Misal Napisano 6 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 W Lany Poniedziałek na Górze podjechał do mnie młody człowiek. Pyta się czy jestem ze skionline. Odpowiadam, że tak. Pyta się, dlaczego na forum jest tak mało info o stacjach narciarskich w Bieszczadach. Namawiam Go, aby zarejestrował się na Forum i tu podjął ten wątek Maćku, witaj serdecznie w tym zwariowanym towarzystwie. Zapraszam Ciebie do przedstawiania się i pociągnięcia tematu pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 6 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Kiedyś jak jeszcze mieszkałem w Stalowej Woli jeździliśmy w Bieszczady. Byłem kilka razy w Kalnicy k/Wetliny w ośrodku Bogdanka, Cisnej, na Laworcie w Ustrzukach oraz oczywiście w Karlikowie. Teraz rejony te kojarzą mi się ze skansenem narciarskim. Ale otoczenie piękne i jak ktoś mieszka w południowo-wschodniej Polsce to warto tam wyskoczyć na jeden dzionek np na niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 6 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Bieszczady W Bieszczadach jest jedna porządna stacja-Ustrzyki Dolne,2 trasy z homolagacją FIS,dobre przygotowanie ,tanie noclegi,zawsze mało ludzi, od kiedy dla Ukraińców wprowadzono wizy. Poza tym w otoczeniu Bieszczad-kilka mało znanych ,małych stacji,o których nikt nie słyszał,a ja trafiłem tam tylko dlatego,że rozgrywano slalomy w ramach ligi podkarpackiej- Gogołów,Puławy,Frysztak,Arłamów,Chyrowa,Baligród... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 6 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 (edytowane) Chyrowa - szerokość imponująca..., więc wielu powinno się spodobać , jeśli tylko się trafi warun. Przez Frysztak od czasu do czasu przejeżdżam, ale o stoku nie słyszałem - swoją drogą ciekawa etymologia nazwy miejscowości, niczym wsi Łosie. Arłamów - miejsce kultowe, z drugim dnem dla miłosników historii PRL. Baligród czyli Bystre podobno jeden z najostrzejszych stoków w Polsce. Niestety zwiedzałem tylko w lecie. Za to obok wiele ciekawych rzeczy do obejrzenia. Puławy, jak wieść gminna niesie, stacja z lekko "innym duchem";) Edytowane 6 Kwiecień 2010 przez ravick97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Maciek96 nie pociągnie przez chwilę tematu Dowiedziałem się dzisiaj, że na forum jest limit wieku - 16 lat Głupio mi jest, bo sam zachęciłem Młodego Człowieka to zapisania się na skionline, a tu skucha pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 7 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Re Przepraszam,nie Frysztak lecz Strzyżów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aldok63 Napisano 7 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Turystyka -> Wyciągi narciarskie Bukowiec tel.: (+48) 013-469-25-08 Wyciąg orczykowy, talerzykowy, dł trasy 400m, stok oświetlony. Bystre k. Baligrodu tel. (+48) 013-468-40-33 www.orwzelmer.com Wyciąg orczykowy, dł. tras 420 m i 920 m, stok naśnieżany, oświetlony, ratrak, serwis i wypożyczalnia sprzętu, szkółka narciarska, gastronomia, parking. Cisna - Pod Honem tel. (+48) 013-468-63-65, kom. 0-503-13-72-79 www.podhonem.home.pl Wyciąg orczykowy, dł. trasy 700 m, stok oświetlony, restauracja, parking, nocleg Czarna, Ośrodek PGNiG Nafta – Gaz tel. (+48) 013-461-61-61 Wyciąg orczykowy, dł. trasy 350 m, kawiarnia, drink bar, zakwaterowanie, hotel, domki. Dwerniczek tel. (+48) 013-461-08-48 www.rusinowa.pl/zima/zima.htm Wyciąg orczykowy talerzykowy, dł. trasy 400 m, stok oświetlony, ratrak, instruktor, parking strzeżony, noclegi, gastronomia, wypożyczalnia. Huzele k. Leska tel.: (0-13) 4696268 ("Zamek" w Lesku) www.gat.pl/67.php Wyciąg orczykowy, podwójny, dł. tras 650m, 780m, 400m. Kalnica tel. (+48) 013-468-47-10, kom. 0-501-17-04-34 Wyciąg orczykowy, talerzykowy, trzy trasy zjazdowe o różnym stopniu trudności, najdłuższa 820 m, ratrak, mała gastronomia, parking, w pobliżu ośrodek wczasowy. Liszna tel. (+48) 013-468-63-11 wyciąg zaczepowy, dł. trasy 350 m, możliwość skorzystania z noclegów i wyżywienia. Ropienka k. Olszanicy tel. 0-608-44-83-49, 0-693-46-82-02 www.alpejczyk.pl/ropienka/wyciag.htm Wyciąg orczykowy, dł. trasy 400 m, stok oświetlony, ratrakowany; możliwość organizowania zawodów narciarskich, szkółka narciarska, parking. Solina - WZW Jawor tel. (+48) 013-468-82-11 www.jawor.owg.pl Wyciąg orczykowy, dł. trasy 1250 m, parking strzeżony, gastronomia, wypożyczalnia sprzętu, instruktor, nocleg. Ustrzyki Dolne – Laworta tel. (+48) 013-461-17-85 www.ustrzyki-narty.pl Wyciąg orczykowy i krzesełkowy, długość tras: 1250 m i 1300 m. Trasy posiadają homologację FIS na slalom gigant, stok sztucznie naśnieżany i ratrakowany. Oświetlony, parking, gastronomia, wypożyczalnia sprzętu, instruktorzy. Ustrzyki Dolne – Gromadzyń tel. (+48) 013-461-14-37 www.ustrzyki-narty.pl/index.php?dzial=stacje&id=gromadzyn. 2 wyciągi orczykowe dwuosobowe, 1 wyciąg talerzykowy jednoosobowy, długość trasy 750m, 800m i 900m (homologacja FIS na slalom), nartostrada 2300. Stok oświetlony, sztucznie naśnieżany, wypożyczalnia sprzętu, instruktor, gastronomia, parking. Ustrzyki Dolne - Mały Król tel.: (+48) 013-461-10-92 Wyciąg orczykowy, długość trasy 200 m, stok oświetlony. Ustrzyki Dolne – Uroczysko tel. (+48) 013-461-16-72 Wyciąg orczykowy, dł. trasy 400 m. Ustrzyki Górne tel. (+48) 013-461-06-50 www.oie.bdpn.pl/narty.html Wyciąg orczykowy, dł. trasy 400 m, hotel, parking. Weremień k. Leska tel. (+48) 013-469-93-45 www.lesko-ski.pl Wyciągi orczykowe, długość trasy 680m, 750m, stok oświetlony, sztucznie naśnieżany, ratrak, wypożyczalnia sprzętu, gastronomia. Wujskie k. Sanoka tel.: 0-888-10-30-00 www.wujskie.pl wyciągi: orczykowy i talerzykowy, dł tras 200m, 500m, 700m, 1200 m, stok oświetlony, ratrak, wypożyczalnia sprzętu narciarskiego, instruktor. Zagórz – Zakucie tel. (+048) 013-462-21-94 Wyciąg orczykowy, dł. trasy 420 m, parking, szkółka narciarska. Zatwarnica tel. (+48) 013-461-08-33 www.barr-ustrzyki.pl/hotel/zima.html, www.ztn.esanok.pl Wyciąg orczykowy, dł. trasy 300 m, hotel, gastronomia, parking, wypożyczalnia sprzętu narciarskiego. Bałucianka k. Rymanowa Zdroju tel. (+48) 013-435-57-96 Wyciąg orczykowy, dwie trasy zjazdowe: 800m - trasa łatwa, bardzo dobra do nauki jazdy, 450m - trasa trudniejsza. parking, instruktor, bufet. Chyrowa tel. (+48) 013-433-05-60 Wyciąg orczykowy, trasa dł. 700 m, stok dla średniozaawansowanych, parking, gastronomia, instruktor. Czarnorzeki k. Krosna tel. (+48) 013-432-04-80 Wyciąg orczykowy, trasa dł. 350 m. Iwonicz Zdrój al. Leśna 2a, tel: (+48) 013-435-06-16 Wyciąg orczykowy, stok łatwy, umożliwiający naukę jazdy na nartach, łatwa trasa zjazdowa, parking, oświetlenie, instruktor, wypożyczalnia sprzętu. Karlików tel. 0-606-26-42-78 www.wyciag-karlikow.pl Wyciąg orczykowy, 2 trasy, długość 1200 m, 2 ratraki, sztuczne oświetlenie, naśnieżanie, wypożyczalnia sprzętu narciarskiego, mała gastronomia, nauka jazdy na nartach, stała opieka ratowników GOPR, duży parking, Puławy – Kiczera tel (+48) 013-435-90-01 lub (+48) 013-435-91-69 e-mail: btt@kiczerapulawy.pl www.kiczerapulawy.pl Wyciąg krzesełkowy, długość tras zjazdowych od 900m, 1200 m, oświetlenie wyciągu i tras zjazdowych, sztuczne naśnieżanie, zaplecze gastronomiczne, wypożyczalnia nart i desek snowboardowych. Rymanów Zdrój tel. (+48) 013-435-62-28, tel. kom. 0-605-74-72-07 e-mail: mieczyslawkrukar@poczta.onet.pl http://mieczyslawkrukar.republika.pl/wyciag.htm Wyciąg orczykowy, długość trasy ok. 400 m, stok łatwy, umożliwiający naukę jazdy na nartach, sztuczne zaśnieżanie, oświetlenie, ratrak, stałe dyżury ratowników GOPR, instruktorzy jazdy na nartach, wypożyczalnia sprzętu narciarskiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 30 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2010 Bieszczady chyba niestety są skazane na narciarski niebyt.Inwestycje raczej temu regionowi nie grożą,a to co jest to faktycznie prezentuje się ubogo.Osobiście uwielbiam ten rejon i jestem tam co roku,ale z reguły latem.Ostatnio na nartach byłem tam w styczniu 2005 w Bystrem.Wiem,że od bodajże 12 lat trwają nieskuteczne próby budowy wyciągu na Jasło i wątpię,żeby zakończyły się powodzeniem.Tym bardziej,że zieloni fanatycy chcą powiększyć tereny nieprzyjazne człowiekowi(czytaj BPN) i wtedy to już strach będzie w ogóle wyjąć narty z bagażnika. http://akcje.gazeta.pl/cjgnastoku/1,96040,6149458,Wyciag_na_Jasle__To_zly_pomysl.html http://www.twojebieszczady.pl/report/jaslo_wyc.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 30 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2010 ja ostatnio spotkałem się z info iż właściciele Laworty chcą się jej pozbyć. może wie ktoś coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 30 Wrzesień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2010 Poszukiwali nowego właściciela już w zeszłym roku(cena o ile pamiętam 8 milionów).Może po ostatniej,co tu ukrywać niezłej zimie,zmienili zdanie.Chociaż na tyle ile mi wiadomo,to główną siłą napędową przez lata byli Ukraińcy.Strefa Schengen swoje zrobiła i po za tym maja u siebie Bukovel,z którym nie tylko Ustrzyki,ale żadna stacja w Polsce nie może się równać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koch Napisano 30 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2010 Nie takie złe bieszczady Hej, część z Was narzeka tak na te bieszczady. A tu proszę! Dowiedziałem się dziś z OPK, że jest tam wyciąg dłuższy niż na Magurze (gdzie będzie jeśli w końcu otworzą Mowa o Laworcie: http://www.krajoznawcy.info.pl/Laworta-Na-krzeselku-w-Ustrzykach-a935.php Był tam ktoś kiedyś? Możecie mi podać jakieś szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 1 Grudzień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2010 być może, że i na Laworcie wyciąg jest dłuższy niż na Magurze, ale to dlatego iż biegnie po trasie, która ma 1250 m z tego co pamiętam, podczas gdy na Magurze wyciąg przynajmniej do tej pory szedł obok trasy, która ma 1400 i nie jest prostą krechą w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Przez najbliższych kilka dni będę w Bieszczadach(Bystre,Ustrzyki,Kalnica) i wracając w niedzielę mam zamiar zahaczyć jeszcze o jeden ośrodek,tylko nie wiem który.W grę wchodzą Kiczera koło Rymanowa,Chyrowa lub Karlików.Nie znam żadnej więc chętnie posłucham kogoś kto tam był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marucha Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Witam Puławy - krzesło, ok 700m trasy - początek dość stromy, potem płasko, szeroko. Chyrowa - trasa podobnej długości, bardziej równomiernie nastromiona, szeroka, mała przepustowość wyciągu (talerzyk) - w niedzielę więcej stania niż jazdy. Karlików - dwie trasy po ok. 1100m, dość płasko - jednostajne nachylenie 15-20%, dwa orczyki. Przy silnym wietrze mogą być problemy z dojazdem do Puław i Karlikowa - zaspy na drodze. Wszystkie ośrodki mają sztuczne oświetlenie. Pozdrawiam Mirek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malwaski Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Zdecydowanie polecam Lawortę, krzesło archaiczne podwójny orczyk męczący ale stok super, 2/3 to stok slalomowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek49 Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 W grę wchodzą Kiczera koło Rymanowa,Chyrowa lub Karlików.Nie znam żadnej więc chętnie posłucham kogoś kto tam był.Na Kiczerę odradzam, jest co prawda krzesło 3 osobowe, ale 2/3 trasy to płaszczyzna, i z reguły fatalnie przygotowana. Z pozostałych chyba lepiej do Karlikowa, 2 wyciągi orczykowe, trasy podobne jak w Chyrowej ( pochylenie), ale trochę dłuższe.W Chyrowej jest ok jak nie ma ludzi, jeden talerzyk (drugi do połowy stoku dla początkujących) i w niedzielę możesz się zdenerwować:wink: Stok b. szeroki, i jest sporo miejsca na bezpieczną jazdę.To jest stok w Chyrowej Z Karlikowa niestety nie mam zdjęć, zapomniałem zabrać aparat. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Przez najbliższych kilka dni będę w Bieszczadach(Bystre,Ustrzyki,Kalnica) i wracając w niedzielę mam zamiar zahaczyć jeszcze o jeden ośrodek,tylko nie wiem który.W grę wchodzą Kiczera koło Rymanowa,Chyrowa lub Karlików.Nie znam żadnej więc chętnie posłucham kogoś kto tam był. Ooo, to witam, od poniedziałku do czwartku też*pewnie będę na Bystrem, może jeszcze gdzieś*się*skoczy. Tu coś*słychać, że ta Laworta jest niezła. Jak by co, to biała kurtka, niebieskie Langi, szary kask :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 14 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2012 Zapewne pojadę przez Karlików i jak stwierdzimy,że lipa to zobaczymy Kiczerę. Chyrową sobie odpuszczę.W niedziele to mogę postać ewentualnie w kościele a nie pod wyciągiem. W piątek na pewno będę na Laworcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczucha Napisano 24 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2012 Ja akurat mieszkam na Podkarpaciu i Bieszczady mam na wyciągnięcie ręki. Moje umiejętności nie są najwyższe i puki co ośrodki narciarskie w tym rejonie mi jak najbardziej wystarczają. Jeśli chodzi o Bieszczady i ogólnie Podkarpacie to znalazłam taką stronę skigo.pl fajnie opisane są tutaj wszystkie ośrodki w tym rejonie. Ja osobiście polecam Gromadzyń-Lawortę w Ustrzykach Dolnych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 24 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2012 (edytowane) Przypominam, że Chyrowa i Karlików to Beskid Niski a nie Bieszczady. Tak naprawdę to nawet Ustrzyki Dolne nie są w Bieszczadach, tylko w Górach Słonych. W samych Bieszczadach to może jest pod Honem w Cisnej. Niestety Bieszczady są kompletnie zamknięte dla narciarstwa. Czy ktoś wie jak się rozwija projekt "Małe Jasło", bo od 3 lat nawet nie ma żadnych doniesień medialnych. Edytowane 24 Luty 2012 przez Honza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPos Napisano 24 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2012 W samych Bieszczadach też jest wyciąg w Bystrym koło Baligrodu - bardzo fajna górka, w części stroma i wymagajaca - jedyny stok na jakim jeździłem w Polsce, na którym jak się stoi na szczycie to nie widać stoku tylko dolinę - fajne wrażenie. Stok wznosi się równomiernie od łagodnego do bardzo stromego - wyciąg umożliwia wypinanie w wielu miejscach co umożliwia zjeżdżanie z coraz bardziej wymagającej góry wraz ze wzrostem umiejętności. Sama góra to stromizna typu czarnej trasy na Jaworzynie Krynickiej jak nie większa. Niestety mimo pełnej infrastruktury (naśnieżanie z nieograniczonym dostępem do wody, ratrak) zarządzający wyciągiem nie czują potrzby dbania o stok, wychodzą z załozenia, że jak nie ma tragedii to i tak ludzie bedą jeździć. Naśnieżana jest z reguły połowa trasy - ta łagodniejsza, a ratrakowana cała trasa była kilka ładnych lat temu - jazda wtedy była przecudna. Pozdrawiam, Jacek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 24 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2012 http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WXE5hSi9hCM fajny filmik z jazdy w puchu w Bystrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam123 Napisano 22 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2019 Cześć. Mam do Was pytanie! Czy ktokolwiek ma informacje nt. lat działania stoku Solina - Jawor? W lesie widać jeszcze zarośnięte przecinki, stok był bardzo długi jak na Bieszczady (ponad kilometr), ale problemem było podobno jego umiejscowienie na południowo-zachodnim stoku. Jeśli ktoś dysponuje jakimikolwiek informacjami, a może i zdjęciami/filmami, będę niezmiernie wdzieczny. W internecie niestety tego brak. Ponadto jeśli wiecie coś o działaniu krótkiego stoku na Wyspie Energetyk także proszę o informacje. Byłem tam w zeszłym tygodniu i ewidentnie widać podjazd dla Orczyka, potwierdziła to także stara mapa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miru Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 We wtorek rusza nowa kolej krzesełkowa w Ustrzykach Dolnych - Gromadzyń, co prawda tylko 720m ale zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 31 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 W dniu 28.12.2019 o 17:30, Miru napisał: We wtorek rusza nowa kolej krzesełkowa w Ustrzykach Dolnych - Gromadzyń, co prawda tylko 720m ale zawsze coś. W dobie coraz liczniejszych kolejek "niechodów" takich jak Szczawnik, Tobołów, Czarny Groń, każde nowe krzesło cieszy. Szkoda tylko, że Laworta się rozdzieliła kranetowo z Gromadzyniem bo Ustrzyki mają swój urok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi