JC Napisano 3 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Bielsko-Biała. Wbrew temu, co ostatnio kolportują niektóre bielskie media, jeden z piękniejszych tego typu obiektów w Polsce, Kolej Linowa na Szyndzielnię, potrafi, i zarabia na siebie. Niestety lwią część jej zysków zjada ZIAD. Spółka ta jednak ma od kilku dni nowego prezesa, który zamierza zmienić wizerunek i samej kolejki i ZIAD-u. Więcej przeczytacie tutaj: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=3102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 3 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Przeczytałem z zaciekawieniem,jako Bielszczanin interesuję się najbliższą mi górą. No cóż,znowu mamy zapowiedzi,plany i deklarację... Jeśli pan Janusz Kisiel jest narciarzem,to wróżę mu powodzenie w tym przedsięwzięciu.Tak czy nie,mam nadzieję,że starczy mu sił,żeby doprowadził wreszcie do budowy ośrodka narciarskiego z prawdziwego zdarzenia! Dobrze też by było,żeby zapowiadany wspólny karnet w Beskidach,objął również Szyndzielnię i Klimczok(pomarzyć zawsze można... ). Oby tylko nie skończyło się jak zwykle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 4 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Ostatni raz na Klimczoku byłem chyba 3 lata temu. Jak się orientuję to nic się tam nie zmieniło do dnia dzisiejszego. A szkoda bo fajna gondola, wspaniałe widoki na górze tylko stok dla twardzieli. Aż żal patrzeć jak ta góra się marnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Ostatni raz na Klimczoku byłem chyba 3 lata temu. Jak się orientuję to nic się tam nie zmieniło do dnia dzisiejszego. A szkoda bo fajna gondola, wspaniałe widoki na górze tylko stok dla twardzieli. Aż żal patrzeć jak ta góra się marnuje. Tej zimy ponoć choć ratrakowali,ale nie byłem,jakoś mnie nie ciągnęło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 4 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2009 A ja trzymam kciuki za każdego kto sprawi, że nam przybędzie chodź jeden nowy stok dobrze przygotowany i zarządzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 4 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2009 A ja trzymam kciuki za każdego kto sprawi, że nam przybędzie chodź jeden nowy stok dobrze przygotowany i zarządzany. Podpisuję się rękami i nogami! Szyndzielnię widzę codziennie i naprawdę serce narciarza się kroi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2009 ...Kolej Linowa na Szyndzielnię, potrafi, i zarabia na siebie.... Bardzo twórcze są te wyliczenia kosztów. Po pierwsze to coś mi tu podpada prąd za 12 000 zł wydaje im się mało:confused: w szczytowych okresach roku to prawie tyle samo płacę za prąd:eek:. A po drugie te koszty nie zakładają czegoś takiego że tą kolej trzeba było zbudować nakładem wielu milionów złotych, że pewnie w znacznej części środki finansowe pochodziły z długoterminowych kredytów które do dzisiaj trzeba spłacać, no i że takie urządzenie na określoną żywotność i kiedyś będzie musiało zostać wymienione na nowe... i tak dalej... po prostu wynika z tego że kolejka na Szyndzielnie spadła nam z nieba:confused:, co nie zmienia faktu że może być i jest chlubą Bielska Białej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Bardzo twórcze są te wyliczenia kosztów. Po pierwsze to coś mi tu podpada prąd za 12 000 zł wydaje im się mało:confused: w szczytowych okresach roku to prawie tyle samo płacę za prąd:eek:. Silnik napędzający kolejkę ma moc 290 KW,jak ktoś chcę niech liczy,ale też mi się wydaję,że 12 000 zł/m. to trochę za mało... Kolejka jeździ chyba 8 godzin dziennie. A po drugie te koszty nie zakładają czegoś takiego że tą kolej trzeba było zbudować nakładem wielu milionów złotych, że pewnie w znacznej części środki finansowe pochodziły z długoterminowych kredytów które do dzisiaj trzeba spłacać, no i że takie urządzenie na określoną żywotność i kiedyś będzie musiało zostać wymienione na nowe... i tak dalej... po prostu wynika z tego że kolejka na Szyndzielnie spadła nam z nieba:confused:, co nie zmienia faktu że może być i jest chlubą Bielska Białej:) No właśnie... Co z kosztami budowy?Jak to się przekłada na odtworzenie/amortyzację?Mimo wszystko nie neguję rentowności inwestycji,zwłaszcza gdyby narciarze korzystali z niej licznie... Ale gdzie karnet i stoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Silnik napędzający kolejkę ma moc 290 KW,jak ktoś chcę niech liczy,ale też mi się wydaję,że 12 000 zł/m. to trochę za mało... Kolejka jeździ chyba 8 godzin dziennie. No to już: zakładając