Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

a jakie deski dla mnie?

bratPit

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

niestety nie będę oryginalny z pytaniem ale chciałem prosić Was o opinie jakie narty polecilibyście dla mnie,

co do meritum

1.Mężczyzna

2. 33 lata

3.170cm,

4. Waga obecnie 78kg, przy intensywniejszym treningu siłowym nie powinna przekroczyć 82-84kg,

5.poziom umiejętności w skali forum: 4,5 (nie jeżdżę pługiem ale też nie po czarnych trasach póki co)

6.Jak długo jeździsz na nartach: hmm w sumie kilka dni,

7.Jakie masz buty/flex - Buty Head Vector 100

8.Jakie masz teraz narty/model: obecnie brak,

9.Na jakich nartach jeździłeś do tej pory (długość, promień skrętu), wypożyczałem różne miękkie mocniej taliowane Salomony i Blizzardy (modeli nie pamiętam :/), ostatnio na górze Żar wypożyczyłem Racetigery 160cm [(slalomówki jakieś zdaje się) sic! - to jednak były chyba ? RC] i podobała mi się w nich sztywność i zachowanie na przetarciach do lodu, natomiast na muldach nie dało się tym jeździć :/

10.Jak lubisz jeździć na nartach - ja spokojny facet jestem z natury i tak też lubię jeździć,

11.Jak chciałbyś jeździć: spokojnie, technicznie, ze średnimi prędkościami

12.Jaki preferujesz promień skrętu: raczej mniejszy

13.Twoje ulubione trasy: wielkiego doświadczenia nie mam ale jeździć będę po trasach w PL, wolę przygotowane i bez większych muld (wiem wiem żyjemy w Polsce ;), gdy nabiorę większych umiejętności będę się chciał wybrać w Alpy

14.Możliwości finansowe: tu właściwie nie stawiam ograniczeń, właściwie mógłbym pozwolić sobie na narty nowe w granicach 1,5kzł tylko...po co?

narty które zamierzam kupić i tak pewnie zmienię za rok, dwa, więc kieruję się w stronę nart używanych w cenie do 1kzł, znajomy gorąco poleca mi Rossignole R8S, a ja mam dylemat...

dziękuję z góry za pomoc i sugestie,

brat

Edytowane przez bratPit

Jak Rosignole to Zenith 3 będzie dla Ciebie na tym etapie akurat, na kilka sezonów Ci wystarczą więc dlaczego nie nowe, długość koło 160 cm.

hmm, co do marki to nie ma dla mnie specjalnego znaczenia producent,

a da się gdzieś w rejonie tatrzańskim wypróbować te Zenith-y?

Chciałbym jednak pojeździć wcześniej, żeby się nie później nie zdziwić jak na tych wypożyczonych Racetigerach RC,

brat

14.Możliwości finansowe: tu właściwie nie stawiam ograniczeń, właściwie mógłbym pozwolić sobie na narty nowe w granicach 1,5kzł tylko...po co?

Żeby mieć dobre narty a nie sprzęt narto podobny!!:cool:

może niefortunnie się wyraziłem, chodziło mi o to, że owszem mogę sobie pozwolić na rozsądne narty nowe, niemniej i tak się uczę więc jak sądzę te narty nie będą 'docelowe' a na sezon czy dwa, więc można wydać mniej i kupić dobre narty używane w dobrym stanie - chyba, że z nartami jest jak z autami używanymi, znalezienie czegoś rozsądnego używanego graniczy z cudem, ale tak źle chyba nie jest?

Po prostu sparzyłem się przy kupnie butów, dałem 750zł używałem je 4h okazały się za duże i może się okazać, że straciły 50% wartości,

brat

Dla tego zawsze kupuj w sklepie z profesjonalna obsługą.:)

Gdyby taka obsługa była w miejscu gdzie kupiłeś buty to na pewno sprzedawca nie sprzedałby Ci za dużych butów.:confused:

Co do nart jak nie chcesz wtopić tak jak z butami to zafunduj sobie testy nart z danej grupy która według Ciebie będzie odpowiadać twoim potrzebą. Zanotuj swoje uwagi i przemyślenia a potem podziel się uwagami z nami na forum. Pamiętaj o zapisaniu modelu nart wraz z jego parametrami.

A jeżeli jesteś już zdecydowany na zakup nart to poszukaj nartę z grupy allround na pełnym rdzeniu drewnianym o długości 168 cm.

Dlatego zawsze kupuj w sklepie z profesjonalna obsługą.:)

ba, to nie był żaden market i sądziłem, że tak właśnie było, po czym tu na forum znalazłem informację o sklepie Windsport - poszedłem i zobaczyłem co to znaczy profesjonalizm w doborze butów - skan stóp, oglądnięcie ich przez sprzedawcę, przymiarka wszystkich butów w danym rozmiarze jakie zdaniem sprzedawcy mogły mi pasować i wybrałem, do tego dobór wkładek i cóż powiedzieć... RE_WE_LA_CJA,

Gdyby taka obsługa była w miejscu gdzie kupiłeś buty to na pewno sprzedawca nie sprzedałby Ci za dużych butów.:confused:

heh, dobitnie się o tym przekonałem,

Co do nart jak nie chcesz wtopić tak jak z butami to zafunduj sobie testy nart z danej grupy która według Ciebie będzie odpowiadać twoim potrzebą. Zanotuj swoje uwagi i przemyślenia a potem podziel się uwagami z nami na forum. Pamiętaj o zapisaniu modelu nart wraz z jego parametrami.

A jeżeli jesteś już zdecydowany na zakup nart to poszukaj nartę z grupy allround na pełnym rdzeniu drewnianym o długości 168 cm.

tak też zrobię, mam nadzieję że na weekend całkiem pogoda się nie posypie i mam nadzieję pojeździć kolejne dwa dni, może na Harendzie lub Palenicy, zobaczę gdzie mnie poniesie, wezmę kolejną godzinę lub dwie z instruktorem, wypożyczę coś allround i napiszę wrażenia,

brat

hmm, co do marki to nie ma dla mnie specjalnego znaczenia producent,

a da się gdzieś w rejonie tatrzańskim wypróbować te Zenith-y?

Chciałbym jednak pojeździć wcześniej, żeby się nie później nie zdziwić jak na tych wypożyczonych Racetigerach RC,

brat

Ciut zbliżony model: Salomon Xwing można potestować na RusinSki. Natomiast nie wiem jakie konkretnie modele tam mają - można przedzwonić i się dowiedizeć :)

http://www.rusin-ski.pl/

Ciut zbliżony model: Salomon Xwing można potestować na RusinSki. Natomiast nie wiem jakie konkretnie modele tam mają - można przedzwonić i się dowiedizeć :)

http://www.rusin-ski.pl/

o! widzisz,

na Rusińskim jeździłem ale nic o nich nie wypożyczałem, stok do nauki świetny IMO, mają też szkołę certyfikowaną więc jest to propozycja, którą warto rozważyć na jeden dzień z najbliższego weekendu,

brat

Roosignola możesz sobie wypożyczyć na Rondzie w Zakopanym (to przed drogą do Kuźnic)

a powiedzcie mi jeszcze jak na tle nart które sugerujecie wypadają deski

Volkl Unlimited AC 3motion?

jaki miałby sens taki zakup dla mnie?

brat

Edytowane przez bratPit

W porównaniu z zenith 3,który Ci Koledzy proponują jak dla mnie przegrywa:p,jak już to AC 30:rolleyes:

AC 30 powiadasz... ale cena tych desek powala :eek:

nominał 3,2kzł, ktoś gdzieś widział za 1,6kzł :o

poza tym mogło by się okazać, że AC30 jadą tam gdzie chcą, a nie tam gdzie ja chcę ;)

- a może nie?

brat

Edytowane przez bratPit

Zanotuj swoje uwagi i przemyślenia a potem podziel się uwagami z nami na forum. Pamiętaj o zapisaniu modelu nart wraz z jego parametrami.

no i pojeździłem,

na Rusińskim wczoraj był jakiś demo tour Rossignola ale nie mieli nic dla mnie :mad:

natomiast z wypożyczalni wziąłem Blizzardy Magnum 7.6 dł. 163cm i był to przysłowiowy strzał w 10-tkę :D

to są deski które pasują mi jak ulał, można jechać delikatnymi długimi 'poślizagmi', gdy trzeba ostro reagują na skręt, jeździłem na nich chyba ze 7 godzin i miałem cały czas banana na twarzy ;)

co prawda gdy są przetarcia do lodu robią się nieco 'nerwowe' no ale w końcu do lodu są łyżwy, przy większej prędkości nie stają się niepewne, dla mnie na tym etapie są po prostu świetne,

i pytanie jak te Blizzardy mają się do tych o których pisaliście?

dzięki za opinie

brat

Edytowane przez bratPit

Ech swego czasu jeździłem na Blizzardach IQON - których Magnum jest rozwinięciem. Testowałem te IQONy - i praktycznie są tak samo fajne jak Salomony XW :) Tylko ja wybrałem serięXW bo jednak trochę lepiej mnie osobiście się na niej jeździło. IQONy były na 2-gim miejscu :)

widzisz, gdyby więcej było wypożyczalni "zorientowanych na klienta" - mówiąc językiem marketingu - to byłoby łatwiej coś potestować i wybrać, albo źle do tego podchodzę i nie trafiam do właściwych miejsc; (byłem na rondzie pod Kuźnicami ale było za późno i już mieli zamknięte :/ )

idę więc do jednej wypożyczalni mówię co chcę - facet patrzy na mnie z pobłażaniem, wzrokiem mówiącym, że mogę wziąć co ma albo sp..., w drugiej to samo, a ja nie lubię kiedy za własne pieniądze ktoś mi robi "łachę",

w końcu trafiłem do tej na Rusińskim chłopak wysłuchał, powiedział "moim zdaniem ten Magnum 7.6 będzie OK, a jak to ci nie wystarczy to damy coś lepszego ale i _bardziej wymagającego_; ale najpierw przetestuj tego blizzarda"

chętnie bym pojeździł też na Zenith'ach 3, czy wspomnianych przez Ciebie Salomonach ale najprędzej to chyba wypożyczę coś w Krakowie? i zawiozę w góry, poza tym chyba? trudno porównywać narty w różnych warunkach, pewnie najlepiej byłoby pojeździć godzinę na tych, godzinę na innych ale tak to chyba tylko w erze :D

brat

Zadzwoń sobie do wypożyczalnie Intersportu na Zakopiance, mają tam całkiem sporo ciekawych nart i można przetestować, wypożyczenie na dzionek nie jest drogie, bierzesz po południu, oddajesz wracając z gór bo to po drodze i czynne do późna. Jest też chyba opcja wykupienia takiej narty za bardzo ciekawe pieniądze bo co roku coś tam wyprzedają, często narty po testach.

Zadzwoń sobie do wypożyczalnie Intersportu na Zakopiance, mają tam całkiem sporo ciekawych nart i można przetestować, wypożyczenie na dzionek nie jest drogie, bierzesz po południu, oddajesz wracając z gór bo to po drodze i czynne do późna. Jest też chyba opcja wykupienia takiej narty za bardzo ciekawe pieniądze bo co roku coś tam wyprzedają, często narty po testach.

fakt, w tej sytuacji dobrze było podjechać do IS,

a jak Twoim zdaniem można by odnieść Zenith 3 do tych Magnum 7.6?

może nie tyle lepsze/gorsze tylko raczej funkcjonalnie, czy to podobna klasa?

pytam dlatego, że Wasze opinie są dla mnie bardzo cenne i pomocne, a kierowanie się emocjami przy dokonywaniu wyboru nie jest dobrym wyjściem,

brat

Nie wiem bo nie znam Blizardów wcale- nie jestem w stanie tego porównać. Musisz się przejechać na czymś innym i porównać, w IS powinni mieć Rossiego albo Fischera Progressora 7+ - tylko nie bierz w złej długosci bo wtedy takie testowanie nic nie wnosi

no właśnie, zauważyłem, że najlepiej mi się jeździ na nartach 160...165cm choć wypożyczalnie starają się do mojego wzrostu dawać 155 a nawet 150cm sic!,

potestuję zatem i dam znać co wybrałem,

brat

Ps. Dziękuję Wszystkim za pomoc.

Mam baaaaaaardzo podobne warunki fizyczne do Twoich i jeżdżę na nartach w rozmiarze 164cm. To już moje kolejne dechy w rozmiarze 160-165cm. Ale już158cm w tej samej narcie - czuję różnicę in minus przy większej szybkości (czysto amatorsko szybko:)).

Krótsze są fajne tylko na cudownie wyratrakowaną trasę do ćwiczenia krótkich skrętów w pobliżu paluszków, łokcia itp

• Like 1

Mam baaaaaaardzo podobne warunki fizyczne do Twoich i jeżdżę na nartach w rozmiarze 164cm. To już moje kolejne dechy w rozmiarze 160-165cm. Ale już158cm w tej samej narcie - czuję różnicę in minus przy większej szybkości (czysto amatorsko szybko:)).

Krótsze są fajne tylko na cudownie wyratrakowaną trasę do ćwiczenia krótkich skrętów w pobliżu paluszków, łokcia itp

wiesz, ja 'drzewiej' kilka razy jeździłem na prostych deskach zgodnie z zasadą min. 10cm dłuższe niż wzrost, a jako, że dość ostrożnie podchodzę do swoich umiejętności sądziłem, że to być może? wpływ właśnie dawnych doświadczeń i słabych umiejętności,

ale pewnie tak to działa, że niektórym odpowiada taka proporcja o której piszesz, czyli relatywnie niewiele mniej niż wzrost,

brat

wiesz, ja 'drzewiej' kilka razy jeździłem na prostych deskach zgodnie z zasadą min. 10cm dłuższe niż wzrost, a jako, że dość ostrożnie podchodzę do swoich umiejętności sądziłem, że to być może? wpływ właśnie dawnych doświadczeń i słabych umiejętności,

ale pewnie tak to działa, że niektórym odpowiada taka proporcja o której piszesz, czyli relatywnie niewiele mniej niż wzrost,

brat

No każdy prawie zaczynał od ołówków. Sam miałem nartki po 185cm :)

• 2 weeks later...
No każdy prawie zaczynał od ołówków. Sam miałem nartki po 185cm :)

pojeździłem znów kilka dni i znów mnie naszły dylematy,

w ostatnią sobotę wypożyczyłem Elany SLX-y pojeździłem na nich kilka godzin i myślę sobie: _kurcze ja nie umiem jeździć_ :eek:

wziąłem więc Magnumki 7.6 na Rusińskim w niedzielę, instruktora z tamtejszej szkoły, gość popatrzył na moją jazdę i powiedział: to teraz będziemy ćwiczyć prawidłową postawę na nartach i technikę :D

poćwiczyłem i cóż, okazuje się że wrażenia z jazdy na danej narcie są _inne_ gdy zacznie się jeździć lepszą techniką,

i miałem już zamówić upatrzone Blizzardy ale po ostatnim weekendzie znów nie wiem :o

oczywiście nadal jeździ mi się bardzo dobrze na tym Blizzardzie ale nie wiedziałem że mogę jeździć _tak szybko_, że zastanawiam się dlaczego mój kask tak mocno szumi przy większych prędkościach i czy ja mam jakąś polisę na życie ;) że oto nierówności na stoku przestały przeszkadzać, że nieważne że są jakieś przetarcia, itd

w związku z tym nie wiem czy aby nie zacząć znów testowania różnych nart bo być może coś innego mi spasuje?

wreszcie czy nie pójdę w nauce i doskonaleniu techniki w szybką jazdę w stylu 'gigant' - w myśl 'nie ważne co wokół byle szybciej być na dole'? :eek: (moja Pani powiedziała do mnie i swojego szwagra "macie świra, ja z wami nie jeżdżę" :D )

wiem, wiem... błądzę...

brat