Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Do czego służą kijki?

marboru

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

...I co Wy na to?

No wiesz początki baletu to lata 70 kiedy jeszcze o wspólcześnie rozumianym freestylu czy crossie nikt nawet nie śnił.

Bardzo szkoda, ze ta dyscyplina na stałe nie zagościła na igrzyskach. Porównując z wprowadzonymi wtedy na stałe do igrzysk muldami wydaje się równie osadzona w narciarstwie amatorskim i równie widowiskowa. Zupełnie natomiast nie rozumiem wprowadzenia do programu igrzysk aerials kosztem baletu. Dyscyplina totalnie niszowa gdzie najczęściej startują nie mający wieel wspólnego z narciarstwem akrobaci. No cóż drugiej szansy juz raczej nie będzie a szkoda.

Pozdro

• Like 1

A propos tematu to znalazłem w domu coś takiego:[ATTACH]2513[/ATTACH]Już myślałem, że się gdzieś zawieruszyła, ale jest!!!!!!Mitek o niej chyba gdzieś wspominał.Pan Tomasz Wiński opisuje w niej podstawowe ewolucje baletowe.Szczerze powiem, że w wieku 15-16 lat też próbowałem różnych ewolucji bazując na tej książce. Do dziś pozostał mi super skręt na narcie wewnętrznej.Czasami nieprawidłowo nazywany skrętem reuel.

images.jpg

images.jpg.f3881fce7535a0b515461c5ccb84ab26.jpg

• Like 2

Cześć

A propos tematu to znalazłem w domu coś takiego:

[ATTACH]2513[/ATTACH]

Już myślałem, że się gdzieś zawieruszyła, ale jest!!!!!!

Mitek o niej chyba gdzieś wspominał.

Pan Tomasz Wiński opisuje w niej podstawowe ewolucje baletowe.

Szczerze powiem, że w wieku 15-16 lat też próbowałem różnych ewolucji bazując na tej książce. Do dziś pozostał mi super skręt na narcie wewnętrznej.

Czasami nieprawidłowo nazywany skrętem reuel.

Z Tomkiem jeździłem choć nie miałem przyjemności kształcić się baletowo, pracowaliśmy razem w Deskach.

Przywiózł tę dyscypline do Polski po dłuższym pobycie w Stanach gdzie zresztą jeździł nie tylko balet ale tez zrobił zawodowe uprawnienia instruktorskie obowiązujące wtedy.

Książka jest - jak na tamte czasy świetna - a takie figury jak helicopter czy tiprollcrosover nie należą do łatwych. Większośc jednak to figury które dla dobrego narciarza są do zrobienia po krótkim treningu a już zachwycanie się prostą przekładanką lub obrotem na jednej narcie po prostu nie przystoi...

POzdro

• Like 1