dudik Napisano 29 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 (edytowane) Witam. Na początek trochę historii - ten sezon będzie dla mnie drugim sezonem narciarskim w życiu... otóż rok temu uczyłem się jeździć pod okiem instruktora we włoszech przez 4 dni. Ciężko ocenić swój poziom wg skali forum - mam nadzieję zmieścić się gdzieś w okolicach 4 (weryfikację poziomu i konstruktywną krytykę z chęcią przyjmę po obejrzeniu moich wyczynów tutaj: - sorry za jakość filmu)... Przed tamtym wyjazdem nigdy nie miałem nart na nogach, ale pomimo tego zdecydowałem się kupić własny, ale używany sprzęt. Teraz jak już wiem troszkę więcej, chciałbym kupić przede wszystkim nowe buty i ewentualnie zmienić nartki na ciut młodsze i bardziej rozwojowe (chociaż może takie właśnie mam - do końca nie wiem jak na nie patrzeć...) Formularz: 1.Płeć K/M, M 2.Wiek, 28 3.Wzrost, 172 cm 4.Waga, 72 kg 5.Jaki masz poziom umiejętności w skali forum, ??4?? 6.Jak długo jeździsz na nartach, 6 dni 7.Jakie masz buty/flex, head Ezon flex 50 (muszę je rozpinać na wyciągu, bo mi noga drętwieje ) 8.Jakie masz teraz narty/model, Salomon Crossmax 10 9.Na jakich nartach jeździłeś do tej pory (długość, promień skrętu), 155cm - nie pamiętam dokładnie 10.Jak lubisz jeździć na nartach, na przygotowanych trasach, raczej długim skrętem 11.Jak chciałbyś jeździć, szybko i płynnie 12.Jaki preferujesz promień skrętu, średnio długi 13.Twoje ulubione trasy. niebieskie / czerwone 14.Możliwości finansowe. powiedzmy, że budżet to 2000 zł Przeczytałem już wiele postów i zauważyłem, że powinienem szukać butów z flexem 80/90 aby trochę na nich pojezdzic. Nadmienię jeszcze, ze mam trochę krótką stopę - 250mm, więc w Lublinie znalezienie męskich butów w odp rozmiarze graniczy z cudem. Mimo to udało mi się znaleźć Rossi Zenith 90 w Decathlonie (cena 899 ) lub ewentualnie na Alledrogo za 699. Mierzyłem i wydają się być wygodne i dopasowane. Jeżeli chodzi o nartki, to po przeczytaniu kilkunastu postów skłaniam się do Rossi Zenith 1 lub 3 z tego/tamtego roku, może fischer progressor 7 lub 8? Czy w dobrym kierunku idzie moje myślenie? Edytowane 29 Grudzień 2009 przez dudik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 29 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 Jazda jak na 6 dni - 1 klasa Może jednak kupisz buciki a narty jeszcze sezon/dwa będziesz wypożyczał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 Jeśli masz Crossmaxy 10 to myślę, że mozesz jeszcze na nich pojeździć przez sezon i sie podszkolić i dookreślić. Z nartami dobrze kombinujesz, myslę, że Progerssor 7 wystarczy bo jesteś na początku drogi a i ważysz nie za wiele, Zenith 3 ale i na 1 pojeździsz. Buty bym zmienił bo jeśli musisz rozpinać buty o flexie 55 to znaczy, że są źle dobrane i do tego zbyt mocno je spinasz bo nie trzymają. Myślę, ze buty flex 90 nie są Ci na dziś potrzebne, zwłaszcza jako dodatek do niezbyt twardych nart, chyba trochę szkoda pieniędzy, chyba 70-80 max wystarczą w zupełności, do tego będą tansze a różnicy nie odczujesz w jeździe wielkiej. Bardziej skup się na doborze wielkości i trzymaniu tych butów, by dopinały się na srodek ząbków i na stoku była możliwośc zarówno luzowania spięcia jak i dociągania - buty o takiej twardosci powinieneś dopinać dobrz tak by trzymały i nie było potrzeby ich odpinania - no może czasem odeniesz ale to nie powinien być rytuał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudik Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Jeśli masz Crossmaxy 10 to myślę, że mozesz jeszcze na nich pojeździć przez sezon i sie podszkolić i dookreślić. Tak mam dokładnie takie narty - http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=455&id_modelu=669. Może jeszcze ten sezon się na nich poślizgam. Nie wiem tylko w jakim stanie są krawędzie, więc po Nowym Roku oddam je do serwisu i po konsultacjach podejmę decyzję, czy przejeżdżę jeszcze na nich tą zimę, czy będę zmuszony odświeżyć zasoby Buty bym zmienił bo jeśli musisz rozpinać buty o flexie 55 to znaczy, że są źle dobrane i do tego zbyt mocno je spinasz bo nie trzymają. Myślę, ze buty flex 90 nie są Ci na dziś potrzebne, zwłaszcza jako dodatek do niezbyt twardych nart, chyba trochę szkoda pieniędzy, chyba 70-80 max wystarczą w zupełności, do tego będą tansze a różnicy nie odczujesz w jeździe wielkiej. Mi też się wydaje, że to przez zbyt mały flex musze się zakuwać jak w zbroję. Ponadto niestety mam dość wysokie podbicie, co skutkuje szybszym drętwieniem stopy ... Co do tych Rossi Zenith 90, to mają niby przełącznik określający twardość 80/90 - pytanie czy takie rozwiązanie w ogóle zdaje egzamin (http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=2410&id_modelu=2009)? Butów o twardości 70/80 w moim rozmiarze nistety nie ma w całym Lublinie... - chyba będę się musiał pofatygować do Warszawy. Nie orientuje się ktoś z kolegów, czy i gdzie w Warszawie znajdę męskie buty o rozmiarze 250 - 255mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Jeśli te Zenithy są ok, kasowo Cie nie zabijają, dobrze leża i są wygodne to je bierz. Jeśli masz kłopot z rozmiarem to nie ma co szukać wiatru w polu i bujać się bo to też koszta i czas. Zenithy to bardzo fajne buty, setki nawet prawie już kupiłem, bardzo fajne buty. Mi nie chodziło o to, że 90tki będa za twarde, będą ok ale i na mniej twardych dasz radę - ale jeśli ich nie masz gdzie kupić to nie ma sie co zastanawiać - kupisz buty na wiele sezonów. Te Crossmaxy są całkiem niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Na pewno masz te nartki takie krótkie? To świetna narta i nie potrzeba szukać innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Zostań przy Crossmaxach,a buty to masz chyba za małe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudik Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Na pewno masz te nartki takie krótkie? To świetna narta i nie potrzeba szukać innej. Tak mam dokładnie te nartki, które widać na linku z poprzedniego postu. Długość 155cm, r.12m - dokładnych wymiarów szerokości nie pamiętam... Myślisz, że są za krótkie dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudik Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Zostań przy Crossmaxach,a buty to masz chyba za małe;) Wybrałem się dziś na lokalny stok miejski, to po 30 minutach jeżdżenia podeszwa stopy była tak zdrętwiała, że nie mogłem już wytrzymać. Strach pomyśleć jakbym miał jeździć cały dzień... Rozmiar na długość raczej dobry... być może szerokość za mała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Wybrałem się dziś na lokalny stok miejski, to po 30 minutach jeżdżenia podeszwa stopy była tak zdrętwiała, że nie mogłem już wytrzymać. Strach pomyśleć jakbym miał jeździć cały dzień... Rozmiar na długość raczej dobry... być może szerokość za mała... Wydaj pieniądze na dobre buty:p,jak szukać i czego-na forum są informacje;)Narty zostaw i staraj się jeździć:rolleyes:często:) -spokojnie 2 sezony możesz na nich śmigać/chyba,że walory techniczne narty już na to nie pozwolą/:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Moim zdaniem za krótkie conajmniej o 10 cm. Moja siostra ma niecałe 160cm wzrostu, ma crosmaxa 8Ww długości bodajże 165cm... To minimum przy tej narcie. A 175cm byłyby jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 30 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2009 Moim zdaniem za krótkie conajmniej o 10 cm. Moja siostra ma niecałe 160cm wzrostu, ma crosmaxa 8Ww długości bodajże 165cm... To minimum przy tej narcie. A 175cm byłyby jeszcze lepsze. Zgadza się,ale trudno teraz specjalnie wydawać kasę-bo narta jest 5 czy 10 cm za krótka lub za długa;):pKolega musi jeszcze nabrać obycia w jeździe i sam stwierdzi,że ta narta nie jest już dla niego:rolleyes:-i to będzie ta chwila,że ją z pełną świadomością wymieni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudik Napisano 31 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2009 Tak... buty muszę znaleźć przede wszystkim. A co do nartek, to trudno... kupowałem je jako używane tylko do nauki, a przy tym wiedziałem tylko tyle ile ze słyszenia..., ze powinny byc o ok. 10-15 cm krótsze od wzrostu. A że mi się spodobało strasznie, to pragnę pogłębiać nadal swoją wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudik Napisano 5 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2010 Jeszcze tak odświeżę wątek 2 pytaniami: 1. Czy jeżeli bym ewentualnie inwestował w nartki Rossi Zenith 3 to celować w długość 162 czy raczej inną? 2. Czy w wawie w jakimkolwiek sklepie dostanę buty męskie o rozmiarze 25-25.5 ? Z góry dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 5 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2010 1. Czy jeżeli bym ewentualnie inwestował w nartki Rossi Zenith 3 to celować w długość 162 czy raczej inną? 2. Czy w wawie w jakimkolwiek sklepie dostanę buty męskie o rozmiarze 25-25.5 ? . 162 cm starczy:rolleyes:,a nawet ciut można opuścić,jak będziesz miał zenith 6 to mogą być w tym rozmiarze,albo dłuższe.Buty kupisz-Koledzy z Wa-wy dadzą namiar.gdzie największy wybór;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi