Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty freeride

vox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jeżdzę od 7 lat (umiejętności 7-8), i chciałem spróbować czegoś nowego. Chodzi o snow park i jazdę poza stokiem, 40/60. Obecnie mam Atomici metrony 9 wiązania też atomica i buty nordica 80 h. Moje pytanie jest następujące. Jakie narty powinienem wybrać i ewentualnie wiązania bo buty chyba mogą zostać, by móc pojeździć poza stokiem i na snow parku (jakieś tricki). Wiecie może coś o obozach dla młodzieży 15-18 lat w zimie na freeski? ewentualnie ogólnie na jakieś narty w 2010 do włoch czy francji.

Pozdrawiam i z góry dziękuję. vox

No tak tylko, że narta będzie mi służyła jako druga, a z tego co czytam to te dyniostary uchodzą za uniwersalne. Na wyjazd będę miał dwie narty. Jeszce sprawa cenowa szukam czegoś do 1500 zł ew używki, gdyż kupiłem 2 miesiące temu obecny zestaw za grubo ponad 2 tysiące, i rodzice mi nie pozwolą na droższy : P. Wolał bym coś z dwin tipem, żeby się poskakać dało na snow parku. Chociaż te dynki też są niczego sobie. Jak możecie to polećcie jeszcze coś żebym miał porównanie. Niewiem czy ta narta poradzi sobie np w madonnie na poboczach północnych gdzie duże dropy są.

Bobic nie dodał, że Dynastar za tani nie jest.

Poczytaj ciut:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=8942

i poszukaj nartke na ebay.de

Gdybyś potrzebował pomocy - daj znać na PM.

Często zdarzają się ciekawostki do 200ojro od prywatnych ludzi, pare razy jeżdżone.

Jeśli M9 nie wystarczy Ci poza trasę, to albo podnieś ciut umiejętności - to naprawdę fajna narta - albo szukaj jak najszerszej narty pod butem w swoim zasięgu budżetowym.

Ostatnio na allegro jeden gość miał za chyba 5 czy 6 stówek prawie nówki freerajdówki - poszukaj.

Edytowane przez mysiauek

No tak tylko, że narta będzie mi służyła jako druga, a z tego co czytam to te dyniostary uchodzą za uniwersalne. Na wyjazd będę miał dwie narty. Jeszce sprawa cenowa szukam czegoś do 1500 zł ew używki, gdyż kupiłem 2 miesiące temu obecny zestaw za grubo ponad 2 tysiące, i rodzice mi nie pozwolą na droższy : P. Wolał bym coś z dwin tipem, żeby się poskakać dało na snow parku. Chociaż te dynki też są niczego sobie. Jak możecie to polećcie jeszcze coś żebym miał porównanie. Niewiem czy ta narta poradzi sobie np w madonnie na poboczach północnych gdzie duże dropy są.

Oj i tu sie z Toba nie zgodze.

Dynek nie jest narta uniwersalna.

Moze Sulatn 80 lub 85, ktore beda w tym sezonie sa nartami uniwersalnymi - zwanymi all mountain.

Ale juz modele wyzsze, sa konkretne.

Ale wybor nalezy do Ciebie.

Teneighty - fajna narta, sam miałem przyjemność :)

Używana może być mocno wyklepana. Z drugiej strony: w takiej cenie ... :)

Miałem tą samą długość, natomiast nie jeździłem w parku - wtedy to jeszcze parki w Polsce to były tylko w miastach :) I do chodzenia :)

Natomiast poza trasą to miąższyk :)

O Armadach tylko słyszałem więc się nie wypowiadam.

ile chcesz wydać?

Ten gość

http://aukcjewp.wp.pl/show_user_auctions.php?uid=3818154

ma fajne ciekawostki - nad jedną sam się zastanawiałem :)

Ma też następce teneighty: thruster.

Edytowane przez mysiauek

Teneighty - fajna narta, sam miałem przyjemność :)

Używana może być mocno wyklepana. Z drugiej strony: w takiej cenie ... :)

Miałem tą samą długość, natomiast nie jeździłem w parku - wtedy to jeszcze parki w Polsce to były tylko w miastach :) I do chodzenia :)

Natomiast poza trasą to miąższyk :)

O Armadach tylko słyszałem więc się nie wypowiadam.

ile chcesz wydać?

Ten gość

http://aukcjewp.wp.pl/show_user_auctions.php?uid=3818154

ma fajne ciekawostki - nad jedną sam się zastanawiałem :)

Ma też następce teneighty: thruster.

Wszytko prawda,ale głównie patrząć na Twój post-to chyba Rodzice mają sponsorować Twoją pasję,a od tego zależy jaką kwotą dysponują-Dynastar czy Armanda to elita,sam zobacz ile kosztują same narty bez wiązań;)Myślę, zobacz sprzęt do freeskilingu,spytaj Leski na PW;)Kieruj się ceną,dzisiaj wszystkie firmy produkują pod zachcianki narciarzy;)

Witam,

jeśli chodzi o obozy freeski dla młodzieży w kraju to od trzech lat Polskie Stowarzyszenie Freeskiingu (PSF) organizuje takie kursy - w połowie marca w Zakopanem. O tym jak było na dotychczasowych kursach można przeczytać tu:

2007

2008

2009

Najbliższy kurs odbędzie się najprawdopodobniej w dniach 12-14 marca 2010 - również w Zakopanem.

Od pięciu lat PSF organizuje również tygodniowy obóz freeskiingowy w Livigno we Włoszech - doczekał się on swojej strony internetowej wiec po prostu zapraszam na www.livignocamp.pl

W sprawie nart freeski/freeride - oczywiście muszą to być twin-tipy - na innych w parku się nie poskacze. Aby dobrze jeździły poza trasami i nie były przy tym za szerokie do snowparku sugeruję poszukać czegoś co pod butem ma około 95mm (na szerszych w parku już ciężko, a na węższych poza trasami słabo).

W nartach, które muszą pogodzić zabawę w parku i jazdę poza trasą bardzo istotne jest również odpowiednie zamontowanie wiązań (jak dasz za bardzo z przodu to poza trasami będziesz leciał "przez dzioby", a jak za bardzo cofniesz to w parku ciężko się będzie kręciło i ślizgało po wszystkim co tam znajdziesz).

Co do firmy - tu każdy ma swoje upodobania :) Pytałeś o Salo 1080 i Armady Alpha 1 - to ci powiem, że żadna z tych nart nie jest odpowiednia do tego czego szuaksz, gdyż to 100% parkówki. Napisz mi ile masz wzrostu i ile ważysz to polecę ci kilka modeli nart z grupy BC freestyle (czyli 50% park - 50%freeride).

Pozdrawiam

LeSKI

Edytowane przez Leski
  • Like 1

Pytałeś o Salo 1080 i Armady Alpha 1 - to ci powiem, że żadna z tych nart nie jest odpowiednia do tego czego szuaksz, gdyż to 100% parkówki.

LeSKI

LeSKI mądrze mówi bo profesjonalista.

Ale co do Salomona - mnie się poza trasą (taką Polską-typu Pilsko) calkiem fajnie się jeździło. To 80mm pod butem to nie tak całkiem mało. I powtórzę się: niedawno freeride miał wymiar 106-70-96 i był mega szeroki. R10.20 z sezonu bodajże 02/03. I też się dało :)

Jak juz bedzie wiadomo, co Leski poleca - to moze sie podzielicie ta wiedza..

Pod koniec zeszlego roku nabylem Mojo 94 187cm z mysla o nauce free (sporadyczne kontakty do tej pory). 80kg i 186cm.

Po zakupie mialem okazje pojezdzic jeden dzien, w glebokim po pas sniegu lezacym na warstwie srednio ubitego z calej zimy. I powiem tyle - na razie porazka - te narty mnie sponiewieraly, a zle na nartach na pewno nie jezdze (tylko brak praktyki poza trasami).

Tydzien wczesniej mialem na jeden dzien salomony fury (centymetr mniej pod butem i 184cm) - cudownie prosta narta, zapadajaca sie w glebszym sniegu, ale poza tym prawdziwy allmountain...

Na ich podstawie stwierdzilem ze potrzebujen czegos "lepszego" i "hardcorowego"... No i mam - chyba zbyt dlugie (?) i na razie "za dobre" heady.

Stad popieram mocno dzielenie sie profesjonalnymi pogladami na dobor nart do co bardziej specyficznych aktywnosci.. Mozna uniknac sporego rozczarowania.

pozdro

ps: jakies informacje o polskich obozach free? Na razie wiem tylko ze podobno organizuja na krippensteinie, ale zadnych szczegolow..

Ja bardzo chętnie doradzę przy wybieraniu nart freeski / freeride - tylko potrzebuję trochę więcej informacji :)

A jeśli chodzi o narty Head Mojo 94, które wybrałeś - to do twoich "wymiarów" narta pasuje pod względem parametrów, choć zgadzam się, że jest trochę twarda i potrzebuje prędkości. Jeździłem na niej przez kilka dniu w ubiegłym sezonie i muszę przyznać, że była bardzo dobra, choć brakowało jej troszkę lekkości w prowadzeniu - pewnie głównie z uwagi na duży promień ok. 22m przy 187 i stosunkowo niewielkie podwinięcie końców - co w głębszym śniegu ma spory wpływ na "noszenie" narty.

• 2 weeks later...