Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wisła pęka w szwach, Ustroń świeci pustkami

Slash0r

Rekomendowane odpowiedzi

No i po feriach, przynajmniej w województwie śląskim. Ten okres powinien być dla naszych gmin turystycznych sprawdzianem tego, jak dobrze są przygotowane do przyjęcia gości, ale także, czy w jakikolwiek sposób tych gości sprowadzają.

ja pracuję w Ustroniu, i jakoś ogromnej różnicy w ilości ludzi nie widzę, poza tym np pod czantorią jest zawsze "trochę" ludzi,

inna sprawa... nie wiem co ludzie widzą w Wiśle, poza pięknym położeniem - masa obięktów które są pozostałością geniuszu architektów z minionej epoki (beton i kąt prosty ponad wszystko), tłumy łażące od niechcenia po "centrum" gdzie nie ma nic ciekawego, jak dla mnie Wisła to taka obecnie modna (nie wiedzieć czemu, Małysz??) mieścina (co mnie oczywiście martwi bo mam blisko i za położenie i krajobrazy bardzo Wisłę lubię), która prędzej czy później się znudzi...

Wisła zarówno pod względem narciarskim jak i turystycznym nie jest ciekawym miejscem, a jej popularność wynika pewnie z położenia blisko Górnego Śląska. Nie jest tak malowniczo położona ani tak zadbana jak Karpacz, Krynica czy Zakopane. Są niby aż 4 kolejki krzesełkowe, ale wszystkie dość krótkie, wolne i rozproszone na dużym terenie (dzieli je ok. 10 km). Latem też żadnego z nich pożytku nie ma, bo chyba tylko ta na Stożek jest czynna.

Wisła zarówno pod względem narciarskim jak i turystycznym nie jest ciekawym miejscem, a jej popularność wynika pewnie z położenia blisko Górnego Śląska. Nie jest tak malowniczo położona ani tak zadbana jak Karpacz, Krynica czy Zakopane. Są niby aż 4 kolejki krzesełkowe, ale wszystkie dość krótkie, wolne i rozproszone na dużym terenie (dzieli je ok. 10 km). Latem też żadnego z nich pożytku nie ma, bo chyba tylko ta na Stożek jest czynna.

Wisła na pewno nie jest mniej zadbana od Zakopanego (Karpacza i Krynicy nie znam) - byłem kilkadziesiąt razy i tu i tam. :cool: Ale przyznam,że na pewno Zakopane malowniczo,nawet bardzo malowniczo,położone jest.Wisła niestety nie za bardzo...

Nie są to szybkie wypinane krzesła,ale na te trasy wystarczające.Wszystkie działają również w lecie,przynajmniej tak było dotychczas. :rolleyes: A ile tych szybkich krzeseł mają wymienione przez Ciebie pozostałe miejscowości?

Czy narciarsko Wisła jest ciekawa?Szczyrk (gdyby nie infrastruktura) jest zdecydowanie lepszy,również od Zakopanego!To nie znaczy,że jest beznadziejnie... Jest gdzie pojeździć.

A latem?Jeśli ktoś lubi chodzić po górach,to Wisła jest równie dobra,jak każda miejscowość na Podbeskidziu. :cool:

• Like 4

A latem?Jeśli ktoś lubi chodzić po górach,to Wisła jest równie dobra,jak każda miejscowość na Podbeskidziu. :cool:

Szczególnie polecam wycieczkę z Wisły Głębce PKP, gdzie można zostawić samochód na stożek szlakiem po lewym grzbiecie i z powrotem po prawym grzbiecie. Co prawda końcówka po asfalcie, ale ta piękna górska trawa na szlaku jest wprost niesamowita.

• Like 1

A żeby sobie wieczorem pojeździć gdzieś w okolicy Ustronia-Wisły to gdzie najlepiej? Dojadę pewnie dość późno, tzn. ok 18, hotel w Ustroniu. Pojeździłoby się przy okazji delegacji :D

http://www.strongsport.pl/ :confused: Ale tutaj nie masz full wypasu, ale 25zł od 18 jest :D

A full wypas wyprzegane mega zajefajne krzesełko jest na Czantorii, ale tam tylko do 16:30:mad:

Edytowane przez Slash0r
  • Like 1

poniwiec :) fajna górka:)

No ja się z Tobą Baretek nie zgodzę, u mnie jest zdyskwalifikowana za to że od parkingu wożą busem i formalnie tam nie wolno pod wyciąg podjechać samochodem.

Co do górki to nie wiele powiem, bo zdążyłem raz zjechać i mój młody się tam połamał i trzeba było się ewakuować do szpitala:(

poniwiec :) fajna górka:)

i dolny odcinek czerwonej na Czantorii. I to juz cały Ustroń.

Z Palenicą ostrożnie, nasnieżanie tam jest wyjątkowo oszczedne... ;(, ale trasa bardzo sympatyczna

No ja się z Tobą Baretek nie zgodzę, u mnie jest zdyskwalifikowana za to że od parkingu wożą busem i formalnie tam nie wolno pod wyciąg podjechać samochodem.

[..]:(

Coż.... lepsze to niż na Stożku (trzeba zasuwać per pedes)....

Ostatnio powiekszyli parking przy hotelu Bielendy i da sie z rana dojechać samodzielnie. A stok - bywa niezły - jak sie ratrakowy przyłoży- co mu sie raczej rzadko zdarza, za to jest mistrzem w wywlekaniu kamieni na stok (chyba nikt mu nie powiedział, że nawracać należy POZA stokiem... ).

Edytowane przez mig12345
  • Like 1

Co do górki to nie wiele powiem, bo zdążyłem raz zjechać i mój młody się tam połamał i trzeba było się ewakuować do szpitala:(

tam już jest zrobiony parking pod samym wyciągiem :) na jakieś 50 samochodów :)

• Like 1

A żeby sobie wieczorem pojeździć gdzieś w okolicy Ustronia-Wisły to gdzie najlepiej? Dojadę pewnie dość późno, tzn. ok 18, hotel w Ustroniu. Pojeździłoby się przy okazji delegacji :D

W zeszłym roku wieczorem jeżdziłem w Nowej osadzie. Dobrze oświetlony dosyć równo nachylony i jak dla mnie wolno jeżdzącego, początkującego narciarza szeroki stok. Muldy dosyć spore niestety no i odwilż się zaczęła. www.nowaosada.pl

• Like 1

wiem wiem przykra sprawa pamiętam ze też byliscie na tyczkach,

tak jak marcin mowi parking jest i da radę się tam wbić na górę wczesnie rano ew po poludniu warunki też są ok:) ogolnie górka fajna 1 trasa bez rewelacji ale ekspozycja stoku jest bardzo fajna:) warto Sławek spróbować czasem wieczorem :)

• Like 1

Byłem niedawno w Wiśle na Nowej Osadzie po raz pierwszy jakoś mi w tym roku te zagraniczne wyjazdy nie wychodzą .Był niesamowity tłok . w kolejce czekałem ok.20-30 min.a zjeżdżało się minutę - katastrofa. Chciałem przypomnieć sobie polskie stoki ale się znowu rozczarowałem.Górka krótka ,wyciąg wprawdzie krzesełkowy 4 os. ale wolny eee.. szkoda gadać nie pojeździłem sobie ale cóż z braku laku....