marboru Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Ewolucji narciarskich systemów bezpieczeństwa ciąg dalszy. W trosce o najmłodszych narciarzy coraz więcej zagranicznych ośrodków narciarskich wdraża system Magnestic. To ochraniacz pleców połączony z elektromagnesem, który mocuje dziecko do kanapy podczas wjazdu wyciągiem. Magnestick opiera się na elektromagnesach zamontowanych z tyłu odblaskowych kamizelek, które aktywują się na czas wjazdu wyciągiem. Drugi elektromagnes zamontowany w oparciu kanapy powoduje, że dziecko nie może ''odkleić się'' się do fotela a tym samym np. spaść z wyciągu. Dodatkowo kamizelka służy też na stoku. Odpowiednio wyprofilowana tylna wkładka jest ochraniaczem kręgosłupa, a dzięki ''krzykliwemu'' kolorowi mali narciarze są bardziej widoczni. Obecnie w system Magnestic wyposażonych jest ponad 20 wyciągów narciarskich w Stanach Zjednoczonych, Austrii, Szwajcarii, Andorze i Francji. Koszt specjalnej kamizelki wynosi 80 euro, można ją też wypożyczyć. [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Źródło: www.narty.sport.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Bezpieczeństwo bezpieczeństwem, ale czy to ma sens? Bo przyznam się , że nie słyszałem jeszcze o dziecku , które wypadło z wyciągu ( może mało czytam). Odpowiedzialni rodzice wystarczą , tak mi się wydaje. Zresztą na niektórych wyciągach na (pałąku? ) tej barierce są jakby takie zabezpieczenia specjalnie dla dzieci - przytrzymują jakby nogi przy kolanach ( dla większych jest to trochę niewygodne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) Widziałem to w tym roku we Francji, ale nie widziałem, aby ktoś z tego korzystał. Za to na pewno prostszym i nie wymagającym żadnych większych nakładów finansowych jest wyposażenie jednego miejsca ze skrajnej prawej strony w plastik który jest przymocowany do opuszczanej rurki. Wchodzi on miedzy nogi dziecka uniemożliwiając w ten sposób jego ześliźnięcie się pod nią. W to wyposażona jest prawie każda nowocześniejsza kanapa. Filmik kręcony we francuskim Meribel. Edytowane 23 Luty 2011 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Osobiście uważam że nie tyle "dzieci" w magnes powinny być wyposażone co ich rodzice lub opiekunowie ...magnesu w głowie niczym nie zastąpimy, przynajmniej przez najbliższe 20 lat nie widzę alternatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) Pomysł według mnie totalnie bezsensowny:confused: I jeszcze ten magnes na krześle, jak tam nie pojedzie dziecko, to ma mnie w plecy kłuć, totalny bezsens. A z krzesła dość ciężko się zsunąć i to nie tylko z powodu zabezpieczającej poręczy, ale także z takiego powodu iż np. krzesła Doppelmayra są pokryte specjalnym tworzywem które "łapie" większość narciarskich materiałów. Polecam spróbować na najbliższym krzesełku:) Nie wiem czy w Tatrapomach jest tak samo, nie zwróciłem uwagi. Edytowane 23 Luty 2011 przez Slash0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Bo przyznam się , że nie słyszałem jeszcze o dziecku , które wypadło z wyciągu ( może mało czytam).... A widzisz, a ja coś takiego przeżyłem:eek: Kilka lat temu na Paso Groste w Madonnie mój syn wyślizgnął się z krzesła:eek:. Było to co prawda na samym starcie i złapaliśmy go za "szmaty" ale jak krzesło zaczęło zabierać do góry to postanowiliśmy go puścić puki jeszcze nie było za późno. Dopiero jak go puściliśmy to obsługa to zauważyła i zatrzymała urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nurek1974 Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 (edytowane) Bezpieczeństwo bezpieczeństwem, ale czy to ma sens? Bo przyznam się , że nie słyszałem jeszcze o dziecku , które wypadło z wyciągu ( może mało czytam). Odpowiedzialni rodzice wystarczą , tak mi się wydaje. Zresztą na niektórych wyciągach na (pałąku? ) tej barierce są jakby takie zabezpieczenia specjalnie dla dzieci - przytrzymują jakby nogi przy kolanach ( dla większych jest to trochę niewygodne ) Nie trzeba po Austrii i innych szukać u nas też się to zdaża Groźny wypadek w Jurgowie. Dziewczynka spadła z wyciągu 11-letnia dziewczynka spadła z wyciągu krzesełkowego w stacji narciarskiej w Jurgowie. - Śmigłowiec TOPR w ciężkim stanie zabrał ranną do szpitala - podaje Tygodnik Podhalański. Najprawdopodobniej dziecko zasłabło podczas wjazdu i wtedy zsunęło się z krzesełka. - Dziewczynka spadła z wysokości sześciu metrów, ma wstrząśnienie mózgu i obrażenia szyi - informuje policja z Zakopanego, która bada okoliczności wypadku. Po ranną przyleciał śmigłowiec TOPR, który przetransportował ją do szpitala. na forum też było http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=10453&highlight=dziewczynka pozdrawiam Edytowane 23 Luty 2011 przez nurek1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi