tomekDG Napisano 4 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2016 (edytowane) Witam Mam okazje kupić kolejne narty które z tej dwójki polecicie Voelkl RTM 77 171cm http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,voelkl,rtm-77,5905.html Salomon 24 X-kart 171cm http://www.skionline.pl/sprzet/narty,12-13,salomon,24-x-kart-z12,5814.html Panowie które narty byście wybrali pozdrawiam Edytowane 4 Kwiecień 2016 przez tomekDG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 4 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2016 To dwie różne narty. Volkl bardziej uniwersalny. Sam mam, ale 81. Świetna decha na różne warunki. Sprawdziła się i na świeżym śniegu i na ubitym (trasowym WM). Osobiście wybrałbym Volkla, jeżeli potrzebujesz nartę tego typu - na cały dzień jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekDG Napisano 6 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 To dwie różne narty. Volkl bardziej uniwersalny. Sam mam, ale 81. Świetna decha na różne warunki. Sprawdziła się i na świeżym śniegu i na ubitym (trasowym WM). Osobiście wybrałbym Volkla, jeżeli potrzebujesz nartę tego typu - na cały dzień jazdy. Własnie się zastanawiam bo Volkl mają FULL ROCKER a Salomony odwrotnie tip rocker. jaka jest różnica odczuwalna dla zwykłego śmiertelnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 To dwie różne narty. Volkl bardziej uniwersalny. Sam mam, ale 81. Świetna decha na różne warunki. Sprawdziła się i na świeżym śniegu i na ubitym (trasowym WM). Osobiście wybrałbym Volkla, jeżeli potrzebujesz nartę tego typu - na cały dzień jazdy. Nigdy bym nie kupił narty na różne warunki ,ale głównie na trasę z full rockerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Nigdy bym nie kupił narty na różne warunki ,ale głównie na trasę z full rockerem. Eee Janek, chyba nie masz racji. A jak przygotowana trasa rozmieknie w słońcu, jak np. Kasprowy, i porobi się kasza i będzie zryte jak po wściekłych dzikach, to co? Uniwersalna narta sporo pomoże, nieprawdaż? A na sztruks to po co Ci ten rocker? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Eee Janek, chyba nie masz racji. A jak przygotowana trasa rozmieknie w słońcu, jak np. Kasprowy, i porobi się kasza i będzie zryte jak po wściekłych dzikach, to co? Uniwersalna narta sporo pomoże, nieprawdaż? A na sztruks to po co Ci ten rocker? Wystarczy tip rocker w narcie AM . Takie mam.Następne narty (jak dożyję) będą takie lub podobne http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,head,i-supershape-rally,8007.html. Na pewno nie narty z full rockerem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 (edytowane) Eee Janek, chyba nie masz racji. A jak przygotowana trasa rozmieknie w słońcu, jak np. Kasprowy, i porobi się kasza i będzie zryte jak po wściekłych dzikach, to co? Uniwersalna narta sporo pomoże, nieprawdaż? A na sztruks to po co Ci ten rocker? Dobrze prawisz Bumer. Właśnie z takim nastawieniem to kupowałem. W mojej stajni jest parę nart: Fiszki Progressory, Rosoły SL i GS, ale jednak Volkl dają to co potrzebne na wyjazd w Alpy - na świeży śnieg, twardy śnieg, i bryję marcową, jak się dechy zapadają. Na tą chwilę nie zamieniłbym na nic innego. (może przesadzam :stupid: ) Mój Volkl to ten model: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,voelkl,rtm-81,8329.html Edytowane 6 Kwiecień 2016 przez mareknot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 ...Mój Volkl to ten model:... Eeeeeeeee tam Marek, ale te narty to nie są dla ekspertów :wink: a wiem jak jeździsz :smile: A tak na poważnie, jak ci się to spisuje? Mam dylemat w związku z rozwarstwieniem mojego Duel-a. Kusi mnie narta którą wskazał Janek bo jest dość podobna do mojej (mnie się na tym Duel-u jeździło wyśmienicie). Jednak chętnie wysłucham twojej opinii o tym Volkl-u bo wydaje się być ciekawą nartą. Myślałem też o jakiejś GS-ce ale chyba już mi się nie chce :biggrin: Jak to mówią SKS mnie dopada :wink: Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Wystarczy tip rocker w narcie AM . Takie mam.Następne narty (jak dożyję) będą takie lub podobne http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,head,i-supershape-rally,8007.html. Na pewno nie narty z full rockerem. Janek, dozyjesz chopie! Wybór narty chyba dobry. Mam takie, tylko że one nazywają się magnum i są z roku modelowego 2014/2015. Mają identyczną geometrię jak rally z 2015/2016! ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Wystarczy tip rocker w narcie AM . Takie mam.Następne narty (jak dożyję) będą takie lub podobne http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,head,i-supershape-rally,8007.html. Na pewno nie narty z full rockerem. No widzisz Janku a jednak chcesz kupić nartę która jest zdycydowanie wszechstronna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 (edytowane) Eeeeeeeee tam Marek, ale te narty to nie są dla ekspertów :wink: a wiem jak jeździsz :smile: A tak na poważnie, jak ci się to spisuje? Mam dylemat w związku z rozwarstwieniem mojego Duel-a. Kusi mnie narta którą wskazał Janek bo jest dość podobna do mojej (mnie się na tym Duel-u jeździło wyśmienicie). Jednak chętnie wysłucham twojej opinii o tym Volkl-u bo wydaje się być ciekawą nartą. Myślałem też o jakiejś GS-ce ale chyba już mi się nie chce :biggrin: Jak to mówią SKS mnie dopada :wink: Pozdrawiam Dzięki Piotrze za dobre słowo, ale chyba lekka przesada w tej ocenie. Co do mojej deski, to nie jest to łatwa narta, ze względu na jej szerokość, nie tylko pod butem. Historia zakupu była taka, że byłem na testach Voelkla (sezon 2016/170) i jeździłem na paru modelach. Padło na ten, bo trochę bałem się wersji 84, że za szeroka dla ciętego skrętu. Parę razy na stoku (Czantoria) mnie przycięło. Na 81 było oczywiście mniej. Narta zachowywała się świetnie. Na pewno znasz Czantorię i wiesz, że tam na stoku występują każde normalne warunki w zależności w jakim fragmencie stoku jesteś. Na śniegu leci wspaniale, na lodzie (czystym) gorzej, i możesz ją łatwo wprowadzić w drgania (przydało by się UVO, ale to dopiero przy 84), a na bryji lecą jak czołg. W La Thuile jeszcze sprawdziłem na świeżym śniegu tak 15 cm. Bajka. Czyli narta wszechstronna. Druga narta, o której myślałem to były CODE (niebieskie - http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,voelkl,code-speedwall-s-uvo,8310.html i zielone - http://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,voelkl,code-speedwall-l-uvo,8308.html- różnica w szerokości pod butem i promieniem skrętu oraz sztywnością). Narty na cały dzień, nie męczące, świetnie wchodzą w skręt, można długim i krótkim. Wygląda to podobnie jak Progressor u Fischera. Moi koledzy, którzy do tej pory jeździli w Alpach wyłącznie na pożyczkach w serwisach (zmieniali stale narty) i to ponad 5 lat, po jeździe na nich (niebieskie i zielone Code) po powrocie do PL polecieli do sklepu i je zakupili. Nie wiem czy Ci o to chodziło Piotrze, jakby coś więcej to pytaj. P.S. Dla nie wiedzących, nie jestem przedstawicielem Voelkla, ani sprzedawcą tych nart. Edytowane 6 Kwiecień 2016 przez mareknot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 8 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2016 Janek, dozyjesz chopie! Wybór narty chyba dobry. Mam takie, tylko że one nazywają się magnum i są z roku modelowego 2014/2015. Mają identyczną geometrię jak rally z 2015/2016! ?? Odwołuję to co napisałem o geometrii. Pisząc to, posłużyłem się danymi ze stron "skionline"- z zakładki "sprzęt". Tam jest taki misz- masz!? Skąd są te dane w tabelkach? Magnum to magnum, nie jest rocznikowo wymienny geometrią z rally, czy innym typem. (Szukając butów Head także patrzyłem na te tabelki, i nie wydaje mi się, aby co roku Head tak mieszał w typach butów.) Wczoraj zmierzyłem swoje magnum z 2014/2015r. Nie mają 76 mm pod butem. Magnum 2014/2015 ma taką samą geometrię jak magnum 2015/2016. Skąd więc te dane w tabelkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi