tomski Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Witam. Prosiłbym o pomoc w doborze nart dla średniozaawansowanego narciarza. Przejezdzilem 5 sezonów na Blizardach Iqon 7100 i są już niewystarczające dla mnie. Stopień jak wspomniałem średniozaawansowany 5-6 (trasy czerwone ok czarnych unikam ) Wzrost 177 waga 95kg . Stoki przygotowane, jazda rekreacyjna a czasem troszkę sportowe zacięcie. Co sklep to doradzają coś innego: Propozycje jkie mi przedstawiano to: -Head Integral 009 163cm -volkl RTM 75IS 166cm -Fischer progressor 900 Ps. Jaki flex buta byście polecali ?? Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Nawet na moje oko uwazam ze te narty dla ciebie (waga) sa za krotkie... ten fisher jest bardzo dobrze oceniany oraz dosc tani typowa narta srodka w dobrej cenie, co do flexu 120-130. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 W każdym sklepie doradzają Ci to samo tylko innej firmy no i oczywiście za krótkie. Jeśli decydujesz się na narty s tej grupy to dodaj do tego co w sklepie Ci powiedzieli 10 cm. A flex buta? 100-110 wystarczy zdecydowanie, chętnie dowiem się dlaczego jodek 120-130 proponuje. Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Ja wybrałbym Head Integrale 09, ale weż jeszcze pod uwagę model Head Rev 78.Integrale i Rev to bardzo uniwersalne modele nart. Wydaje mi się, że powinieneś wybrać jednak długość 170 cm. Co do butów, to zauważ, że flex flexowi nierówny. Z mojego doświadczenia podam, że np. buty Lnage fluid, flex 100,to buty bardziej "twarde' niż Nordica speedmachine ( czy jakoś tak, nie pamietam) o flexe 130! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlody Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Fischer 900 mało rozwojowy ... taka łatwa nartka. Wybral bym heady 009. But flex 100-110 w zupełnosci wystarczy zbyt wysoki nie jestes wiec wielka sila nie dziala w bucie za to dzieki swojej wadze 100tka to jednak min ale na 130 bym sie nie porywał no chyba ze zjezdzasz po 4h dziennie na stoku i chcesz miec pelna kontrole nad narta mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 A flex buta? 100-110 wystarczy zdecydowanie, chętnie dowiem się dlaczego jodek 120-130 proponuje. Wysłane za pomocą Tapatalk Kolega jeździ pewnie teraz na flexie 70-100 , swoje umiejętności ocenia na forumowe 5-6 - to nie jest mało, więc kupując nowe narty bardziej wymagające pewnie zrobi progres w swoich umiejętnościach więc przy dzisiejszej technice wygrzewania butów - buty 120-130 będą najbardziej odpowiednie , po prostu buty z mniejszym flexem mogą się okazać za miękkie na tym poziomie umiejętności i spodziewanym progresie - wychodzę z założenia że jeżeli ktoś coś umie to lepiej kupić twardsze buty niż za miękkie. Podaje to również na swoim przykładzie (swoje umiejętności oceniam na 5) - karierę rozpocząłem kiedyś na butach 70 - typowe z wypożyczalni, kupiłem sam flex 90 ( Salomon Impact) szybko się jednak przesiadłem na 130 i bardzo się z tego cieszę ... teraz mam już kolejną parę 130 i jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_g4 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 czyli ten co ma umiejętności 8-9 to flex 200 a dla tego z 10 to jeszcze butów nie produkują 130 to na prawdę twardy but, 110 będzie w zupełności odpowiedni, nie zablokuje rozwoju i spełni swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 czyli ten co ma umiejętności 8-9 to flex 200 a dla tego z 10 to jeszcze butów nie produkują 130 to na prawdę twardy but, 110 będzie w zupełności odpowiedni, nie zablokuje rozwoju i spełni swoją rolę. Nie po to kupiłem 130 flex by mieć taki napis na butach ... jeździ mi się w nich doskonale , ważę między 95 a 100 kg i uważam że te buty są odpowiednie - mam pełną kontrolę nad nartą (jak nogi pozwalają Wyższe flexy to zdecydowanie dla zawodników , tak samo jak narty komórkowe - ja jestem amatorem więc nawet tym tematem się nie interesuję. Osobiście testowałem różne buty ostatnie zmieniałem na początku tamtego roku i np: Atomiki Hawks 110 były dla mnie za miękkie ale bardzo wygodne - dosłownie kapcie - musiałem je zbyt mocno spinać by osiągnąć odpowiedni efekt ( cały dzień na nich jeździłem) więc można sobie zadać pytanie czy lepiej spinać się na max-a co doprowadza do słabego krążenia - i rozpinać przed każdym wyciągiem - czy mieć dobrze wygrzane twarde buty których nie rozpinam za każdym razem na orczyku - technologia poszła do przodu nie trzeba się jej bać, 5 lat temu mało kto widział termo-formowalne buty teraz staje się to praktycznie standartem - w klasie dobrych butów - jest za tym trochę chodzenia by but prawidłowo ułożyć , nawet grubość skarpetki ma tutaj duże znaczenie. Nie mam zamiaru kogoś na siłę przekonywać do swoich racji , tak jak nie lubię przesadnie długich nart, tak buty lubię twardsze niż za miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomski Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Do tej pory jeździłem na moich pierwszych kupionych butach w markecie a mianowicie Head Edge 8 o flexie 60. But całkiem ok na pewno wygodny ale chyba już rozbity bo muszę zakładać grube skarpety i pomimo tego zimny jest. boję sie takiego przeskoku na 120 nie wiem czy dam rade. Moje wypady to raz w tygodniu na 2h, co drugą sobotę na 6h i wyjazd w alpy 7dni po 9h na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Flex np. 130 to nie te same 130 nawet u jednego producenta. http://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,10-11,nordica,dobermann-wc-edt-130,2755.html http://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,10-11,nordica,speedmachine-130,2781.html Mam te drugie i przyznam że nie czuję dyskomfortu po całym dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi