Bończa Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Na stronie ośrodka narciarskiego Ski Park Magura jest informacja, że budowa krzesełka zakończy się na początku lutego 2010. Wyciąg ma mieć długość 1100 metrów i obok znajduje się trasa czerwona o długości 1400 metrów, co jak na nasze warunki jest niezłym wynikiem. Całość według mapy dopełnia nartostrada o długości ponad 3 km. We władzach spółki Zasada i Bachleda, co dla mnie jest dobrą rekomendacją. Czekamy... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 no to ja czekam z utęsknieniem, gdyż to jedno z moich ulubionych miejsc w których do tej pory jeździłem i ciężko sobie wyobrazić sezon bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 To rozumiem Maciek, że już tam jeździłeś. Napisz jakie wrażenia z tych tras, bo w liczbach to dobrze wygląda i nęci, aby się tam wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Wiadomo co to będzie za krzesło?? Coś nowoczesnego, czy demobil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 (edytowane) Magura położenie i infrastruktura Stok jest rewelacyjnie położony w środku lasu na zboczu Magury Małastowskiej, co nadaje temu miejscu charakteru, raz że tworzy specyficzny mikrokilmat dzięki, któremu śnieg potrafi się tutaj utrzymywać, podczas gdy dokoła zielono i brązowo, dwa dostarcza bardzo miłych wrażeń dla oka. W niedalekiej odległości tuż przy nartostradzie znajduje się mocno klimatyczne schronisko z bardzo dobrym i tanim jedzeniem oraz pięknie odrestaurowany cmentarz z I wojny światowej - cały w drewnie. Jeśli chodzi o infrastrukturę to jeszcze w ubiegłym sezonie (08/09) można było określić ją mianem przedpotopowej. Podwójny orczyk kotwiczka prowadzony na dwóch równoległych torach. Oczywiście sama kotwiczka z przykrótką rękojeścią nie dającą oparcia była wystrugana z drewna i przymocowana do kołowrotka sznurkiem. Konstrukcja ta dostarczała podczas jazdy niesamowitych wrażeń. Po pierwsze drewniany orczyk cały czas trzeszczał po drugie nierzadko widywało się podróżujące same sznurki lub leżące obok kotwiczki, co powodowało iż człowiek mocniej zaciskał ręce na kotwiczce. Karnet w wersji papierowej na max 10 zjazdów dziurkowany przez obsługę dziurkaczem. O godzinie 15 przerwa techniczna na równanie trasy. Atrakcją Magury był zawsze zimowy samochodowy rajd magurski, który był rozgrywany tuż obok nartostrady, czy dalej jest nie wiem. Uwaga: Trwa przebudowa Magury i stan infrastruktury przeze mnie opisany zmienia się w sezonie 09/10 na zdecydowanie nowocześniejszy. Edytowane 7 Styczeń 2010 przez ravick97 niezbędne uzupełnienie informacji 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Magura narciarsko Po wyjeździe na samą górę orczykiem i przedeptaniu, lub nie paru metrów (w zależności czy wyjeżdżamy lewą czy prawą stroną wyciągu) otwiera się przed nami piękna panorama Beskidu Niskiego wraz z czerwoną trasą. No więc startujemy. Pierwsze kilkaset metrów to jednostajnie średnio nachylony stok, z zwiększającym się później nachyleniem, w sam raz do zabawy na krawędziach, lub grzania prosto w dół. Następnie mamy pierwszy otwarty zakręt w prawo opadający do swojej zewnętrznej części. Idąc jego prawą stroną łapiemy się na z reguły oblodzoną ściankę, natomiast po lewej jedziemy jego łagodniejszą częścią. Tutaj nie znając trasy trzeb uważać z prędkością gdyż jest ryzyko opuszczenia go po zewnętrznej prosto do lasu. Po pokonaniu zakrętu walimy prosto aż do ścianki tuż za kolejnym zakrętem w lewo, na której to łapiemy prędkość i podróżujemy chwilę po płaskim. Zakręcamy w prawo na łagodnie opadającą trasę przejeżdżamy tak z 50m i tu już czeka nas ostatni lewy zakręt prowadzący dalej prostą pod sam orczyk. Tutaj możemy chwalić się swoją techniką lub jej brakiem przed całym sznurkiem kolejkowiczów, bądź też ćwiczyć loty na środkowej zmuldzonej części. ;-). Jeśli chodzi o pozostałe trasy to imponuje długością niebieska, no ale musimy pamiętać, że to tylko nartostrada biegnąca przez las szerokości ratraka, choć i nie zawsze, którą z reguły przejeżdża się na stojąco - najczęściej w celu jej zobaczenia, lub dostania się do schroniska, bądź też górnego parkingu. Podsumowując trasa właściwie jest jedna – czerwona o długości 1400m. I o ile kiedyś pisałem, że po pójściu na raz trójeczki w Jurgowie człowiekowi od razu uśmiech na twarzy wyskakuje, to za każdym razem po zjechaniu w taki sam sposób z Magury, ja mam ochotę śnieg całować i dorobić sobie po bokach wzdłuż ciała krawędzie:) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 No to pięknie kurna;)... pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Wiadomo co to będzie za krzesło?? Coś nowoczesnego, czy demobil? http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/aktualnosci/bs na razie wiem tylko, że czwórka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Jeśli chodzi o pozostałe trasy to imponuje długością niebieska, no ale musimy pamiętać, że to tylko nartostrada biegnąca przez las szerokości ratraka, choć i nie zawsze, którą z reguły przejeżdża się na stojąco - najczęściej w celu jej zobaczenia, lub dostania się do schroniska, bądź też górnego parkingu. Podsumowując trasa właściwie jest jedna – czerwona o długości 1400m. I o ile kiedyś pisałem, że po pójściu na raz trójeczki w Jurgowie człowiekowi od razu uśmiech na twarzy wyskakuje, to za każdym razem po zjechaniu w taki sam sposób z Magury, ja mam ochotę śnieg całować i dorobić sobie po bokach wzdłuż ciała krawędzie:) brawo za opis, bez wątpienia jedna z ciekawszych górek i jedna z moich polskich ulubionych! Cała zabawa w tym że stok (ten główny) jest pochylony nie tylko w dół ale momentami w bok jak to napisał ravick - nie jeden odważny skonczył w lesie... co do nartostrady to zgadzam sie każdy zaliczy i dość - szerokość ratraka ? z tego co pamietam w pewnym momencie trzeba tam przejechać przez mostek... Górka świetna naprawde można tam zrobić fajowy ośrodek żeby tylko grupa zasada nie zrobiła z tego kurortu przez duże $... choć i tak należy sie cieszyć że ktoś sie nią zaopiekował. Wydaje mi sie ze to co najfajniejsze na magurze to... jej puchar który niestety (chyba już od 2 lat) sie nie odbył. Jednak dawniej to było coś prawdziwy gigant 1400 m prawie z samej góry na sam dół, cała trasa zamknieta... i mimo że niektórzy użytkownicy tego forum z mojej czesci polski (juz prawie z ukrainy) wychwalali swój stok i wyższość zawodów na przemyskiej łące nad pucharem magury... zarzucając a że to trzeba pół dnia czekać a że to bobsleje, a powiedzcie mi dlaczego tak jest ? bo na zawody które sa naprawde fajne przyjeżdża wiecej osob niż na ściganie sie po płaskim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obal Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 (edytowane) Ravick97, wyjąłeś mi to prosto z mojego posta, którego niestety nie zdążyłem wysłać bo zerwało połączenie. Byłem tam jeszcze jako dzieciak, ale nie wiele się zmieniło. Warto dodać że jak chciałeś dojechać nartostradą pod wyciąg to trzeba kilka metrów przedreptać pod górkę. Ale trasa idealnie pod rodzinkę z dzieckiem. Na końcu czerwonej nadal jest ten uskok co by to można bylo wlecieć do baru? Co do klimatu to w pełni się zgadzam, coś podobnego do Słotwin czy Kluszkowców. Dojazd w warunkach zimowych dosyć wymagający, a parking nadal płatny? Z tego co pamiętam to jeszcze jeden z orczyków jeździł szybciej, ale to już minione dzieje. Znalazłem w sieci plan na przyszłość Edytowane 7 Styczeń 2010 przez obal problem z obrazkiem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Plan na przyszłość mają ambitny i planują masę wycinek ,zgodnie z regułą czym dalej od Bielska B. tym łatwiej inwestować w nartowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Plan na przyszłość mają ambitny i planują masę wycinek i co ciekawe wszystko na terenie Magurskiego Parku Narodowego http://www.magurskipn.pl/data/download/projektmpn.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 i co ciekawe wszystko na terenie Magurskiego Parku Narodowego http://www.magurskipn.pl/data/download/projektmpn.jpg Może by ten temat utajnić żeby go jakieś zielone czuby nie przeczytały bo jeszcze gotowe na drzewach wisieć:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/aktualnosci/bs na razie wiem tylko, że czwórka Miałem nadzieję, że będzie to krzesło zwalniające, ale niestety nie: "Na początku wyciągu zamontowana będzie także specjalna przesuwna mata, mająca za zadanie zminimalizować uderzenie wjeżdżającego pod nogi krzesełka" Ale kolejne krzesełko to już coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obal Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Plan na przyszłość mają ambitny i planują masę wycinek ,zgodnie z regułą czym dalej od Bielska B. tym łatwiej inwestować w nartowanie:) To tylko czekać aż się ktoś weźmie za Połoniny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Re Parę sprostowań od osobnika wychowanego na tej górce: 1.Inwestycja nie jest na terenie parku,ten obejmuje teren Magury Wątkowskiej,nie Małastowskiej 2.Puchar w ostatnich latach odbywa się regularnie,miał przerwę kilka lat temu z powodu warunków atmosferycznych 3.Przebieg prac na pewno nie doprowadzi do otwarcia w tym roku. 4.Istnieje tam wiele przeszkód,od stosunków własnosciowych/Lasy Panstwowe/,maly areał tras w stosunku do przepustowosci krzeselka, problemy z wodą itd. więc trudno być optymista,nawet będąc związanym z tą górą różnymi więzami.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 To tylko czekać aż się ktoś weźmie za Połoniny:D jestem za !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lupus Napisano 7 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2010 Najsampierw niech sie wezmą za to co jest do zrobienia. A potem może góry Stachury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 8 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2010 Inwestycja nie jest na terenie parku,ten obejmuje teren Magury Wątkowskiej,nie Małastowskiej Fakt mój błąd. Zasugerowałem się stroną Magurskiego Parku Narodowego i zamieszczoną tam mapką, na której granica parku obejmuje także Małastów wraz z częścią Magury. http://www.parki.pl/parki_narodowe/magurski_pn/przyroda/mpn_projekt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 11 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2010 Re ...zaś dla tych,którzy mimo wszystko wybrali tegoroczne ferie w Beskidzie Niskim,mam informacje-nie jest az tak źle,w Małastowie u podnóża Magury chodza 2 wyciągi OSiR Gorlice,zaś kilkanascie kilometrów stamtąd jest Regetovka-jak wygląda,zobaczycie na kamerach na holidayinfo.sk. Ośrodek działa niestety w reżimie oszczednościowym nasnieżania, ale może dośnieżą reszte stoków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek69 Napisano 2 Luty 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2010 Na stronie ośrodka narciarskiego Ski Park Magura jest informacja, że budowa krzesełka zakończy się na początku lutego 2010. Wyciąg ma mieć długość 1100 metrów i obok znajduje się trasa czerwona o długości 1400 metrów, co jak na nasze warunki jest niezłym wynikiem. Całość według mapy dopełnia nartostrada o długości ponad 3 km. We władzach spółki Zasada i Bachleda, co dla mnie jest dobrą rekomendacją. Czekamy... dla wszystkich zainteresowanych na bieżąco informacje http://www.forum.gorlice24.pl/viewtopic.php?t=1120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koch Napisano 18 Październik 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2010 (edytowane) Magura Małastowska startuje! Wygląda na to, że kszesełko wreszcie wystartuje! Wprawdzie napisałem już o tym posta tutaj: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=108636#post108636 ale wiadomość wydaje się być warta szerokiego rozgłoszenia. Wygląda na to, że wreszcie doczekamy się (ponownie) działającego najciekawszego ośrodka w beskidzie niskim. Edytowane 18 Październik 2010 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba_krk Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Byłem na Magurze 2 tygodnie temu i wszystko jest gotowe Zostało tylko trochę wyrównać wykopaliska, które powstały w wyniku budowy dolnej stacji krzesełka i można zaczynać sezon. Sam wyciąg jest nowy, wygląda bardzo solidnie, brak wyprzęgania jest niczym w stosunku do postępu technologicznego, jaki się tam dokonał. Może nie wychowałem się na Magurze, jednak jezdziłem tam baaardzo często w czasach liceum. Mam wielki sentyment do tego stoku i cholernie się cieszę, że w końcu infrastruktura dorównała atrakcyjności góry. Mam nadzieje, że cenami nie zabiją, śniegu będzie dużo, a obsługa ogarnie porządnie stok każdej nocy. Dla lubiących freeride, nartostrada, jak i cały las dookoła nadaje się świetnie do wariactw. Jest stosunkowo rzadki, więc można fajnie pokręcić, nachylenie w pewnych miejscach iście alpejskie. Polecam mocno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 A jak tam trasy na Magurze, zmieniły się coś? Pytam, gdyż gdzie nie gdzie można napotkać zatrważające informacje o tym iż istniejąca czerwona miała zostać wyprofilowana - czytaj wygładzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Magura 1.Trasę rzeczywiście troche wygłądzono,ale w niewielkim stopniu wpłynie to na już wcześniej umiarkowany stopień trudności.Ja pamietam ją z czasów przed pierwszą wycinka,gdy była rzeczywiście wąska i trudna. 2.Krzesło ma ruchomą taśmę na dolnej stacji. 3.Prace rzeczywiście trwają pełną parą,bywam tam często. 4.Podstawowym problemem jest brak drugiej trasy,KDT wydał zezwolenie na uruchomienie z ograniczeniem przepustowości/niższy bieg lub co drugie krzesełko/,inaczej ludzie zatratowaliby się.Pertraktacje z lasami trwają,ma być wycinka drugiej trasy na przyszły sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi