Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Marzec - Alpy - pierwszy raz.

sqn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich odwiedzających temat :)

Planujemy z moją Kobietą wybrać się gdzieś w marcu pojeździć. Mamy bardzo małe doświadczenie z ośrodkami zagranicznymi ponieważ jedynie gdzie wystawiliśmy nos za granicę to była Łomnica :( Patrząc na to co się dzieje z pogodą w kraju i na myśl o kolejnym sezonie w kolejkach na sensownych polskich miejscówkach szukamy czegoś dalej. Proszę o szereg przydatnych informacji wyjazdowych. Co nas interesuje:

- Termin marcowy czyli pewnie coś między 08.03 - 22.03.

- Trasy raczej niebieskie ponieważ jeździmy na desce od 4 sezonów ( czasowy odpoczynek od dwóch desek ) i nie czujemy się na tyle pewnie żeby śmigać po trasach czarnych :)

- Szukać raczej kwater czy pensjonatów ?

- Szukać opcji z wyżywieniem ?

- Możecie polecić jakiś konkretny ośrodek dopasowany do możliwości ?

- Kraj na dobrą sprawę jest nam obojętny, szukaliśmy czegoś w Austrii oraz Włoszech. Francji nie braliśmy pod uwagę ze względu że jest zdecydowanie dalej.

- Bierzemy mocno pod uwagę dojazd własny.

- Co do kosztów to wiadomo że zależy nam na niskich kosztach ale nie chcemy też spać w jakichś spartańskich warunkach.

- Może ktoś chętny na wspólny wyjazd ? :)

Z góry dziękuję za info.

Pozdrawiam

-Trasy raczej niebieskie ponieważ jeździmy na desce od 4 sezonów ( czasowy odpoczynek od dwóch desek ) i nie czujemy się na tyle pewnie żeby śmigać po trasach czarnych :)

Nie ma ośrodków z tylko niebieskimi trasami, tak samo jak nie ma tych tylko z czerwonymi i tylko z czarnymi, no porucz Kasprowego no ale nie nazywajmy tego ośrodkiem narciarskim:stupid:. Statystycznie się to rozkłada mniej więcej tak że niebieskich tras jest 30%, czerwonych 50%, a czarnych 20%. albo np. jak w Obertauern po równo w 3 częściach, więc jeśli chodzi o ośrodek to do wyboru i koloru bez znaczenia, a zważywszy na termin to jeszcze wszystko chodzi o tym czasie.

- Szukać raczej kwater czy pensjonatów ?

Nie rozumiem pytania:confused::

Podział taki szeregowy jest mniej więcej taki:

Apartamenty, czy inaczej zwane Mieszkania Wakacyjne - to nic innego jak mieszkanie, czyli wszystko tam jest kuchnia, łazienka, sypialnia.

Pensjonaty Gasthofy - to pokój z łazienką i zazwyczaj oferowane jest śniadanie z którego można korzystać lub nie, rzadko w tego typu ofercie jest możliwość dokupienia obiadokolacji.

Hotele - no to wiadomo tłumaczyć nie trzeba, koszty największe.

- Szukać opcji z wyżywieniem ?

Do wyboru własnego, żywienie się własnym sumptem wychodzi zdecydowanie taniej jak korzystanie z oferowanego, choćby samo śniadanie to dodatkowy koszt 5-7e/os. Mając apartament i kuchnię do dyspozycji zrobisz zakupy spożywcze na miejscu za 1/5 tego co zapłacisz za śniadania, różnica jest taka że zamiast brać jedzenie z szwedzkiego stołu weźmiesz je z własnej lodówki i np. jajka sobie samemu trzeba będzie ugotować i potem posprzątać. Ja widzę tylko różnicę w portfelu i niczym więcej.

- Możecie polecić jakiś konkretny ośrodek dopasowany do możliwości ?

Mogę skopiować listę i wkleić tu wszystko:tongue:

Macie kawał drogi pojedźcie blisko, bo po co daleko, nie błysnę oryginalnością, to może być AMADE.

- Kraj na dobrą sprawę jest nam obojętny, szukaliśmy czegoś w Austrii oraz Włoszech. Francji nie braliśmy pod uwagę ze względu że jest zdecydowanie dalej.

Jak punkt wyżej :)

- Co do kosztów to wiadomo że zależy nam na niskich kosztach ale nie chcemy też spać w jakichś spartańskich warunkach.

Nie ma takiej opcji, wszędzie jest czysto i schludnie.

- Może ktoś chętny na wspólny wyjazd ? :)

Ja dziękuję, jesteście grzesznicy i nawet jak się nawrócicie to nie wiem czy jestem w stanie wybaczyć:stupid:

Jak można było się tak stoczyć... :tongue: :biggrin:

Edytowane przez SB

Witam wszystkich odwiedzających temat :)

Planujemy z moją Kobietą wybrać się gdzieś w marcu pojeździć. Mamy bardzo małe doświadczenie z ośrodkami zagranicznymi ponieważ jedynie gdzie wystawiliśmy nos za granicę to była Łomnica :( Patrząc na to co się dzieje z pogodą w kraju i na myśl o kolejnym sezonie w kolejkach na sensownych polskich miejscówkach szukamy czegoś dalej. Proszę o szereg przydatnych informacji wyjazdowych. Co nas interesuje:

- Trasy raczej niebieskie ponieważ jeździmy na desce od 4 sezonów ( czasowy odpoczynek od dwóch desek ) ...

Pozdrawiam

Odpoczywacie od nart jeżdżąc na desce:confused:::mad:: Ja jeżdżę dopiero od 4 lat w Alpy w grudniu i raz w styczniu. Dla gwarancji śniegu wybieram S.N.z wysoko położonymi trasami czyli powyżej 1300-1500m.n.p.m.Jeżdżę na zorganizowane przez B.T. wyjazdy . Za dwa ostatnie zapłaciłem 2100 zł w tym: przejazd, karnet ,pokój jednoosobowy i wyżywienie śniadania plus obiadokolacje.Region pobytu Alta Valtellina .Każdy ma swoje zdanie i organizuje wyjazdy według własnych preferencji.

Witam

http://www.neckermann.pl/wczasy/samochodem-AUTO/wlochy-IT/alpy-region-trentino-BZO/03650-hotel-gran-zebru.html?show[date_start]=2014-03-15&show[period]=7

Macie całe Val di Sole do dyspozycji z dwoma posiłkami 966 zł za osobę (śniadanie i obiadokolacja), karnet około 220 euro za 5 dni jazdy, ski busy spod hotelu

Panowie, dzisiaj przeglądałem oferty wyjazdów do Włoch z tym że trafiłem też na kilka opinii że w 3-4 tygodniu marca Włochy są mniej atrakcyjne dla narciarzy niżeli Austria ponieważ są gorsze warunki w tym okresie ze względu na wyższe temperatury. Zgadza się ?? Mogę prosić o opinię ??

P.S: Snowtrex - zna ktoś to biuro ?

Pozdrawiam

Słuchaj

moja rada jest prosta

w marcu nie masz dzikich tłumów i zawsze kilka dni przed znajdziesz region gdzie chcesz pojechać ze śniegiem i idealnymi warunkami

ja rok temu byłem w VdS a rok wczesniej S-F-L - BYŁO IDEALNIE

dla mnie skończyło się rezerwowanie kilka miesięcy wcześniej bo w moim przypadku nie ma to sensu , tam kryzys również jest i zawsze znajdziesz kwaterę ( bliżej lub dalej od stoków )

Jak Italia popłynie to pojedziesz do Austrii - kilka dni przed wyjazdem - analiza warunków i pogody i w drogę :laughing:

czekaj do końca