Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze nart.

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :-)

proszę o pomoc w doborze nart. Wiem, że moje odczucia w jeździe są najważniejsze i nikt nie zrobi tego za mnie,

ale będę bardzo zadowolony ze wszystkich rad i podpowiedzi... :laughing:

Ogólnie o mnie:

- jeżdżę 2 sezon (około 12 dni w sezonie) - poziom 4,4+

- waga 95 kg, wzrost 189 cm

Zamierzam kupić nowe buty do nart (FLEX ok. 80), a same narty raczej używki na 2-3 sezony - później raczej będę wiedział co chce.

Długość nart około 160 cm - na takich jeździłem i wydaje mi się, że było oki :happy: na dłuższych było trochę problemów ale może dlatego, że to początki.

W tym sezonie spróbuje coś dłuższego może będzie lepiej.

Wszystkie rady, uwagi mile widziane.

Aha. znalazłem coś takiego - może warto

http://olx.pl/oferta/narty-salomon-x-wing-CID767-ID7FAKZ.html#99353fd02e

Pozdrawiam.

Zapominałem napisać ADHD raczej nie jestem, także jazda po stokach przygotowanych i bez szaleństw :laughing:

Edytowane przez tommyp2

po co używane ? tutaj masz narty 170cm dla początkujących i średnio zaawansowanych za 550 zł .... http://www.ski24.pl/narty,head-peak-72-pr-head-pr-11,30-k-5523-5772-p

Jodek chłop ma 189 cm wzrostu a Ty mu proponujesz narty jak po młodszym bracie :)

Jeżeli mają być to narty z grupy allround to zdecydowanie dłuższe..

Czyli rozumiem, że jak na moje umiejętności wzrost, wagę itd. wystarcza na początek (ok. 2 sezony), a później chyba będę miał pojęcie co kupić i czego oczekuję od nart :happy:

To tylko moja opinia - nie lubię kupować używanego nawet jak nowe było by lepsze - nie wiesz jak te narty były użytkowane , tutaj masz nowe od razu ustawią ci wiązania - gotowe do jazdy. Mogły by być trochę dłuższe ale te na początek wystarczą .

Traktujesz te narty jako - narty do nauki - później kupisz sobie narty lepsze takie jak sam będziesz chciał.

Jodek chłop ma 189 cm wzrostu a Ty mu proponujesz narty jak po młodszym bracie :)

Jeżeli mają być to narty z grupy allround to zdecydowanie dłuższe..

nie chce mi się polemizować - jak napisałem "mogłyby być trochę dłuższe, ale te na początku wystarczą"

ze strony Head:

80 - 95 kg 170-180 długość

i drugi parametr wzrost 190 minus 15-20 centymetrów dla początkujących i średnio-zaawansowanych.

Mieszczą się w dolnej granicy a będzie mu łatwiej się jeździć - szybciej się nauczy , nie będzie się męczył.

sam o tym pisał że słabo mu się jeżdziło na długich nartach - do normalnej jazdy będzie zadowolony.

nie chce mi się polemizować - jak napisałem "mogłyby być trochę dłuższe, ale te na początku wystarczą"

ze strony Head:

i drugi parametr wzrost 190 minus 15-20 centymetrów dla początkujących i średnio-zaawansowanych.

Mieszczą się w dolnej granicy a będzie mu łatwiej się jeździć - szybciej się nauczy , nie będzie się męczył.

sam o tym pisał że słabo mu się jeżdziło na długich nartach - do normalnej jazdy będzie zadowolony.

Bierz poprawkę na to co wypisują na tych stronach prodecenci.

170 cm to przy tym wzroście mógłby sobie kupić slalomke a nie allrounda.

Dłuższa narta da mu większe oparcie, stabilność i co za tym idzie nie będzie walczył o życie czując się jakby jechał na łyżwach tylko będzie mógł zająć się doskonaleniem jazdy.

A za krótkie narty tylko pozornie to będą ułatwiać - wszak jazda na nartach nie polega na przepychaniu ich bokiem.

• Like 4

Bierz poprawkę na to co wypisują na tych stronach prodecenci.

170 cm to przy tym wzroście mógłby sobie kupić slalomke a nie allrounda.

Dłuższa narta da mu większe oparcie, stabilność i co za tym idzie nie będzie walczył o życie czując się jakby jechał na łyżwach tylko będzie mógł zająć się doskonaleniem jazdy.

A za krótkie narty tylko pozornie to będą ułatwiać - wszak jazda na nartach nie polega na przepychaniu ich bokiem.

@tommyp2 - napisał że narty dłuższe niż 160 sprawiały mu trudność .... a ty chcesz go wpakować w 180 ? lub więcej .... ?

do spokojnej jazdy po prostych stokach .... może od razu komórki 210 cm ? :tongue:

pewnie ma słabe nogi i skręt sprawia mu trudność - to po co mu długie narty .... by się gdzieś rozbił jak nabierze prędkości ?

jak się nauczy jeździć na krótkiej narcie, zobaczy że mu narta nie trzyma wtedy kupi sobie dłuższe by stawiać je na krawędź, a tak będzie czuł wyłącznie to ze narta jest ciężka i nie umie nią sterować.

http://allegro.pl/narty-rossignol-8-sl-173cm-i4827033837.html

Może to cie zainteresuję cena do negocjacji mam jeszcze buty salomon x wave 10 29 cm do kompletu

to nie są narty dla początkujących , co innego że fajna narta w swoim czasie pełno ich było na stoku widać.

@tommyp2 - napisał że narty dłuższe niż 160 sprawiały mu trudność .... a ty chcesz go wpakować w 180 ? lub więcej .... ?

do spokojnej jazdy po prostych stokach .... może od razu komórki 210 cm ? :tongue:

Jodek nie koloryzuj.

pewnie ma słabe nogi i skręt sprawia mu trudność - to po co mu długie narty .... by się gdzieś rozbił jak nabierze prędkości ?

Od kiedy do skręcania na nartach potrzebujemy mega mocne nogi ? I w jakim celu ?

jak się nauczy jeździć na krótkiej narcie, zobaczy że mu narta nie trzyma wtedy kupi sobie dłuższe by stawiać je na krawędź, a tak będzie czuł wyłącznie to ze narta jest ciężka i nie umie nią sterować.

Do "stawiania na krawędzi " jeszcze przed nim długa droga. Jeżeli narta 160 sprawia mu problemy to oznacza że brakuje mu techniki - myślę że instruktor (znający się na robocie ) poukładałby go kilka godzin lekcyjnych na tyle że narta w normalnej długości nie będzie sprawiała mu problemów na stoku.

Moja żona ma 169 cm wzrostu i na trzecim wyjeździe dostała narty w długości 170 cm. Po krótkiej adaptacji krótszych nie chce.

to nie są narty dla początkujących , co innego że fajna narta w swoim czasie pełno ich było na stoku widać.

Narty odbiegają na pewno od stanu fabrycznego tak więc na pewno już zmiękły i się trochę wyklepały. Kolegi żona na takich jeździ a demonem stoków nie jest i sobie radzi.

Pytanie tylko w jakim są stanie i na ile już są wytłuczone.. Stan ślizgów i krawędzi na tego nie powie a jak były tłuczone na tykach to zużycia wizualnego nie będzie za bardzo widać.

• Like 1

po co używane ? tutaj masz narty 170cm dla początkujących i średnio zaawansowanych za 550 zł .... http://www.ski24.pl/narty,head-peak-72-pr-head-pr-11,30-k-5523-5772-p

Za krótkie narty proponujesz. Mam head-peak 78 długie 177cm i przy gabarytach 185/77 nie są wcale za długie. Kolega kupujący narty ma 95kg to spokojnie z tej grupy nart (AM) da rade na nartach 180-183cm. Ja jeżdżę słabo a na a na moich Headach czuje się pewniej niż na poprzednich Blizzardach o długości 167 cm.

Edytowane przez janek57
  • Like 2

Witam,

widzę, że dyskusja nabrała koloru, ale to DOBRZE :happy:

Po moich odczuciach na stoku wydaje mi się, że jest tak jak twierdzi jodek1, czyli pośmigam trochę na krótszych, a potem zobaczymy co dalej.

Ogólnie narazie skupię się na zakupie dobrych butów - czy FLEX 90-100 powinien być oki?

Wezmę coś z wypożyczalni - krótkie i dłuższe i zobaczę jak w tym sezonie odczucia, wtedy podejmę decyzję. Tylko czy między nartami z wypożyczalni a nowymi ze sklepu jest duża różnica?

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Witam,

widzę, że dyskusja nabrała koloru, ale to DOBRZE :happy:

Po moich odczuciach na stoku wydaje mi się, że jest tak jak twierdzi jodek1, czyli pośmigam trochę na krótszych, a potem zobaczymy co dalej.

Ogólnie narazie skupię się na zakupie dobrych butów - czy FLEX 90-100 powinien być oki?

Wezmę coś z wypożyczalni - krótkie i dłuższe i zobaczę jak w tym sezonie odczucia, wtedy podejmę decyzję. Tylko czy między nartami z wypożyczalni a nowymi ze sklepu jest duża różnica?

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Jak nie chcesz dużo wydawać to będę zmieniał synowi narty w tym sezonie - długość 140 więc swobodnie będziesz sobie mógł nimi obracać na stoku.

• Like 1

Cześć

ze strony Head:

Właśnie przez tego typu porady, powielanie obiegowych opinii i marketingowych sloganów większość ludzi jeździ jak jeździ. Pozostań w temacie o Solden chłopie - tam mniejsza szansa, że się komuś zrobi krzywdę.

Drogi Tommy narty przykrótkie stosujemy - jeżeli w ogóle - na samym początku narciarskiej drogi. Ty już masz ten etap za sobą.

Po pierwsze - kup buty - to jest podstawa sprzętowa. Nie zwracaj uwagi na flex (80,90 czy nawet 100 może być) ważne żeby były dobrze dobrane długościowo. Skorzystaj z miarki w sklepie i jej zaufaj.

Narty dla Ciebie to sprzęt długości minimum 175cm - 180cm. Przy narcie krótszej na dodatek dedykowanej dla początkujących nauka nie będzie miała żadnego sensu bo narta nie przeniesie tego co powinna. Nawet gdy będziesz się starł jechać poprawnie narta będzie się obślizgiwała i skręt przybierze formę obracania nart w dowolny sposób - tak jak to miało miejsce do tej pory.

Po drugie szukaj w grupie nart określanych od średniozaawansowanych do zaawansowanych - to sa w tej chwili narty dla Ciebie + szkolenie w poprawnej jeździe.

Osobiście proponuje skupić się na butach.

Co myślisz i czy chcesz robić postępy czy żeby Ci się "łatwo jeździło"?

Pozdro

• Like 3

Cześć

Właśnie przez tego typu porady, powielanie obiegowych opinii i marketingowych sloganów większość ludzi jeździ jak jeździ. Pozostań w temacie o Solden chłopie - tam mniejsza szansa, że się komuś zrobi krzywdę.

Drogi Tommy narty przykrótkie stosujemy - jeżeli w ogóle - na samym początku narciarskiej drogi. Ty już masz ten etap za sobą.

Po pierwsze - kup buty - to jest podstawa sprzętowa. Nie zwracaj uwagi na flex (80,90 czy nawet 100 może być) ważne żeby były dobrze dobrane długościowo. Skorzystaj z miarki w sklepie i jej zaufaj.

Narty dla Ciebie to sprzęt długości minimum 175cm - 180cm. Przy narcie krótszej na dodatek dedykowanej dla początkujących nauka nie będzie miała żadnego sensu bo narta nie przeniesie tego co powinna. Nawet gdy będziesz się starł jechać poprawnie narta będzie się obślizgiwała i skręt przybierze formę obracania nart w dowolny sposób - tak jak to miało miejsce do tej pory.

Po drugie szukaj w grupie nart określanych od średniozaawansowanych do zaawansowanych - to sa w tej chwili narty dla Ciebie + szkolenie w poprawnej jeździe.

Pozdro

Ogólnie mam jeszcze pytanie: czy możecie mi wyjaśnić co jeżeli nart będzie za krótka i co jeżeli będzie za długa?

To chyba najbardziej rozjaśni mi sytuację.

I resumując NAJWAŻNIEJSZE SĄ BUTY :laughing: i KONIEC.

Cześć

Cytat Zamieszczone przez jodek1 Zobacz posta

ze strony Head:

Cześć

Pozdro

Twoje złośliwości nie robią na mnie żadnego wrażenia , pocisz się opluwając mnie - do tego nie pierwszy raz ....czytasz to co pisze wybiórczo nastawiasz się na złośliwość i po co ? bo twoja propozycja jest dłuższa o 5 cm lub na odwrót moja propozycja jest krótsza o 5 cm od twojego minimum.

nie dam się zwariować

po prostu chce mi się śmiać

Ogólnie mam jeszcze pytanie: czy możecie mi wyjaśnić co jeżeli nart będzie za krótka i co jeżeli będzie za długa?

To chyba najbardziej rozjaśni mi sytuację.

I resumując NAJWAŻNIEJSZE SĄ BUTY :laughing: i KONIEC.

Akurat dlatego się udzielam w tym temacie bo mam zdecydowanie podobne gabaryty do ciebie :eek:

Temat jest okrutny i sam musisz do tego niestety dojść .... i nie da ci nic wypożyczanie kilku par nart (szczególnie w polsce) bo nie wiesz w jakim są stanie , jaki mają kąt ostrzenia.... jeżeli byś chciał już coś takiego zrobić to w testowej wypożyczalni na nartach nowych wypożyczasz 3-4 narty te same z różnicą wyłącznie długości - są szanse że odnajdziesz te właściwe. Dochodzą do tego warunki na stoku co innego twardo a co innego muldy i jeszcze najważniejsze umiejętności. .....

Ze swoich doświadczeń z nartą "środka" 190 cm wzrostu 90-100 kg

mniej lub 160 - nie sprawia problemu skręt ale jest mało stabilna i bezpieczna przy większej prędkości , przy wejściu na krawędź na twardym ucieka tył

170-180 - optymalny kompromis między skrętem a stabilnością .

190 i więcej - zaczynają się problemy ze skrętem na trudniejszym stoku, narta może wydawać się ciężka ,trudna , męcząca - na muldach dla słabo jeżdżących zaczyna się dramat.

Przy tych parametrach testowałem w tamtym roku fajną nartę - miałem do wyboru 160/167/174/181 - (jeżdżę na forumową 5 , nie mam super techniki ani wielkich ambicji z tym związanych , jeżdżę bardzo dużo bo lubię - taki typowo średnio-zaawansowany - z dużym doświadczeniem .... narciarskim ). wybrałem 174 była najbardziej kompromisowa - teoretycznie powinna być to 181 ... jednak w sypkim śniegu była już mało sterowna.

.....

Ze swoich doświadczeń z nartą "środka" 190 cm wzrostu 90-100 kg

mniej lub 160 - nie sprawia problemu skręt ale jest mało stabilna i bezpieczna przy większej prędkości , przy wejściu na krawędź na twardym ucieka tył

Jodek z caly szacunkiem - nie wiem czy powinienes pisac o jezdzie na krawedzi przy skali jak sam mowisz posiadasz - 5

wybrałem 174 była najbardziej kompromisowa - teoretycznie powinna być to 181 ... jednak w sypkim śniegu była już mało sterowna.

Nie rozumiem..w sypkim mniej sterowna? a w mokrym? swiezym? a na sztruksie? Wracajac do tematu, poleciles facetowi dechy jakies nawet niekatalogowe - pewnie robione pod jakas siec marketowa, ktore z normalnymi maja tyle wspolnego chyba co napisy na nich, niedosc ze to pewnie klepki to jeszcze za krotkie. Facet ma 189cm i wazy tez konkretnie. Chcesz go zabic powiedz? :) wsadzajac na te deski ktore predzej niz mu pomoga to zrobia mu krzywde? Skad sie utarlo ze narta krotsza bedzie bardziej skretna? :) a co Ty w sypkim sniegu jak pisales jedziesz na krawedzi czy w ogole stosujesz jazde sytuacyjna? Do autora - biorac pod uwage Twoje gabaryty(wzrost i waga) nie mozesz wziac narty po pierwsze za krotkiej a dwa - klepki paździezowej. Kup narte dowolnej firmy - o promieniu 15-17 nawet 18r ktora przede wszystkim jest na drewnianym rdzeniu i posiada wzmocnienie tego rdzenia - titanal, wlokno szklane,aramid bazalt - pelno tego jest, pod butem bedzie miala 70-75mm i wez ja na min 180cm. Zreszta pisalem to juz chyba. Jesli nie wiesz gdzie szukac,odezwij sie na priw, mam kolegow ktorym zawsze zalega jakas fajna narta i moge popytac. Nie sugeruj sie opisami z mchu i paproci na stronach - ze narta dla zawansowanych itd. Nie ma nart za trudnych.

Edytowane przez bruner79
  • Like 1

nasz kolega jeżdzi dopiero od 2 seznów .wiec ciagle sie uczy. moja rada kupujac buty FLEX miedzy 80 -100 jest mniej j wązny .nalezy przmierzyć kilknasice par butow rozych marek i wybrac WYGODNE i dopasowanie te ktore będą dokłanie przenosiły siły i inicjowaly skręt . co do nart.. w wpozyczalni 2 godz jzady na 170 cm potem 2 godz na 180 i wyczujemy nasze umiejętności. Jeszcze jedna zasada kolega ma wage 95 kg wiec wieksza masa wiec narta dluższa i stabilna czyli moze optymalnie 174 cm ....