Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Operacja „przejąć tereny narciarskie w Szczyrku”

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Szczyrk

Uważam ten artykół za bardzo jednostronny. Nas narciarzy interesuje efekt końcowy tyvh sporów, czyli aby Szczyrk stał się nowoczesnym ośrodkiem a pewnie wszyscy się zgodzimy że może się tak stać tylko gdy zarządzać tym będą bezpośrednio prywatni właściciele, najbardziej zainteresowani zyskami a nie spółka Skarbu Państwa czyli np. Pani Krysia po bibliotekarstwie i zarządzaniu. Zresztą już widać efekty, fundamenty pod nowy wyciąg krzesełkowy w byłym Gacie już stoją. Cierpliwości narciarze, już za dwa lata wróżę Szczyrkowi początek nowej złotej ery. Szkoda, że sama nie miałam możliwości zakupu tam działki.

• Like 1

Uważam ten artykół za bardzo jednostronny. Nas narciarzy interesuje efekt końcowy tyvh sporów, czyli aby Szczyrk stał się nowoczesnym ośrodkiem a pewnie wszyscy się zgodzimy że może się tak stać tylko gdy zarządzać tym będą bezpośrednio prywatni właściciele, najbardziej zainteresowani zyskami a nie spółka Skarbu Państwa czyli np. Pani Krysia po bibliotekarstwie i zarządzaniu. Zresztą już widać efekty, fundamenty pod nowy wyciąg krzesełkowy w byłym Gacie już stoją. Cierpliwości narciarze, już za dwa lata wróżę Szczyrkowi początek nowej złotej ery. Szkoda, że sama nie miałam możliwości zakupu tam działki.

i tu widać twój brak znajomosci jakichkolwiek przepisow prawa, jaka zas pani krysia:) poczytaj ustawe nie dośc ze muszą zdać egzamin to pochodzą z państwowego zasobu kadrowego:) to tak w gwoli przypomnienia:)

po 2 w wypadku szczyrku sprawa jest skomplikowana ponieważ tereny, na których są trasy narciarskie nie są własnością społki skarbu państwa GAT, jest to społka akcyjna w pełni kontrolowana przez państwo to takie uogulnienie bo nie chce mi sie teraz rozpisywac jak to wygląda:), po 3 oni tylko użytkują :) umowa dzierżawy, i tutaj nic złego nie ma po prostu Richter to cwany koleś i dobrze wie że teraz GAT jest w pułapce bo co mogą zrobic? jezeli tereny na ktorych stoją ich wyciągi są własnościa SON? no mogą oddać w odpłatne prywatne uzytkowanie, bądz wnieść GAT do przedsiębiorstwa jakie utworzą razem z SON, i to nie jest głupie, tylko to niczego w tym momencie nie załatwi:) bo i Skarb Państwa będzie miał do gadania dużo a także i SON i Richter, a najlepiej było by tak

Art. 33. 1. Z zastrzeżeniem art. 36 i 37, akcje należące do Skarbu Państwa są zbywane w trybie:

1) oferty ogłoszonej publicznie,

2) przetargu publicznego,

3) rokowań podjętych na podstawie publicznego zaproszenia.

i po prostu sprzedać GAT komuś kto będzie to chciał kupić i w tym samym momencie ta sama osoba musiała by kupić ziemie od SON albo sie z nimi dogadać wiecej sie chyba juz nic nie da zrobic, choć moze poszukam jeszcze czegość bo akurat z tego 16 lutego mam egzamin:P tzn Prawo Administracyjne Gospodarcze:)

mam nadzieje ze nie namieszałem za bardzO:)

• Like 1

Bugi dobry plan przedstawiłeś - celująco!:)

No bo z tego co Bobic pisze, to koleś nie cieszy się zbytnim zaufaniem i szacunkiem. Cwaniak postawił ich na razie pod murem, ale ten artykuł to pewnie początek jakiejś wojny ze strony skarbu, aby jednak za "darmo" tego nie oddawać, do czego i ja się przychylam. Oferta publiczna, konkurencja firm - to by było optymalne rozwiązanie.

No, ale wszystkich szczegółów nie znam.

• Like 1

szczegołow to my wogole z pewnością nie poznamy choć ten cały Richter nie głupi jest w tym wszystkim co robi- lecz niestety w biznesie też są jakieś zasady zachowania i szacunek, uczciwość którego niestety PEWNYM panom brakuje:)

p.s Bończa dzięki:)

Krótko mówiąc pan Richter to cwany i chciwy człowiek, który od początku wiedział czego chce... !PIENIĘDZY! Szkoda tylko że takim sposobem, ale tacy ludzie nie liczą się z innymi (tutaj narciarzami).

Bugajson, widzę że jesteś dobrym znawcą prawa:) to proszę, wyjaśnij mi jak to możliwe, że będąc prezesem, mógł kupować działki które dzierżawiła jego firma. Przecież od początku była opcja, że może kiedyś działać na szkodę GATu.

ja nie wiem jak oni to tam dokladnie robili, moze nie kupował tego w swoim imieniu nie wiem nie przyglądałem się dokładnie sytuacji:)

btw, zeby sprywatyzowac społke trzeba ją wstępnie skomercjalizować:) czyli

Komercjalizacja, w myśl Ustawy z dnia 30 sierpnia 1996 roku o komercjalizacji i prywatyzacji, polega na przekształceniu przedsiębiorstwa państwowego w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa - w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością lub spółki akcyjnej.

Komercjalizacji przedsiębiorstwa państwowego dokonuje minister właściwy do spraw Skarbu Państwa, działający w imieniu Skarbu Państwa. Jeśli cel jest inny niż prywatyzacja, potrzebuje on zgody Rady Ministrów.

Komercjalizacja przedsiębiorstwa państwowego może nastąpić:

z inicjatywy ministra właściwego do spraw Skarbu Państwa lub na wniosek organu założycielskiego

na wniosek dyrektora i rady pracowniczej przedsiębiorstwa

na uzasadniony wniosek sejmiku właściwego województwa

posłużyłem sie tutaj wikipedią bo nie chciało mi sie z ustawy przepisywać:)

Niegłupie ale... co ma giełda dać PKL ?

Zwykle samo wejście oznacza zbieranie kapitału na nowe inwestycje, a tutaj ??? Jeśli już to ryzyko wysokie przez idiotoekologów. Kto zainwestuje ?

a to to już inna bajka :D:D

moze z 2 strony ilość kapitału przeciwstawi się ekocepom, bo pare osob ktorzy mają dużo kasiorki i sa wysoko postawieni zwalczą tą zieloną zaraze:)

a to to już inna bajka :D:D

moze z 2 strony ilość kapitału przeciwstawi się ekocepom, bo pare osob ktorzy mają dużo kasiorki i sa wysoko postawieni zwalczą tą zieloną zaraze:)

Brak perspektyw rozwoju -to może być powód dla którego emisja będzie klapą.

Interesująca dyskusja,więc i ja coś dorzucę. :)

Wykup działek przez pana Richtera,dopóki nie był pracownikiem GAT,był jak najbardziej etyczny i zgodny z prawem.Miał chłop nosa i wiedział,że warto w to inwestować.Przypuszczam,że wielu byłych właścicieli dziś pluję sobie w brodę,że je sprzedali i to pewnie za grosze.Do tego momentu wszystko wpożo.

Kiedy już został pracownikiem GAT,moim zdaniem wykupywanie działek we własnym imieniu,zamiast w imieniu własnej firmy,to złamanie prawa.Chyba,że nie robił tego osobiście,a za pośrednictwem znajomych(jeśli był wystarczająco cwany).W każdej firmie podpisuję się jakąś umowę o zakazie konkurencji,czy coś takiego.Oznacza to,że nie wolno mu było działać na szkodę własnego pracodawcy,czyli GAT!Trudno nie zakwalifikować to wykupywanie działek na nie działanie na szkodę tejże!Nie jestem prawnikiem,ale jest na to paragraf.Więc należałoby zacząć od prześledzenia jak pan Richter wykupywał te działki,bo sporo tu wątpliwości...

Zastanawia mnie też,jak pan Richter został zarządcą GAT-u?Czy to przypadek?Na pewno nie!Tu można znaleźć kolejny haczyk!Spodziewam się,że w tym pomógł(pomogli?) mu jakiś polityk,czy inne "plecy".Ciekawe,czy to też było etyczne,nie wspominając o prawie...

Zastanawia mnie,jakim cudem mógł wpisać jeden z wyciągów do księgi wieczystej,jako jego własność?Przecież kiedyś ktoś(czy coś-kopalnia) ten wyciąg zbudował zgodnie z ówczesnym prawem!Więc nie nielegalnie!Według mojej znajomości prawa,może się on domagać dziś jego zdemontowania,ale nie przejęcia za darmo!

