Ciawaros Napisano 4 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2013 Cieżko wyczuc moze ktoreś z Fire arrow (te F3 maja prawie identyczna szate graficzna co moje sportmachine100) http://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,13-14,nordica.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bill Napisano 4 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2013 eee myslalem ze jak odjezdzasz zpod baru:tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciawaros Napisano 4 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2013 Wiesiu jeszcze pytanko do Ciebie -jako ,że za Twoja sugestia kupiłem BDF (jak to mówią- poszła krowa niech idzie i ciele:)) chce kupic cos uniwerslanego(lub nawet cos poza "dobrze przygotowana trase" jako 2 nartę.Powiedz czym sie rożni allmountain od allround,a moze cos z rockerem?? podobno http://allegro.pl/narty-fischer-progressor-800-dl-170-cm-n1099-i3675407242.html to bardzo dobra narta a majac w pamieci wspaniała jazde na salomon crossmax ,sporo starszy niz ten model (http://www.skionline.pl/sprzet/narty,07-08,salomon,crossmax-v6-610,2795.html) moze cos wiesz na temat nart z tego rozadzaju(niechce mi sie zakladac mowego tematu-w razie klapy zwinie na Ciebie:P ) PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciawaros Napisano 4 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2013 eee myslalem ze jak odjezdzasz zpod baru:tongue: Mialem tu na mysli niewielka predkosci a nie "inne okoliczności przyrody":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dembus Napisano 4 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2013 Wiesiu jeszcze pytanko do Ciebie -jako ,że za Twoja sugestia kupiłem BDF (jak to mówią- poszła krowa niech idzie i ciele:)) chce kupic cos uniwerslanego(lub nawet cos poza "dobrze przygotowana trase" jako 2 nartę.Powiedz czym sie rożni allmountain od allround,a moze cos z rockerem?? podobno http://allegro.pl/narty-fischer-progressor-800-dl-170-cm-n1099-i3675407242.html to bardzo dobra narta a majac w pamieci wspaniała jazde na salomon crossmax ,sporo starszy niz ten model (http://www.skionline.pl/sprzet/narty,07-08,salomon,crossmax-v6-610,2795.html) moze cos wiesz na temat nart z tego rozadzaju(niechce mi sie zakladac mowego tematu-w razie klapy zwinie na Ciebie:P ) PZdr Ja nie Wiesiu wprawdzie, ale cieszy mnie każde zainteresowanie nartami AM, których jestem fanem, czym szerszych tym lepiej, więc sie wtrącam :wink: AM to wg mnie narta gdzie jest conajmniej 80mm pod butem, i rocker. Rocker jest potrzebny na ciapie i poza trasą. Dzieki tym nartom aż sie cieszę na nadejście przedwiośnia i odkrywam drugie oblicze zimy - miodzio. Wszyscy psioczą na muldy, ciapę a ty masz na nogach osiemdziestpare mm pod butem i masz to gdzieś ) Jeśli nie chcesz zbyt szeroko pod buciorem, tak by jeszcze pojeździć na zwykłych trasach to: - w Salomonie szukaj coś z Enduro - w Voelkl - coś z RTM ale z drewnem - w K2 - Rictor - w Dynastarze - outland jeżeli szerzej - no to już masz pole do popisu chłopie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 (edytowane) Dembus, w czym jest lepsza narta AM od GS? Pytam bo zastanawiam się nad drugą parą nart i byłem nastawiony na GS, no ale może AM? Edytowane 5 Listopad 2013 przez cysiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Cześć Ja nie Wiesiu wprawdzie, ale cieszy mnie każde zainteresowanie nartami AM, których jestem fanem, czym szerszych tym lepiej, więc sie wtrącam :wink: AM to wg mnie narta gdzie jest conajmniej 80mm pod butem, i rocker. Rocker jest potrzebny na ciapie i poza trasą. Dzieki tym nartom aż sie cieszę na nadejście przedwiośnia i odkrywam drugie oblicze zimy - miodzio. Wszyscy psioczą na muldy, ciapę a ty masz na nogach osiemdziestpare mm pod butem i masz to gdzieś ) Jeśli nie chcesz zbyt szeroko pod buciorem, tak by jeszcze pojeździć na zwykłych trasach to: - w Salomonie szukaj coś z Enduro - w Voelkl - coś z RTM ale z drewnem - w K2 - Rictor - w Dynastarze - outland jeżeli szerzej - no to już masz pole do popisu chłopie... Cieszę się, że nie jestem sam z moim uwielbieniem wiosenych roztaopów na nartach choć ja praktycznie zawsze na gigantce. Koledze polecam Dynstara Cham - wersja w zalezności od zaptrywań. Jeździłem na 98 chyba i była świetna na twardym i na miękkim. No i oczywiście najdłuższa mozliwa. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 (edytowane) Wiesiu jeszcze pytanko do Ciebie -jako ,że za Twoja sugestia kupiłem BDF (jak to mówią- poszła krowa niech idzie i ciele:)) chce kupic cos uniwerslanego(lub nawet cos poza "dobrze przygotowana trase" jako 2 nartę.Powiedz czym sie rożni allmountain od allround,a moze cos z rockerem?? podobno http://allegro.pl/narty-fischer-progressor-800-dl-170-cm-n1099-i3675407242.html to bardzo dobra narta a majac w pamieci wspaniała jazde na salomon crossmax ,sporo starszy niz ten model (http://www.skionline.pl/sprzet/narty,07-08,salomon,crossmax-v6-610,2795.html) moze cos wiesz na temat nart z tego rozadzaju(niechce mi sie zakladac mowego tematu-w razie klapy zwinie na Ciebie:P ) PZdr Wygląda, że utrwala się w tej chwili dobrze dopracowany model narty uniwersalnej czyli takiej na ubite i nie. I choć trudno uwierzyć ale to działa. Cechy tej narty: - rocker, duża długość, dość szeroka (100 mm), dzioby wąskie - silne taliowanie w części środkowej (nawet 15 m) przy krótkiej krawędzi efektywnej (np 130 cm) Czyli na płasko to w zasadzie normalna freeridówka a na krawędzi blisko slalomki. Taki pomysł miał (chyba jako pierwszy) parę lat temu Zag a teraz jest coraz więcej takich konstrukcji - różnych firm. Sam niestety nie miałem okazji na czymś takim jeździć ale mam relacje innych. Sam natomiast znam troszkę mniej taliowane konstrukcje i jako uniwersalną nartę polecam np Mantrę - 98 mm lub inne podobne. A co do jazdy po ciapie to najlepsza rzecz jaką spotyka narciarza, puch jest rzadko a na wiosnę ciapa jest zawsze! Trzeba tylko (poza trasą) rozpoznać moment dopóki wody nie jest za dużo - bo wtedy grożą gruntówki Pozdro Wiesiek Edytowane 5 Listopad 2013 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2013 Cześć Wygląda, że utrwala się w tej chwili dobrze dopracowany model narty uniwersalnej czyli takiej na ubite i nie. I choć trudno uwierzyć ale to działa. Cechy tej narty: - rocker, duża długość, dość szeroka (100 mm), dzioby wąskie - silne taliowanie w części środkowej (nawet 15 m) przy krótkiej krawędzi efektywnej (np 130 cm) Czyli na płasko to w zasadzie normalna freeridówka a na krawędzi blisko slalomki. Taki pomysł miał (chyba jako pierwszy) parę lat temu Zag a teraz jest coraz więcej takich konstrukcji - różnych firm. Sam niestety nie miałem okazji na czymś takim jeździć ale mam relacje innych. Sam natomiast znam troszkę mniej taliowane konstrukcje i jako uniwersalną nartę polecam np Mantrę - 98 mm lub inne podobne. A co do jazdy po ciapie to najlepsza rzecz jaką spotyka narciarza, puch jest rzadko a na wiosnę ciapa jest zawsze! Trzeba tylko (poza trasą) rozpoznać moment dopóki wody nie jest za dużo - bo wtedy grożą gruntówki Pozdro Wiesiek Myslę, że do tech parametrów nalezy dodać niezbyt szeroki a wręcz często zweżający się tył narty. Bardzo to wpływa na jej skretnośc i znacznie łatwiejsze wyjście ze skrętu - kosztem dynamiki niestety. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi