Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

po raz kolejny o długości

idealist

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem Wam szczerze, że ostatnio będąc w Austrii zgłupiałam. Na kwaterze mieliśmy kupony na darmowe testy nart. Daliśmy je naszym przyjaciołom, którzy przyjechali z leciwym sprzętem. Oni poszli, wypełnili ankietę z danymi i tak:

- chłopak, przed 30, wzrost ok.185 cm, waga coś około 80kg, bardzo sprawny ogólnie, narciarsko też, dostał race'owe narty Atomic o długości ok 165cm

- dziewczyna, przed 30, wzrost 183cm, waga ok 65kg, totalnie początkująca, dostaje narty Rossignol 163cm

Oczywiście oboje poczuli ogromną różnicę in plus, bo to był sprzęt z innej epoki, ale ja już potem za nic nie mogłam przetłumaczyć, zwłaszcza jemu, że ma narty o wiele za krótkie. Ja przy wzroście 168cm jeżdżę na narcie 158, mój mąż odpowiednio 170cm i narta 160cm. Czy to my już zgłupieliśmy, czy może jednak ten sklep miał takie, a nie inne narty do testów...???

On dostał slalomki albo narty SC - tak się dobiera długość takiej narty i to jest ok, każde inne narty powinien mieć nieco lub trochę dłuższą, ona wysoka ale niezbyt ciężka, narty wydają się krótkie ale zwróć uwagę, ze to osoba początkująca więc długość przy doborze rośnie wraz z umiejętnościami, początkujący nie odbierze takiej przykrótkiej narty jako niestabilnej bo jej nie rozpędzi do odpowiedniej prędkości, w której to zaczyna przeszkadzać, natomiast zacząć będzie mu łatwiej na takich krótszych, jeśli to narta wypożyczana to spoko, jeśli kupowana to gorzej bo szybko może się wyczerpać jej limit wraz z postępami i trzeba będzie zmieniać na dłuższe.

I jeszcze jedno- przy doborze długości bardzo istotna jest waga, często bardziej niż wzrost - co jest często bagatelizowane.

Poszperałam i to były na 90% te narty http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=3171&id_modelu=4427 czyli długość 163cm, czyli ponad 20cm krótsze niż wzrost narciarza już bardzo dobrze jeżdżącego. Dzięki za przypomnienie o zależności od wagi, ale mimo to wydaje mi się, że taka narta jako docelowa dla zaawansowanego narciarza to za krótko. Nie wiem, może ja już mam lekką schizę na punkcie długości po lekturze forum ;)

Co do doboru dla osoby początkującej to rzeczywiście insza inszość i będzie jeszcze czas na ewolucję długości.