Ostatnio pan Richter bardzo się spieszy,jak nigdy,ciekawe czemu?Czyżby paliło mu się pod nogami?Właśnie ostatnio usłyszałem w radiu,że w najbliższym czasie ma zostać uchwalone prawo śniegu!!Jeśli tak się stanie,nie będzie mógł blokować tras i jego plan przejęcia może legnąć w gruzach...

Jeszcze narzucają mi się inne pytania,ale może wystarczy.Osoba pana Richtera pokazuję,jaki w Polsce mamy biznes-czyli szukanie luk prawnych,plecy i przejmowanie majątku państwowego za bezcen.Po prostu trudno później takich szanować... :eek::(

Ale szukam jakiś pozytywów. :rolleyes: Jakiś zawsze można się doszukać,choćby szansa wreszcie na rozbudowę i modernizację ośrodka,czyli coś co nas interesuję najbardziej.Skoro są też wpływy czy plecy,to może i ekozje... nie będą miały szansy na blokowanie inwestycji?Oby choć tyle dobrego z tego wynikło!

jest jest, tylko nikt tak tego nie nazywa :)

Michau to jest KOMERCJALIZACJIA:) prywatyzacja to

W rozumieniu ustawy z dnia 30 sierpnia 1996 r. o komercjalizacji i prywatyzacji prywatyzacja polega na:

Zbywaniu akcji i udziałów będących własnością Skarbu Państwa w jednym z następujących trybów:

oferty ogłoszonej publicznie

przetargu publicznego

rokowań podjętych na podstawie publicznego zaproszenia

przyjęcia oferty w odpowiedzi na wezwanie (ogłoszone na podstawie ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych złożonej przez podmiot ogłaszający wezwanie)

aukcji ogłoszonej publicznie

dopuszczalne jest również zbywanie akcji/udziałów z pominięciem wskazanych powyżej trybów poprzez uzyskanie zgody Rady Ministrów na inny niż publiczny tryb zbycia akcji (m.in. w sytuacjach zbycia akcji na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych, wniesienia akcji/udziałów do innej spółki jako aportu w zamian za akcje/udziały w podwyższonym kapitale, a także w uzasadnionych przypadkach sprzedaży akcji Skarbu Państwa na rzecz akcjonariusza większościowego spółki),

jak i rozporządzaniu wszystkimi składnikami materialnymi i niematerialnymi majątku przedsiębiorstwa państwowego poprzez:

sprzedaż przedsiębiorstwa

wniesienie przedsiębiorstwa do spółki

oddanie przedsiębiorstwa do odpłatnego korzystania.

Prywatyzacją jest również obejmowanie akcji/udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym jednoosobowych spółek Skarbu Państwa, powstałych w wyniku komercjalizacji przez podmioty inne niż Skarb Państwa lub inne niż państwowe osoby prawne w rozumieniu ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o zasadach wykonywania uprawnień przysługujących Skarbowi Państwa.

W Polsce za przeprowadzania procesów prywatyzacyjnych odpowiedzialne jest w pierwszym rzędzie Ministerstwo Skarbu Państwa.

natomiast KOMERCJALIZACJA

Komercjalizacja jest to ogół zmian mających na celu oparcie czegoś na zasadach komercyjnych (handlowych).

W przypadku przedsiębiorstwa oznacza ono przystosowanie go do warunków gospodarki rynkowej. Np. przedsiębiorstwo państwowe zostaje przekształcone w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa gdzie jedynym właścicielem pakietu akcji lub głównym udziałowcem jest państwo.

Komercjalizacja, w myśl Ustawy z dnia 30 sierpnia 1996 roku o komercjalizacji i prywatyzacji, polega na przekształceniu przedsiębiorstwa państwowego w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa - w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością lub spółki akcyjnej.

Komercjalizacji przedsiębiorstwa państwowego dokonuje minister właściwy do spraw Skarbu Państwa, działający w imieniu Skarbu Państwa. Jeśli cel jest inny niż prywatyzacja, potrzebuje on zgody Rady Ministrów.

Komercjalizacja przedsiębiorstwa państwowego może nastąpić:

z inicjatywy ministra właściwego do spraw Skarbu Państwa lub na wniosek organu założycielskiego

na wniosek dyrektora i rady pracowniczej przedsiębiorstwa

na uzasadniony wniosek sejmiku właściwego województwa

Przekształcenie przedsiębiorstwa w spółkę kapitałową, której wyłącznym akcjonariuszem jest Skarb Państwa dokonuje się na podstawie aktu komercjalizacji, który sporządza minister właściwy do spraw Skarbu Państwa.

za wikipedia.pl:)

toż to prawie to samo a jednak co innego:p

Edytowane przez bugajson