efcia_xD Napisano 11 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2010 Mogą też być już zużyte sprężyny przez nierozkręcanie między sezonami To odpada, narty są nowiutkie, pierwszy sezon na nich śmigam. To fachowcy po byku, zwazyli Cię, nie pytali jak jeździsz i dali 8,5 na skali Trochę źle to napisałam- kupowałam u nich narty, więc już wcześniej prowadziliśmy rozmowę na temat mojej preferowanej jazdy i umiejętności. Myslę, że rozmowę pamiętali i ustawili wiązania na jej podstawie. Sorki za wprowadzanie w błąd. Rozstaw wiązań jest na pewno dobrze ustawiony. Z tym wypinaniem przy 6.5 chodziło mi nie o to, że wypną w czasie jazdy, ale podczas startu. Dodam jeszcze, że zawsze na początku sezonu, wspomniany wyżej Seppi bierze odemnie narty z butem i wsadza do specjalnej maszyny sprawdzającej poprawność działania wiązań. Maszyna ta testuje, czy rzeczywiście wiązanie wypnie się przy takiej sile oddziałującej na nogę jaka jest ustawiona na skali. Świetna sprawa! Czy jest takie cudo dostępne w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 11 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2010 Świetna sprawa! Czy jest takie cudo dostępne w Polsce? Przecież Michał o tym pisze:pjest-tutaj przykład http://www.rowmix.pl/ZIMA/index.php?inc=serwis& Wybierz się do Sz. w B-B,tam profesjonalnie sprawdzą wiązania i ustawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efcia_xD Napisano 14 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2010 Niestety do serwisu nie udało mi się jeszcze wybrać, ale jak tylko znajde trochę czasu to się tam wybiorę. Za to odniosłam wreszcie "sukces"- na cztery dzisiejsze gleby raz jedna narta mi wypięła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 14 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2010 Rozstaw wiązań jest na pewno dobrze ustawiony. Z tym wypinaniem przy 6.5 chodziło mi nie o to, że wypną w czasie jazdy, ale podczas startu. a czy to jest taki duży problem skęcić wiążanie na max przed startem:D, w końcu w jeździe na tyczkach chodzi o to żeby dojechać na obu natrach a nie je zgubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 14 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2010 4 gleby dziennie -no to grubo, ja przez tydzien wyjazdu - codziennie 6 godzin jazdy - zaliczyłem dwie. Ale ja to juz prawie emeryt jestem:D. Daj 7,5 i powinno byc ok - na 4 gleby ze 2 razy Ci się wypną - być może te 2 konieczne razy czego życzę (oczywiście nie życzę gleby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efcia_xD Napisano 14 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2010 (edytowane) a czy to jest taki duży problem skęcić wiążanie na max przed startem, w końcu w jeździe na tyczkach chodzi o to żeby dojechać na obu natrach a nie je zgubić Z tym startem to mi bardziej o zwykłe ruszenie z miejsca chodziło. A jeżeli chodzi o jazdę sportową to też nie będę aż tak ryzykować 4 gleby dziennie -no to grubo Te gleby to trochę sprowokowane przeze mnie były, tj ćwiczyłam maksymalne włożenie biodra w skret Moja przeciętna średnia gleb/dzień jazdy to ok 1-2. Edytowane 14 Styczeń 2010 przez efcia_xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 14 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2010 Z tym startem to mi bardziej o zwykłe ruszenie z miejsca chodziło. Efciu...... chcesz powiedzieć ze przy wiązaniu na 6,5 i ruszeniu do jazdy zrywasz nartę z wiązania :eek::eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Z tabelki wychodzi 8,5 więc nie rozumiem problemu:(. Tabelę opracowali fachowcy z Markera, chyba znają się na tym. Jest jeszcze taka opcja że ta tabelka dotyczy tylko wiązań Markera:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Taka tabelka jest najmniej pomocna (spróbuj dopasować z tabeli 182cm/97kg/334cm but/agresywna jazda) , już lepiej skorzystać z linka w pierwszym poście. Według niego wychodzi mi 8 i tyle mam ustawione z tyłu. O tym że takie wyliczanie wszystkiego nie uwzględnia niech świadczy ustawienia przedniej sprężyny - pond 11 i wyskakuję z nart kiedy tylko jest to potrzebne (nie każdy upadek oznacza konieczność wypięcia nart). Narta powinna wypinać zanim siły oddziałujące na nogę przekroczą jej wytrzymałość i spowodują kontuzję (takie jest moje podejście). Z tabelki wychodzi 8,5 , więc niewiem dlaczego ma być zła:(, opracowali ją fachowcy z Markera, chyba znają się na tym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efcia_xD Napisano 15 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2010 Efciu...... chcesz powiedzieć ze przy wiązaniu na 6,5 i ruszeniu do jazdy zrywasz nartę z wiązania Nie do końca, zdarzało mi się to tylko przy agresywnym ruszaniu na poprzednich nartach, w których miałam wiązania ustawione właśnie na 6,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 (edytowane) Nie do końca, zdarzało mi się to tylko przy agresywnym ruszaniu na poprzednich nartach, w których miałam wiązania ustawione właśnie na 6,5. Niemożliwe. Sprawdz w serwisie - to na pewno nie było juz 6,5..... lub docisk za słaby Edytowane 18 Styczeń 2010 przez mig12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Niemożliwe. Sprawdz w serwisie - to na pewno nie było juz 6,5..... No chyba ze masz udo Zjazdowca z Liechtensteinu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efcia_xD Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Może to rzeczywiście wina wiązań... W takim razie mam jeszcze jedno pytanie czy 6,5 w jednych wiązaniach może nie być równe 6,5 w drugich (przy założeniu, że oba wiązania są sprawne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 nie, musi byc rowne taka sama siła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 nie, musi byc rowne taka sama siła napisałbym - powinny.... jest na to norma i metodyka badania. wiec powinny być takie same, ale.... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 16 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2010 Sorry ze dopiero teraz odpisuje ale nie zauwazyłem twojego postu, ochrona cywilna- jeżeli masz takie i zrobisz komuś krzywde wowczas jesteś zabezpieczony i reprezentowany przez swojego ubezpieczyciela. ( jeden z wymogów to montaż wiązan w serwisie wraz z wydrukiem) A ubezpieczyciel to firma na P Zmień tą firmę. Jesli tak mętnie piszą w warunkach, to co dopiero będzie PO wypadku! Ogolnie to ubezpieczenia OC w krajowych firmach to duży skandal.... nadaje sie do RPKonsumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi