Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze nart allmountain

Blitzer

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, nazywam się Dawid i jestem nowym użytkownikiem forum ;)

Jeżdżę na nartach już od 5 sezonów, i chciałbym w końcu kupić własne narty. Przeczytałem jakieś poradniki na ten temat i wydaje mi się, że najlepszym wyborem dla mnie będą narty typu allmountain.

Moja dane narciarskie:

1. Płeć - M

2. Wiek -24 lata

3. Waga -70 kg

4. Wzrost - 174 cm

5. Na nartach jeżdżę od 5 sezonów, ( około 5 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 4/5

(wg skali forumowej http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=11328)

7. Moje buty to -Wedze, flex 100

8. Teraz jeżdżę na nartach/model -tylko na wypożyczanych

9. Preferuję styl jazdy -Rekreacyjny po przygotowanych stokach z nastawieniem na rozwój.

10. Upatrzyłem sobie narty - Z tego co czytałem najbardziej odpowiednie wydają mi się narty Fischer Progressor 800. Mam jednak trochę wątpliwości czy sobie poradzę, bo niektórzy piszą, że to dosyć zaawansowane narty. Zastanawiam się też jaką wybrać długość nart. Chciałbym też poznać konkurencję dla tych nart (rocznik 14/15/16)

11. Mój budżet na narty to około - 1300 zł

Prosiłbym o udzielenie mi porady, przy okazji możecie polecić jakiś dobry sklep internetowy lub w okolicach Wrocławia. Jestem zainteresowany zakupem tylko nowych nart.

Pozdrawiam i dziękuję z góry ;)

Dobry wybór.

Narta jest ok.

Tą z rocznika 2015/16 kupisz nową za ok 1200 zł.

http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,fischer,progressor-f18,8490.html

Moim zdaniem długość 167 cm powinna być odpowiednia.

Sklepy mogę polecić Ci dwa:

http://24tanienarty.pl/pl/ z Częstochowy - trzeba zadzwonić, spytać się czy mają taką długość narty. Oni reklamowali się na Skionline i na hasło "Skionline" otrzymasz rabat 5% z miejsca...a jak potargujesz, to pewnie większy.

Drugi sklep, który mogę polecić, to: http://trojansport.pl/ Mój kumpel niedawno tam kupował dokładnie takie same deski - dostał spory rabat. Trojan jest w Nowym Sączu - więc daleko od Ciebie.

Pozdrawiam

marboru

• Like 1

No miałem progresorki 800 i ta narta ma tyle z AM co słoń z podskokami!

Totalny badziew który oddałem za czteropak piwa! lekka, podskakuje na przesypach, myszkuje przy szybkim, jednym słowem odpuść sobie!

Moim zdaniem! narta AM ma być ciężka... bo musi ciąć przesypy i elastyczna (rocer).

Pomyśl o rossi experiens 88 albo zdecydowanie jestem nią zachwycony bo nie tylko przesypy, puch, ale i twardo... lodowo i trzyma krawędź K2 Rictor

Pozdrawiam

Progressora 800 nie bój się, bo to naprawdę łatwa i przyjemna narta. Na przygotowane trasy bardzo fajna, ale już przy głębszym świeżym śniegu, odsypach, cukrze nie radzi sobie zbyt dobrze. 800 nie było w dł. 167cm, ale były 165 i 170cm. Jeśli wolisz szybką jazdę i dłuższy skręt to bardziej celuj w 170cm, a jak krótsze skręty i niekoniecznie bardzo szybkie zjazdy to bardziej w 165cm. Tylko, że to nie jest all-mountain a allround (węższa w talii, dziobach, piętkach)

A co do innych uniwersalnych nart to niech wypowiedzą się Ci, którzy ich trochę potestowali. Z tego co widzę, to np. Head iRally zbiera super opinie.

• Like 1

No miałem progresorki 800 i ta narta ma tyle z AM co słoń z podskokami!

Totalny badziew który oddałem za czteropak piwa! lekka, podskakuje na przesypach, myszkuje przy szybkim, jednym słowem odpuść sobie!

Moim zdaniem! narta AM ma być ciężka... bo musi ciąć przesypy i elastyczna (rocer).

Pomyśl o rossi experiens 88 albo zdecydowanie jestem nią zachwycony bo nie tylko przesypy, puch, ale i twardo... lodowo i trzyma krawędź K2 Rictor

Pozdrawiam

Jasiek z tymi przesypami, cukrem, świeżym śniegiem to zgodzę się w pełni, ale że myszkowała ci przy szybszej jeździe ??? :eek: No chyba, że ta szybka to dopiero ponad 100km/h zaczyna się...

• Like 1

Jasiek z tymi przesypami, cukrem, świeżym śniegiem to zgodzę się w pełni, ale że myszkowała ci przy szybszej jeździe ??? :eek: No chyba, że ta szybka to dopiero ponad 100km/h zaczyna się...

Ja mam (miałem) 800 z 2012/13 może w nowych coś poprawili... ten model co ja kupiłem :stupid: to totalna porażka dla początkujących.

Rossignol ex88 albo K2 Rictor i tniesz od 8 do 16!

Pozdrawiam

Ja mam (miałem) 800 z 2012/13 może w nowych coś poprawili... ten model co ja kupiłem :stupid: to totalna porażka dla początkujących.

Rossignol ex88 albo K2 Rictor i tniesz od 8 do 16!

Pozdrawiam

To ja też miałem 12/13 170cm i jak dla mnie w dobrych warunkach była bardzo łatwa, stabilna i przewidywalna bez względu na szybkość z jaką się jechało i czy długimi skrętami czy krótszymi. A z dobrym narciarzem to mam tyle wspólnego, że co najwyżej stałem koło takiego :laughing: W tym roku sprzedałem te moje Progressory, a kupiłem właśnie K2 Rictory. I z tego co mogę porównać, to na przygotowanym stoku, w dobrych warunkach Progressory były lepsze, takie bardziej reaktywne na krawędziach, to w Rictorach czuję się jakbym autobusem kierował. Szybko da się jechać i jedzie się bardzo pewnie, ale one wg mnie bardziej pasują do takiego cruisingu. Za to jak było miękko, był cukier, trochę odsypów, to Rictory idą jak czołgi przez to i są bez porównania lepsze i przyjemniejsze w takich warunkach. A im gorsze warunki tym różnica byłaby pewnie jeszcze bardziej widoczna.

• Like 1

Trochę obawiam się tych Rossi e88 albo Rictorow, bo maja bardzo szeroką talię i są raczej polecane dla bardziej zaawansowanych narciarzy. Może lepiej coś pomiędzy Progressorami (74mm), a tymi pozostałymi (do 88mm)?

Zależy mi głównie na jeździe po stoku, ale chciałbym żeby narta też dobrze radziła sobie na odsypach. Z drugiej strony nie chcę żeby prowadziła się jak autobus :>

Druga sprawa to długość nart - nie za długie będą narty o długości 165 cm? Myślałem bardziej o jakichś do 160 cm, bo nie jeździłem jeszcze na dłuższych nartach i ogólnie słyszałem, że narty dobiera się do wysokości ust czy nosa. Nie wiem jak bardzo to fachowa opinia :>

Nie bój się za 'trudnych' nart, sam kupowałem w zeszłym roku Progressory 900, ktoś mi napisał że te narty mogą być za 'trudne' dla mnie.

Chociaż moje umiejętności nie był z wysokie (5 w skali) to świetnie mi się jeździło na tych nartach.

Narta głównie na przygotowane trasy (przy dużych prędkościach sprawdzała się świetnie), ale dawałem radę jeździć poza trasami bez większych problemów (nawet w snowparku dało się skakać :P).

Kup rozwojową nartę żebyś za 2 lata nie szukał nowego sprzętu.

• Like 1

Witam

Mam Progressory 800 drugi sezon i jestem z nich bardzo zadowolony: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,14-15,fischer,progressor-800-black,7150.html

Jeździ się na nich bardzo fajnie, jestem początkującym narciarzem i uważam że był to super wybór ponieważ:

- łatwo skrecają

- wybaczają błędy :smile:

- są na tyle twarde że nie telepią przy wiekszych prędkościach

- na gorzej przygotowanym stoku z nowym sniegiem, puch też dają radę

- da się jechac krótkim i długim skrętem

- myślę ze na parę lat wystarczą i będę mógł szlifować na nich technike

- nie męczą, da się na nich jeździć cały dzień więc można maksymalnie wykorzystać czas na stoku, a czy nie o to chodzi?

Nie mam takiego doświadczenia jak niektórzy na forum ( jeździlem wczesniej na nartach ale było to zbyt mało żeby się rozwijać, poważna przygoda zaczęła się trzy lata temu, w tamtym roku cztery tygodnie na nartach, w tym niecałe dwa ale mam nadzieje ze sezon jeszcze się nie skończył) ale jako początkujący mogę Ci te narty polecić, nie kupuj tylko nic miękkiego bo strasznie telepią.

Mam nadzieje że chociaż trochę pomogłem

Pozdrawiam

Edytowane przez waldek~
  • Like 1

Ja osobiście nie mam dużego doświadczenia, ale biorąc pod uwagę podobny poziom co Ty gorąco polecam Ci przetestować Head Rally. Szczególnie w gorszych warunkach świetnie mi się na nich jeździło i obecnie szukam jakichś żeby kupić. Head ma kilka centrów testowych, więc warto spróbować.

• Like 1

Zdecydowałem się na Head Rally, tylko, że są trochę drogie (budżet do 1300 zł) i szukam jakiegoś taniego sklepu, który być może ma model z poprzedniego roku. Jak się nie uda to kupuję Progressory 800. Może ktoś akurat widział gdzieś tanio te modele? Dzięki za pomoc ;)

Przez ostatnie 6 dni zwiedzałem Tyrol i jako iż jestem po złamaniu nogi i bez wiązadeł niestety pierwszy dzień w Isgchl zweryfikował moją kondycje i nie byłem w stanie poradzić sobie z moimi Fischerami worldcap rc 170cm za twarde dla mojego kolana przy lekko rozjeżdżonych trasach .Tak więc musiałem podeprzeć się lokalnymi wypożyczalniami (MASAKRA 40E DZIEŃ) pierwszy dzień w Sankt Anton zdecydowałem się na Progresory 800 165cm z racji że zakręcony ze mnie fischerowiec wydawało się że są super 3 dzień powtórka Isgchl teraz polecono mi elany zielone model muszę zlokalizować to była porażka heble na nogach warunki okropne zero jady tylko walka o przeżycie 4 dzień odpuściłem fatalna pogoda mgła śnieg itp. 5 dzień powtórka z Altberga tu biorę Salomony x pro http://skiracecenter.pl/pl/p/Salomon-E-X-PRO-Ti-Lithium-10-L-1516-dl.-162/6405 to jest strzał w 10 narta jak pantofel na nodze każda inicjacia skrętu wychodzi chodź warunki po godzinie na trasach masakryczne nocny 40cm opad plus niezliczone tłumy na stokach ( ARMAGEDON)zdjęcia wkleje przy okazji narta nie zmęczyła mojego kolana mogłem jeździć nie walczyć 6 dzień Sollden jak zwykle nadrobił złe chwile warunki idealne i tu mogłem powróć do mojego WC .Reasumując z 4 par nart jakie miałem na nogach salomon x pro zostawił wszystkich w tyle

Ten salomon to narta dla poczatkujacych. Rdzen kompozytowy.

http://www.salomon.com/pl/product/x-pro-ti---lithium-10.html?article=377867

Jesli juz salomon to Salomon x-pro SW.

O mnie za mnie może być papierowy lub z recyklingu ważne że świetnie się prowadzi i nie meczy nóg , a osobę pytającą trudno nie nazwać początkującą:angel: te drugie może lepsze ale tego nie wiem . Z mojej strony przypomnę ze dla mnie istniaje tylko fischer ale to taka ślepa wiara w tą markę przy najbliższej okazji przetestuje jakieś Nordiki i Stöckle bo muszę mięc drugie narty na gorsze stoki