Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w doborze nart - sredniozaawansowany.

tomski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosiłbym o pomoc w doborze nart dla średniozaawansowanego narciarza. Przejezdzilem 5 sezonów na Blizardach Iqon 7100 i są już niewystarczające dla mnie.

Stopień jak wspomniałem średniozaawansowany 5-6 (trasy czerwone ok czarnych unikam :) ) Wzrost 177 waga 95kg . Stoki przygotowane, jazda rekreacyjna a czasem troszkę sportowe zacięcie.

Co sklep to doradzają coś innego: Propozycje jkie mi przedstawiano to:

-Head Integral 009 163cm

-volkl RTM 75IS 166cm

-Fischer progressor 900

Ps. Jaki flex buta byście polecali ??

Dzięki pozdrawiam

W każdym sklepie doradzają Ci to samo tylko innej firmy no i oczywiście za krótkie. Jeśli decydujesz się na narty s tej grupy to dodaj do tego co w sklepie Ci powiedzieli 10 cm.

A flex buta? 100-110 wystarczy zdecydowanie, chętnie dowiem się dlaczego jodek 120-130 proponuje.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Ja wybrałbym Head Integrale 09, ale weż jeszcze pod uwagę model Head Rev 78.Integrale i Rev to bardzo uniwersalne modele nart. Wydaje mi się, że powinieneś wybrać jednak długość 170 cm. Co do butów, to zauważ, że flex flexowi nierówny. Z mojego doświadczenia podam, że np. buty Lnage fluid, flex 100,to buty bardziej "twarde' niż Nordica speedmachine ( czy jakoś tak, nie pamietam) o flexe 130!

Fischer 900 mało rozwojowy ... taka łatwa nartka. Wybral bym heady 009.

But flex 100-110 w zupełnosci wystarczy zbyt wysoki nie jestes wiec wielka sila nie dziala w bucie za to dzieki swojej wadze 100tka to jednak min ale na 130 bym sie nie porywał no chyba ze zjezdzasz po 4h dziennie na stoku i chcesz miec pelna kontrole nad narta mimo wszystko :D

A flex buta? 100-110 wystarczy zdecydowanie, chętnie dowiem się dlaczego jodek 120-130 proponuje.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Kolega jeździ pewnie teraz na flexie 70-100 , swoje umiejętności ocenia na forumowe 5-6 - to nie jest mało, więc kupując nowe narty bardziej wymagające pewnie zrobi progres w swoich umiejętnościach więc przy dzisiejszej technice wygrzewania butów - buty 120-130 będą najbardziej odpowiednie , po prostu buty z mniejszym flexem mogą się okazać za miękkie na tym poziomie umiejętności i spodziewanym progresie - wychodzę z założenia że jeżeli ktoś coś umie to lepiej kupić twardsze buty niż za miękkie.

Podaje to również na swoim przykładzie (swoje umiejętności oceniam na 5) - karierę rozpocząłem kiedyś na butach 70 - typowe z wypożyczalni, kupiłem sam flex 90 ( Salomon Impact) szybko się jednak przesiadłem na 130 i bardzo się z tego cieszę ... teraz mam już kolejną parę 130 i jestem bardzo zadowolony

czyli ten co ma umiejętności 8-9 to flex 200 :D a dla tego z 10 to jeszcze butów nie produkują :D

130 to na prawdę twardy but, 110 będzie w zupełności odpowiedni, nie zablokuje rozwoju i spełni swoją rolę.

Nie po to kupiłem 130 flex by mieć taki napis na butach ... jeździ mi się w nich doskonale , ważę między 95 a 100 kg i uważam że te buty są odpowiednie - mam pełną kontrolę nad nartą (jak nogi pozwalają :rolleyes::)

Wyższe flexy to zdecydowanie dla zawodników , tak samo jak narty komórkowe - ja jestem amatorem więc nawet tym tematem się nie interesuję.

Osobiście testowałem różne buty ostatnie zmieniałem na początku tamtego roku i np: Atomiki Hawks 110 były dla mnie za miękkie ale bardzo wygodne - dosłownie kapcie - musiałem je zbyt mocno spinać by osiągnąć odpowiedni efekt ( cały dzień na nich jeździłem) więc można sobie zadać pytanie czy lepiej spinać się na max-a co doprowadza do słabego krążenia - i rozpinać przed każdym wyciągiem - czy mieć dobrze wygrzane twarde buty których nie rozpinam za każdym razem na orczyku - technologia poszła do przodu nie trzeba się jej bać, 5 lat temu mało kto widział termo-formowalne buty teraz staje się to praktycznie standartem - w klasie dobrych butów - jest za tym trochę chodzenia by but prawidłowo ułożyć , nawet grubość skarpetki ma tutaj duże znaczenie.

Nie mam zamiaru kogoś na siłę przekonywać do swoich racji , tak jak nie lubię przesadnie długich nart, tak buty lubię twardsze niż za miękkie.

Do tej pory jeździłem na moich pierwszych kupionych butach w markecie a mianowicie Head Edge 8 o flexie 60. But całkiem ok na pewno wygodny ale chyba już rozbity bo muszę zakładać grube skarpety i pomimo tego zimny jest. boję sie takiego przeskoku na 120 nie wiem czy dam rade. Moje wypady to raz w tygodniu na 2h, co drugą sobotę na 6h i wyjazd w alpy 7dni po 9h na stoku.

Flex np. 130 to nie te same 130 nawet u jednego producenta.

http://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,10-11,nordica,dobermann-wc-edt-130,2755.html

http://www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie,10-11,nordica,speedmachine-130,2781.html

Mam te drugie i przyznam że nie czuję dyskomfortu po całym dniu.