Gość pax53 Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 raczej nie są ...P9+ czy P8+ to nieco inna narta niż Zenithy....same taliowanie jest zupełnie inne i nieco inna charakterystyka....francuskie Progressory to Salomon 24 Hours:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Progressor 9 jest naprawdę świetną nartą dobrze się jedzie w średnim / długim skręcie , w krótkim też daje bardzo dobrze radę. Ładnie trzyma na lodzie , po południu jak jest już wyjeżdżone także nie mam do niej żadnych zastrzeżeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Przy zakupie używanych nart najważniejsze, żeby przesiewać sprzęt z wiązaniami rentalowymi. To już 50-60% sukcesu. Po drugie nim kupi się taką nartę trzeba ją sprawdzić osobiście. Dotknąć, pomacać, dokładnie obejrzeć. A ja się nie do końca zgodzę. powiediałbym, że na rentalowe należy uwaząc ale... mam już trzecie narty z wiązaniem rentalowym od nowości moje Tak: rentalowe raz wyszło taniej a dwa kolejne razy nie było wyboru -> patrz salomon. Używkę trzeba objerzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Progressor 9 jest naprawdę świetną nartą dobrze się jedzie w średnim / długim skręcie , w krótkim też daje bardzo dobrze radę. Ładnie trzyma na lodzie , po południu jak jest już wyjeżdżone także nie mam do niej żadnych zastrzeżeń To narobiłeś nam apetytu . Muszę ją przetestować na stoku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
So Seductive Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 To narobiłeś nam apetytu . Muszę ją przetestować na stoku . Sam sobie narobiłem na kolejną jazdę dla mnie to szok. Przesiadłem się z jakiś Elanów A04(161cm) dla wybitnie początkujących na takie narty. Przy moim wzroście 194 ciężko już na tamtych było ale niestety okres dojrzewania wymusił by trochę poczekać aż urosnę. Zapomniałem dodać , że narta jest cholernie szybka :eek: pierwszy raz w życiu nie musiałem się w niektórych miejscach odpychać kijkami jeździ się jak po szynach , bardzo też fajnie inicjują skręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Jeździ się jak po szynach , bardzo też fajnie inicjują skręt. Przepraszam że nie cytuję całej wypowiedzi ale te szyny mnie interesują szczególnie . Jaki rozstaw tych szyn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQba Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 ROSSIGNOL zdecydowanie mogę potwierdzić opinie o tych progresorach co prawda 8 ale bardzo przyjemna nartka. Ostatnio na mokrym śniegu się spisała a wczoraj na zmrożonej trasie a później na oblodzonych fragmentach. nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia do porównań ale pozytywnie odbieram ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 ROSSIGNOL zdecydowanie mogę potwierdzić opinie o tych progresorach co prawda 8 ale bardzo przyjemna nartka. Ostatnio na mokrym śniegu się spisała a wczoraj na zmrożonej trasie a później na oblodzonych fragmentach. nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia do porównań ale pozytywnie odbieram ten model Czyli procesor 8 można nazwać spokojną nartą do przyjemnej jazdy . Ale jak się chce przycisnąć to też dają się "osiodłać" . W Rossignolach mają takie narty S8 i Zenith 5 ,7 Spokojnie polecamy koledze ten typ narty . Sam się zastanawiam czy na kwiecień nie spróbować wrócić do nart allorundowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQba Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 powiedziałbym że bardziej nawet do przyciśnięcia niż wożenia się. czyli takie wożenie sie z dużym plusem jak już coś. W najbliższym czasie mam plan spróbować sobie Rossignoli zenith z9ti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio80 Napisano 14 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Czyli procesor 8 można nazwać spokojną nartą do przyjemnej jazdy . Ale jak się chce przycisnąć to też dają się "osiodłać" . W Rossignolach mają takie narty S8 i Zenith 5 ,7 Spokojnie polecamy koledze ten typ narty . Sam się zastanawiam czy na kwiecień nie spróbować wrócić do nart allorundowych . a jak te zenithy maja sie do biezacej oferty - to znaczy ktory jest ktory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 a jak te zenithy maja sie do biezacej oferty - to znaczy ktory jest ktory? To mi zadałeś ćwieka bo powiem Ci że najbardziej pasuje Ci Zenith 76 carbon Podaję linki do człowieka który opowiada o tych nartach i wie lepiej co jest co : Aliansy , Zenity , Strato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalb Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 (edytowane) A ja się nie do końca zgodzę. mam już trzecie narty z wiązaniem rentalowym od nowości moje No tu się zgodzę. Od nowości Twoje. Od Ciebie bym brał nawet w ciemno... No może trochę przesadziłem. Edytowane 14 Luty 2011 przez michalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio80 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 zdecydowałem sie na Fischery Progressory 8 + pozostaje jedno istotne pytanie - jak dlugosc 165 czy 170? nie chcialbym kupic za dlugich zebym nie musial z nimi walczyc za bardzo, ale z drugiej strony docelowo pewnie lepsze sa dluzsze, jak uwazacie czlowiek w sklepie powiedzial ze przy mojej wadze 74 kg to lepsze bylyby 165 a co wy myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Ja bym brał 170, skąd opinia,że na 5cm dłuższej będziesz bardziej walczył, raczej będzie na odwrót, oprócz inicjacji skrętu nic na krótszej nie pójdzie łatwiej a i to niewiele - a jeśli umiesz już skręcać a tak wynika z samooceny to o czym mowa. Na 165 też byś pojeździł ale 170 powinno być lepsze - szybsze, pewniejsze, stabliniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 (edytowane) ……………….. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 Ja bym brał 170, skąd opinia,że na 5cm dłuższej będziesz bardziej walczył, raczej będzie na odwrót, oprócz inicjacji skrętu nic na krótszej nie pójdzie łatwiej a i to niewiele - a jeśli umiesz już skręcać a tak wynika z samooceny to o czym mowa. Na 165 też byś pojeździł ale 170 powinno być lepsze - szybsze, pewniejsze, stabliniejsze. Mihumor może masz link do tabel producenta odnośnie długości nart Fischera ? Przeglądając stronę Fischera wydaje mi się że jestem w średniowieczu . Strona zbudowana chaotycznie , brak objaśnień , tabel , opisów . Raczej nie przyciągają klienta do zakupów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 http://pl.fischersports.com/en/product_finder1011/index.php?group=alpine ta "szukajka" też wybiera 170 niemniej trzeba się pobawić nieco wersją trasa -poza trasą - 8+ niby w 10% poza trasę są. Generalnie nie wiązalbym z nią wielkich nadzieii bo jest dosyć prymitywna, niemniej coś tam podaje i można popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 7 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2011 http://pl.fischersports.com/en/product_finder1011/index.php?group=alpine ta "szukajka" też wybiera 170 niemniej trzeba się pobawić nieco wersją trasa -poza trasą - 8+ niby w 10% poza trasę są. Generalnie nie wiązalbym z nią wielkich nadzieii bo jest dosyć prymitywna, niemniej coś tam podaje i można popatrzeć. Sprawdzałem wcześniej - szukajka:) wyszukuje narty ale nie pokazuje długości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio80 Napisano 10 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 dzieki wszystkim za pomoc. Kupilem Progressory 8+, 170cm Mam nadzieje wyprobowac w weekend, to napisze czy wybor trafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 Cześć Sprawdzałem wcześniej - szukajka:) wyszukuje narty ale nie pokazuje długości . Bo to dla narciarzy a nie dla robotów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROSSIGNOL Napisano 10 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2011 (edytowane) - - - - - - - Edytowane 20 Kwiecień 2011 przez ROSSIGNOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio80 Napisano 30 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2011 jeszcze raz dzieki - narty sprawdzily sie swietnie, jednoczesnie wymagaly i dawaly bardzo duzo frajdy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghoost Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 (edytowane) Wybór po raz drugi... Witam wszystkich , przymierzając się do kupna nart w zeszłym roku nie omieszkałem zapytać o radę na forum społeczność nie wątpliwie bardziej obeznaną i kompetentną "co kupić lub czy będzie to dobry wybór".Kupiłem Rossingnol zenith z3 Oversize 162 cm i buty salomon mission 770.Na sezon 2011/2012 zamierzam kupić coś z wyższej półki bo nie powiem jeździło mi się całkiem dobrze ale....no właśnie to "ale" chciałbym zlikwidować.Oglądałem na razie Rossignol z6,Rossignol z72 carbon,fischer progressor 8+,cena teoretycznie nie gra roli(no może po za cenami rzędu wartości roweru JC):eek: Wiek: 26 Wzrost:173 Waga:72 Umiejętności : 4 (w sezonie 2011/2012 będę jeździł kilka dni z instruktorem) Preferuję jazdę raczej krótkim/średnim skrętem Mam za sobą dwa sezony Pierwszy przejeździłem na Atomicach Race, a drugi na w/w Zenitach z3 A może coś z grupy Race?! Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne wskazówki.POZDRAWIAM Edytowane 31 Marzec 2011 przez Ghoost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 (edytowane) Nie widze sensu zmiany w twoim wypadku, masz prawie nowe narty, dobre i dobrze dobrane, za słabo jeździsz i masz za małe doświadczenie, żeby odczuć, ze ta akurat narta Ci nie pasuje więc nieby po co? Może napisz co za ale tu jest? Jeśli masz kasę do wydania i chcesz pojeździć na innych nartach to sobie coś wypożycz, najlepiej w innej długości i z innej grupy, np szersze pod butem- dla porównania, no i takie zmienianie również jest rozwojowe. Te Rossi akurat są bardzo dobre do nauki i robienia postępów wiec troche szkoda mieszać a i pojeździć sie na nich da wcale dobrze i to nie tylko tyczy początkujących bo i wprawny narciaż z nich nieco wyciśnie. A narty z grupy race to też nie, to są narty dla bardzo dobrze jeżdżących, niedobre do nauki, trudniejsze, bardziej męczące - to popularny ale błędny krok. Edytowane 31 Marzec 2011 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghoost Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Rozumiem dzięki za słowa rozwagi.Skoro mówisz, że są rozwojowe to zaczekam jeszcze jeden sezon być może po podszkoleniu swoich umiejętności z instruktorem będą mi bardziej odpowiadały moje rosoły bez konieczności zmian w nadchodzących sezonach.Zwrot "ale" odnosił się do tego iż nie zawsze mi się dobrze jeździło,wiadomo różne warunki na stokach itd.,ogólnie miałem wrażenie , że narta nie zawsze się mnie słucha i czasami sprawiały mi nie lada niespodzianki.Wiem , że może to być kwestia braku techniki i umiejętności ale tak jak pisałem wcześniej czasami sprawiały mi kłopoty w opanowaniu a innym razem nie miałem najmniejszych problemów nad ich okiełznaniem. Na pewno zrobię tak jak radzisz,wypożyczę inną nartę tylko z jakiej grupy radzicie i jaka długość?!może coś poniżej 162? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi