nie będzie Ci łatwo go okiełznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 12 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Rossi Zenith 6,5 zeszłoroczny Ci wystarczy a i tak na początku nie będzie Ci łatwo go okiełznać. A ja myslę Michał,że to też nie bedzie dobry wybór.Niech Kolega opisze na jakim sprzęcie poznawal podstawowe techniki narciarskie lub chce poznawać;)Myslę,że Z3 w dobrej długości/masa/będzie dobrym wyborem,ale istnieją inne narty dla śreniozawaansowanych narciarzy:rolleyes: Ale nie od razu z górnej ....,więcej szkody niż jazdy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Może i tak, niemniej jeździłem na Z3 i wydaje mi się mięką nartą - a ja to 20 kg mniej mam. Z drugiej strony patrząc, do nauki mięka narta przyjemniejsza jest a i waga sama nie jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waler21 Napisano 12 Październik 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2010 Jeśli chodzi o sprzęt na którym jeździłem to nie jestem w stanie podać konkretów. Jakoś niespecjalnie przywiązywałem do tego uwagę, cóż taki charakter(może błąd). Tak jak napisałem szukam porady ze względu na swoje znikome doświadczenie. Jeśli chodzi o pierwszy wybór zasugerowałem się twardością narty ze względu na swoją wagę (chociaż nie wiem czy słusznie-znaleziona opinia gdzieś w googlach). Jeśli chodzi o kupno nart to mam do wydania pewną kwotę i mogę ja wydać, głównie chodzi mi o kupno dobrych nart, które posłużą dłużej niż jeden sezon. I tu pojawia się pytanie o długość i ewentualny model do podanych wcześniej danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 13 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2010 Jeśli chodzi o sprzęt na którym jeździłem to nie jestem w stanie podać konkretów. Jakoś niespecjalnie przywiązywałem do tego uwagę, cóż taki charakter(może błąd). Tak jak napisałem szukam porady ze względu na swoje znikome doświadczenie. Dlatego sugeruję, żebyś pojeździł jeszcze jeden sezon na pożyczanych, tym razem świadomie pożyczanych. Tymczasem pomyśl o zmianie butów: te które masz, flex 55 to wg mnie nieporozumienie. Nawet jeśli jesteś początkujący (a jesteś) to przy twojej masie powinieneś mieć coś zdecydowanie bardziej twardego. W praktyce, wg mnie, to powinieneś od razu celować w najwyższą półkę amatorską, flex 100-110. Jeśli dobrze je dobierzesz, czyli odp. szerokość, wysokość podbicia, szerokość łydki to będziesz jeździł cały dzień bez problemu ale za to z większą kontrolą nart i, paradoksalnie, z mniejszym wysiłkiem. W praktyce to może być zakup perspektywiczny, nawet na kilka lat. Prawdę mówiąc to trochę absurdalne, że chcesz sięgnąć po najwyższe modele w swoich grupach, jakiś high-performance itd. a chcesz je przypiąć do kapci To bez sensu. Wybór dobrych butów jest najważniejszy. Jeśli chodzi o pierwszy wybór zasugerowałem się twardością narty ze względu na swoją wagę (chociaż nie wiem czy słusznie-znaleziona opinia gdzieś w googlach). Słusznie i w miarę dobrze kombinujesz. Twoja masa przesuwa cię z konieczności w wyższe modele. To, co doświadczony narciarz uzyskuje techniką, odpowiednim dociążeniem nart itd. ty masz jakby z natury Jeśli chodzi o kupno nart to mam do wydania pewną kwotę i mogę ja wydać, głównie chodzi mi o kupno dobrych nart, które posłużą dłużej niż jeden sezon. Moim zdaniem za wcześnie na poważniejsze plany - jw., pożyczaj albo kup coś tymczasem. Nie wierzę póki co w dobry świadomy wybór I tu pojawia się pytanie o długość i ewentualny model do podanych wcześniej danych Słusznie pytasz o długość Rozpatrywanie różnych modeli, że np. te twardsze a te nie - nie ma sensu w oderwaniu od długości. 10 cm różnicy może całkiem zmienić subiektywny odbiór narty. Ogólnie: szukaj jakichś nart z grupy średnio-wyższy allround (może te Zenith 6.5?), o dł. ok. 175 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waler21 Napisano 13 Październik 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2010 Dzięki za dobre rady, do których zamierzam się dostosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi