Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomoc w doborze nart dla emeryta

kombiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Chyba pora na zmianę , stąd prośba o pomoc :

1. Płeć - M

2. Wiek - 45 lat

3. Waga - 95 kg

4. Wzrost - 179 cm

5. Na nartach jeżdżę od 8 sezonów, (20 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 5

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to - Salomon Evolution 9.0 flex 80-90

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - Salomon Crossmax 7,5 170cm R16

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący) -

lubię krótkie skręty i nie boję się prędkości na czerwonej trasie. zjadę z trasy czarnej w jednym kawałku- ale techniką rozpaczy.

10. Upatrzyłem sobie narty - Progressor 8

11. Mój budżet na narty to około - ograniczony - stąd szukam używek. z drugiej strony mogę wydać na narty do 1500 zł.

Buty chciałbym zostawić -są dopasowane i dobrze mi się w nich jeździ.

Chociaż mam mętlik w głowie i być może wyższy flex będzie dla mnie lepszy.

Generalnie mam wrażenie , że Crossmaxy nie trzymają na lodzie - pomimo naostrzenia w serwisie. Tutaj mam własnie problem - chciałbym lepiej jeździć w każdych warunkach - w tym na zalodzonych trasach.

Tak, tak, wiem - " złej baletnicy.... " , i tak dalej , ale wydaje mi się , że pora na inne narty.

Kolego emerycie:D Progressor 8+ w tych pieniądzach bez problemu znajdziesz nowe i jescze Ci zostanie na kilka piwek i pierwszy serwis - długośc 170 powinna dać możliwości jakich oczekujesz. Do krótkiego skrętu nieco lepszą narta bedą Dynastary Contact Groove - 172 cm powinny przy twojej masie dać fajną stabilność, można też rzucić okiem Head Icon TT 60. Możesz jeszcze rozważyć Fischer Motive 74 albo 76 jeśli częściej zdarza Ci się śmigać na rodzimych stokach lub za pd granicą - te będa na pewno lepsze w gorszych warunkach a i na twardym poradzą

mihumor, emeryt dziękuje za pomoc ;)

Czyli mam rozumieć , że :

1. Contact Groove

2. Icon TT 60

3. Motive 76

w tej kolejności powinienem szukać ?

wstępnie widzę , że te trzy modele są dostępne ( co cieszy ) jako używki na alledrogo, a progressory 8 już dużo mniej.

oczywiście , upatrzone progressory są tylko dlatego , że dużo się naczytałem pozytywnego o nich - ale nie muszę przecież ich mieć :cool:

proszę jeszcze o pomoc z butami - jako mocny piątkowicz ( tak się widzę ) buty z takim flexem nie są za miękkie , czy nie świrować i zostać przy nich ?

Edytowane przez kombiak