Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Softshell Killtec - Prosze o pomoc

wonski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. ostatnio zakupiłem softshell firmy Killtec Level 10. w piątek jadę na lodowiec do Austrii. chciałbym się dowiedzieć, czy nie będzie mi zimno? ubieram koszulkę termoaktywna, windstopper oraz softshell.

Ps. nie wiem czemu na metce jest napisane : oddychalność 10.000, nieprzemakalność 10.000, a na dołączonej do kurtki "ulotce" mam napisane: nieprzemakalność 8000, oddychalność 5000?

softshell kosztował ok. 650 zł

Edytowane przez wonski

Witam. ostatnio zakupiłem softshell firmy Killtec Level 10. w piątek jadę na lodowiec do Austrii. chciałbym się dowiedzieć, czy nie będzie mi zimno? ubieram koszulkę termoaktywna, windstopper oraz softshell.

Ps. nie wiem czemu na metce jest napisane : oddychalność 10.000, nieprzemakalność 10.000, a na dołączonej do kurtki "ulotce" mam napisane: nieprzemakalność 8000, oddychalność 5000?

Czemu tak jest napisane to pytanie raczej do dystrybutora:rolleyes:.

Wiesz znam gościa co od marca do grudnia chodzi w samych spodniach, bo nawet w samej koszule mu za gorąco:cool:.

To wszystko zależy od organizmu, jede Ci powie ze to wystarczy a inny że zamarzniesz w tym.

Ja Ci od siebie powiem że jak będzie ciepło i słonecznie to Ci to wystarczy, ale ta pogoda o tej porze roku jest mało prawdopodobna i jak będzie mroziło(-8 i zimniej) i wiało to w samym softshellu zamarzniesz, musisz mieć jeszcze kurtkę z ociepleniem.

Czy mam rozumieć,że bez kurtki w softshelu tylko chcesz jeździć?Oczywiście z całą spodnią warstwą rozumiem.

Mnie by było zimno i osobiście bym nie zaryzykował.Nie istotne lodowiec czy nie.

Tymi cyferkami to bym sie nie przejmował - to raczej czysty marketing. Jeśli deszcz nie będzie walił albo deszcz ze śniegiem i to mocno to i tak ci ten sprzęt nie przemoknie. Co do termiki to nie kumam po co ci windstoper pod softshelem, dublowanie od wiatru chyba nie jest konieczne ale jeśli nie masz cieplejszego polara od tego windstopera to może być. Ze swojego doświadczenia wiem, ze w tej konfiguracji co jedzisz to tak do - 10 stopni dawało radę, dużo też jeździłem w wersji gore-tex zamiast softshela ale to w kwesti ciepła mała roznica.Ale ja zamiast windstopera jako drudą warstwę używam bardzo cieplego i lekko obcisłego polara z technopila, taka przylegająca warstwa dużo lepiej działa - nie wiem jak twój windstoper ale ten, ktory mam ja jest raczej luźny. Jeśli chcesz sie docieplić to polecam na przykład mieć w zanadrzu np lekką kurtkę- ja dodaję cieniutki goretex paclight - który mam w plecaczku jakby co, niby nic a od razu cieplej, można też dodać coś pod spód jakby zaszla potrzeba i nie widzę leszcz. No chyba, że będzie ekstremalnie zimno i wietrznie ale to i tak nie jazda wtedy.

Edytowane przez mihumor

Duzo jezdze w softshellu (Himountain). Jezdzi sie super, bo kurteczka jest dopasowana, nie krepuje ruchow, raczej ciezko o przegrzanie (no chyba ze jest bardzo cieplo).

Pod spod zakladam koszulke X-bionic (dosc ciepla), na to bluze North Face (taki odpowiednik polarka 100 tylko ze sliski). To wystarcza na temperatury do -5.

Jak jest zimniej to albo kurtka z ociepleniem albo pod soft shella jeszcze cieniutki polarek.

Na lodowcu to z pogoda moze byc roznie. Przy stabilnej pogodzie, bez obfitych opadow powinno byc ok. Ale jak solidnie przymrozi to mozesz zmarznac.

Na lodowcu to z pogoda moze byc roznie. Przy stabilnej pogodzie, bez obfitych opadow powinno byc ok. Ale jak solidnie przymrozi to mozesz zmarznac.

dokładnie tak

w zeszłym roku byłem na Stubaiu w połowie listopada i jak słoneczko świeciło i nie było silnego wiatru to w zupełności wystarczał softshell (akurat ja mam z Milo) + dwie warstwy pod (podkoszulek + polar 100) . Jednak , jak trafisz na gorszą pogodę -opady , wiatr ( a taką też miałem przez dwa dni ) , to bez kurtki może być ci już zimno

... przygotuj sie na spory mroz :o

http://www.wetter.at/wetter/sport-freizeit/ski-wetter/oesterreich/salzburg/kitzsteinhorn-kaprun

• 2 weeks later...

powrót

właśnie wróciłem z Stubai'u. było jak zwykle super. pogoda naprawdę różna, ale tego można było sie spodziewać. rzadko słońce, częściej bardzo gęsta mgła, temp ok -13 do -5 stopni. Softshell sprawdził się wyśmienicie- ani raz nie było mi zimno. Pod spodem miałem tylko golf termoaktywny oraz kamizelkę- polar 100.

PS> Dokładnie KILLTEC INUIT LEVEL 10 MEN'S SOFTSHELL JACKET. naprawdę polecam.

POZDRAWIAM i dziękuje za wszystko :)