Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Dzieci na wyciągu tylko z magnesami

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

Ewolucji narciarskich systemów bezpieczeństwa ciąg dalszy. W trosce o najmłodszych narciarzy coraz więcej zagranicznych ośrodków narciarskich wdraża system Magnestic. To ochraniacz pleców połączony z elektromagnesem, który mocuje dziecko do kanapy podczas wjazdu wyciągiem.

Magnestick opiera się na elektromagnesach zamontowanych z tyłu odblaskowych kamizelek, które aktywują się na czas wjazdu wyciągiem. Drugi elektromagnes zamontowany w oparciu kanapy powoduje, że dziecko nie może ''odkleić się'' się do fotela a tym samym np. spaść z wyciągu.

Dodatkowo kamizelka służy też na stoku. Odpowiednio wyprofilowana tylna wkładka jest ochraniaczem kręgosłupa, a dzięki ''krzykliwemu'' kolorowi mali narciarze są bardziej widoczni.

Obecnie w system Magnestic wyposażonych jest ponad 20 wyciągów narciarskich w Stanach Zjednoczonych, Austrii, Szwajcarii, Andorze i Francji. Koszt specjalnej kamizelki wynosi 80 euro, można ją też wypożyczyć.

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]

Źródło: www.narty.sport.pl

• Like 2

Bezpieczeństwo bezpieczeństwem, ale czy to ma sens? Bo przyznam się , że nie słyszałem jeszcze o dziecku , które wypadło z wyciągu ( może mało czytam). Odpowiedzialni rodzice wystarczą , tak mi się wydaje. Zresztą na niektórych wyciągach na (pałąku? :D) tej barierce :D są jakby takie zabezpieczenia specjalnie dla dzieci - przytrzymują jakby nogi przy kolanach ( dla większych jest to trochę niewygodne :D )

Widziałem to w tym roku we Francji, ale nie widziałem, aby ktoś z tego korzystał. Za to na pewno prostszym i nie wymagającym żadnych większych nakładów finansowych jest wyposażenie jednego miejsca ze skrajnej prawej strony w plastik który jest przymocowany do opuszczanej rurki. Wchodzi on miedzy nogi dziecka uniemożliwiając w ten sposób jego ześliźnięcie się pod nią. W to wyposażona jest prawie każda nowocześniejsza kanapa.

Filmik kręcony we francuskim Meribel.

Edytowane przez fanatyk

Pomysł według mnie totalnie bezsensowny:confused:

I jeszcze ten magnes na krześle, jak tam nie pojedzie dziecko, to ma mnie w plecy kłuć, totalny bezsens.

A z krzesła dość ciężko się zsunąć i to nie tylko z powodu zabezpieczającej poręczy, ale także z takiego powodu iż np. krzesła Doppelmayra są pokryte specjalnym tworzywem które "łapie" większość narciarskich materiałów. Polecam spróbować na najbliższym krzesełku:) Nie wiem czy w Tatrapomach jest tak samo, nie zwróciłem uwagi.

Edytowane przez Slash0r

Bo przyznam się , że nie słyszałem jeszcze o dziecku , które wypadło z wyciągu ( może mało czytam)....

A widzisz, a ja coś takiego przeżyłem:eek:

Kilka lat temu na Paso Groste w Madonnie mój syn wyślizgnął się z krzesła:eek:. Było to co prawda na samym starcie i złapaliśmy go za "szmaty" ale jak krzesło zaczęło zabierać do góry to postanowiliśmy go puścić puki jeszcze nie było za późno. Dopiero jak go puściliśmy to obsługa to zauważyła i zatrzymała urządzenie.

Bezpieczeństwo bezpieczeństwem, ale czy to ma sens? Bo przyznam się , że nie słyszałem jeszcze o dziecku , które wypadło z wyciągu ( może mało czytam). Odpowiedzialni rodzice wystarczą , tak mi się wydaje. Zresztą na niektórych wyciągach na (pałąku? :D) tej barierce :D są jakby takie zabezpieczenia specjalnie dla dzieci - przytrzymują jakby nogi przy kolanach ( dla większych jest to trochę niewygodne :D )

Nie trzeba po Austrii i innych szukać u nas też się to zdaża

Groźny wypadek w Jurgowie. Dziewczynka spadła z wyciągu

11-letnia dziewczynka spadła z wyciągu krzesełkowego w stacji narciarskiej w Jurgowie. - Śmigłowiec TOPR w ciężkim stanie zabrał ranną do szpitala - podaje Tygodnik Podhalański.

Najprawdopodobniej dziecko zasłabło podczas wjazdu i wtedy zsunęło się z krzesełka. - Dziewczynka spadła z wysokości sześciu metrów, ma wstrząśnienie mózgu i obrażenia szyi - informuje policja z Zakopanego, która bada okoliczności wypadku.

Po ranną przyleciał śmigłowiec TOPR, który przetransportował ją do szpitala.

na forum też było http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10453&highlight=dziewczynka

pozdrawiam

Edytowane przez nurek1974