że płacą po 0,4 zł za kilowatogodzinę daje miesięcznie prawie 30 000 zł, przy czym nie wiemy czy te 290 KW jest potrzebne non stop jak tylko kolej pracuje, czy ta moc jest potrzebna żeby wagoniki "bujnąć" z startu zatrzymanego od osiągnięcia "normalnej" prędkości, a jak już ruszy i się "rozbuja" to wystarczy np. tylko 25% całej mocy, podobnie jak w samochodzie też nie korzystamy przez cały czas z pełnej mocy silnika No właśnie... Co z kosztami budowy?Jak to się przekłada na odtworzenie/amortyzację?Mimo wszystko nie neguję rentowności inwestycji,zwłaszcza gdyby narciarze korzystali z niej licznie... Ale gdzie karnet i stoki? To jest pewnie tak że koszty budowy poniosła gmina i pewnie się nigdy te pieniądze nie zwrócą, ale taka inwestycja przynosi niewymierne korzyści dla całego miasta w postaci turystów którzy przybędą do Bielska, przejadą się kolejką... zjedzą obiad w restauracji... zapłacą za kibel:eek:, parking:eek:, tudzież Straży Miejskiej za nieprawidłowe parkowanie:mad:. Po prostu jak to policzyć zostawią w naszym mieście kupę kasy z których to miasto potem ma podatki, bo ktoś zarobił więc płaci taki podatek... jednym słowem gospodarka i koniunktura nakręca się choć pośrednio gondola może i generuje straty. I my pewnie w tym mamy udział, bo może ktoś do tej pory nie wiedział że w BB jest taki piękny obiekt, a nawet jak wiedział to nie przypuszczał że tak nowoczesny i czytając nasze forum postanowi któregoś pięknego dnia odwiedzić Bielsko które jest moim zdaniem bardzo ładnym i zadbanym miastem, a jak odwiedzi to i grosza trochę zostawi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2009 No to już: zakładając że płacą po 0,4 zł za kilowatogodzinę daje miesięcznie prawie 30 000 zł, przy czym nie wiemy czy te 290 KW jest potrzebne non stop jak tylko kolej pracuje, czy ta moc jest potrzebna żeby wagoniki "bujnąć" z startu zatrzymanego od osiągnięcia "normalnej" prędkości, a jak już ruszy i się "rozbuja" to wystarczy np. tylko 25% całej mocy, podobnie jak w samochodzie też nie korzystamy przez cały czas z pełnej mocy silnika To prawda,100% mocy rzadko jest wykorzystywane,ale też trzeba uwzględnić nieoczekiwane nagłe zatrzymania - rozruch kosztuję najwięcej. Kwota ok. 30 000 zł. wydaje mi się bardziej prawdopodobna,zwłaszcza biorąc pod uwagę obsługę... To jest pewnie tak że koszty budowy poniosła gmina i pewnie się nigdy te pieniądze nie zwrócą, ale taka inwestycja przynosi niewymierne korzyści dla całego miasta w postaci turystów którzy przybędą do Bielska, przejadą się kolejką... zjedzą obiad w restauracji... zapłacą za kibel:eek:, parking:eek:, tudzież Straży Miejskiej za nieprawidłowe parkowanie:mad:. Po prostu jak to policzyć zostawią w naszym mieście kupę kasy z których to miasto potem ma podatki, bo ktoś zarobił więc płaci taki podatek... jednym słowem gospodarka i koniunktura nakręca się choć pośrednio gondola może i generuje straty. :D:D Zwłaszca ten kibel... I my pewnie w tym mamy udział, bo może ktoś do tej pory nie wiedział że w BB jest taki piękny obiekt, a nawet jak wiedział to nie przypuszczał że tak nowoczesny i czytając nasze forum postanowi któregoś pięknego dnia odwiedzić Bielsko które jest moim zdaniem bardzo ładnym i zadbanym miastem, a jak odwiedzi to i grosza trochę zostawi:) Dokładnie - czasem trzeba stracić,żeby zyskać. Pal licho bezpośrednie zyski,ale właśnie te obok są bardziej cenne. B-B powinno stawiać na turystykę,a nie tylko na przemysł,są warunki do tego!Są obiekty,tylko brak "wykończenia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 A co z ekologami Panowie! http://www.ski-france.pl/index.php?id=301&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2256&tx_ttnews%5BbackPid%5D=853&cHash=e131980a41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Więc zostało czekać na wiatr który załatwi sprawę tak jak u Słowaków w tatrach a ekoludkom na pohybel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Więc zostało czekać na wiatr który załatwi sprawę tak jak u Słowaków w tatracha ekoludkom na pohybel.Czasami wiatr już wykonał robotę,ale jakoś gestor tego nie potrafi wykorzystać... Tak jak na Skrzycznem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Czasami wiatr już wykonał robotę,ale jakoś gestor tego nie potrafi wykorzystać... : Myślisz o nielegalnym handlu drewnem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Myślisz o nielegalnym handlu drewnem.. :D:D Jak sądzę,część SzCyrku się nim ogrzała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 :D:D Jak sądzę,część SzCyrku się nim ogrzała... Czyli właściciel nieruchomości/ośrodka/sobie poradził,albo społeczeństwo wzięło sprawę w swoje ręce.. Dobra..żarty :DNowy właściciel Szyndzielni musi się bardzo postarać,żeby ten teren zrobić ośrodkiem narciarskim.A z wcześniejszych tekstów i planów zrozumiałem,że bardziej chodzi o tereny rekreacyjno-turystyczne;) Ale może żle zrozumiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Czyli właściciel nieruchomości/ośrodka/sobie poradził,albo społeczeństwo wzięło sprawę w swoje ręce.. Dobra..żarty :DNowy właściciel Szyndzielni musi się bardzo postarać,żeby ten teren zrobić ośrodkiem narciarskim.A z wcześniejszych tekstów i planów zrozumiałem,że bardziej chodzi o tereny rekreacyjno-turystyczne;) Ale może żle zrozumiałem.. Dobrze zrozumiałeś,ośrodek narciarski to tylko część inwestycji,choć raczej najważniejsza,przynajmniej dla nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Dobrze zrozumiałeś,ośrodek narciarski to tylko część inwestycji,choć raczej najważniejsza,przynajmniej dla nas... Jesteś bliżej tematu To wiesz więcej,ja mam tematy mniej narciarskie czyli przekopy mierzeji itp czyli bardziej dla żeglarzy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Jesteś bliżej tematu To wiesz więcej,ja mam tematy mniej narciarskie czyli przekopy mierzeji itp czyli bardziej dla żeglarzy;) No cóż,żeglować też lubię,choć ostatnio dawno tego nie robiłem. Na tyle mam tu fajny region,że można jeździć na nartach i pożeglować,nawet w jeden dzień! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 No cóż,żeglować też lubię,choć ostatnio dawno tego nie robiłem. Na tyle mam tu fajny region,że można jeździć na nartach i pożeglować,nawet w jeden dzień! Na północy prawie ten sam klimat;)Masz stok jedyny z widokiem na morze,o Wieżycy nie wspomnę/jezioro/;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Na północy prawie ten sam klimat;)Masz stok jedyny z widokiem na morze,o Wieżycy nie wspomnę/jezioro/;) Mam w Gdyni rodzinę,słyszałem od nich o stoku w Sopocie.Może napisz coś więcej. PS.Dodałem do galerii parę fotek.Chyba popracuję jeszcze trochę i wrzucę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Szukałem takiego pięknego zdjęcia,gdzie faktycznie pięknie widać horyzont-nie udało się!!Może mam gdzieś w galerii na kompie.Pewnie znajdę,to zapodam.Ogólnie-bez przesady to nie są Beskidy,generalnie tam na narty w czasie dobrej zimy jeździ się rzadko;)Chyba,że narciarze z Sopotu.Głównym ośrodkiem na wybrzezu gdańskim jest Wieżyca:) Trochę linków http://www.lysa-gora.com.pl/ http:///www.nanarty.info/index.php?option=com_content&view=article&id=232&Itemid=216 http://www.mmtrojmiasto.pl/4315/2009/1/16/lysa-gora-wyciagi-i-stoki-narciarskie-na-pomorzu-narty-w-sopocie?category=sport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Ale ostatnio wygląda to tak http:///www.wiadomosci24.pl/artykul/sniezne_szalenstwo_na_zielonej_trawce_53792.html a tu widać morze http:///www.digart.pl/praca/1240477/lysa_gora.html A czasmi radzimi sobie tak-po morenach:rolleyes: http://www.narty.pl/index.php?id=1960 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Czyli narciarsko mamy trochę ciężko,ale trzeba sobie radzić!!;)Tylko,żeby zima była;)Jest krzesło w ośrodku Piękna góra/do kupienia/,dużo ośrodkow w samych Mazurach-Mrągowo.Lidzbark,Ruś itp..-taka Alaska;)Jasne,że dla sprawdzenia swoich umiejętności i możliwości wybieramy Nasze góry lub Alpy,tutejsze pagórki tylko dla rozgrzewki,albo podtrzymania formy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 6 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2009 (edytowane) Czyli narciarsko mamy trochę ciężko,ale trzeba sobie radzić!!;)Tylko,żeby zima była;)Jest krzesło w ośrodku Piękna góra/do kupienia/,dużo ośrodkow w samych Mazurach-Mrągowo.Lidzbark,Ruś itp..-taka Alaska;)Jasne,że dla sprawdzenia swoich umiejętności i możliwości wybieramy Nasze góry lub Alpy,tutejsze pagórki tylko dla rozgrzewki,albo podtrzymania formy;) Najważniejsze,że jest gdzie pojeździć!Przeglądając mazurskie ośrodki narciarskie,w jednym z nich znalazłem nawet czarną trasę! Na samych Mazurach znalazłem w sumie 4 ośrodki narciarskie!Jakby na to nie spojrzeć,praktycznie w każdym miejscu w Polsce można pojeździć na nartach - są ośrodki na Mazurach,w Sopocie ,Warszawie,Bełchatowie,Kielcach,Poznaniu,Bytomiu,Sosnowcu... dużo ich jest!Nic dziwnego,że w Polsce jest ponoć 8 mln.narciarzy! Jak się jeździło po liściach? Edytowane 6 Czerwiec 2009 przez johnny_narciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi