JC Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Jeszcze w tym tygodniu ma zostać ogłoszony przetarg na sprzedaż Ośrodka Narciarskiego "Czyrna-Solisko" w Szczyrku http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=4367 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Jeszcze w tym tygodniu ma zostać ogłoszony przetarg na sprzedaż Ośrodka Narciarskiego "Czyrna-Solisko" w Szczyrku http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_txt=4367 Może wreszcie coś się ruszy...Trochę martwi, że na kupno szykuje się pan R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 No to chyba jeszcze żadnego z przetargów tak nie będę obserwował, jak tego Nie wiem kto to kupi, ale niech kupi! Wyda kasę, to będzie dbał aby zarobić. Zobaczymy, jak z tą ceną wypalą...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afrikaner Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 myślałem,że nie dożyję żadnych ruchów w Szczyrku , a tu coś drgnęło -może przynajmniej moje dzieciaki w tych pięknych rejonach będą śmigać na wypasionych stokach,gondolkach....:rolleyes: od przetargu do realizacji daleka droga,ale przynajmniej JUŻ coś się dzieje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewa78 Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Zobaczymy, jak z tą ceną wypalą...? oby nie zaporową przeciez się cenią ponad wszytko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Obawiam się że każdy "obcy" co wyda kasę zobaczy góralskie* płoty na trasach *tzw richterplot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Obawiam się że każdy "obcy" co wyda kasę zobaczy góralskie* płoty na trasach *tzw richterplot Może sposobem na to jest podobne rozwiązanie jak w Białce, czyli zrobić mieszkańców udziałowcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Może sposobem na to jest podobne rozwiązanie jak w Białce, czyli zrobić mieszkańców udziałowcami? Tylko w Białce mieli Proboszcza który wszystkich zainteresowanych pogodził, a w sCyrku każdy sobie coś tam skrobie a teraz jak zostali wielkim narciarskim skansenem to wielkie larum- wole na Słowację przynajmniej jegomość z przekrwionymi oczami i z chuchem bazyliszka:eek: nie będzie wyciągał moich pieniędzy za parking. A "Szczyrk" wspominam dobrze bo 40-lat temu zaczynałem się tam uczyć na nartach i źle bo przy ostatniej próbie powrotu zniszczyłem tam narty na minerałach:mad:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Nikt tego nie kupi oprócz Richtera. Kto by zainwestował swoja kasę w ośrodek z nie uregulowaną własnością. Przecież w/w nie odda ziemi na której stoją wyciągi. W nim jedyna nadzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Nikt tego nie kupi oprócz Richtera. Kto by zainwestował swoja kasę w ośrodek z nie uregulowaną własnością. Przecież w/w nie odda ziemi na której stoją wyciągi. W nim jedyna nadzieja. Kwestia jakie możliwości finansowe ma pan R. Kupić to jedno, a zrobić ze Szczyrku stację z prawdziwego zdarzenia, to zupełnie inna sprawa i inne pieniądze. Żeby nie skończyło sie tak, że zmieni sie tylko właściciel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Kwestia jakie możliwości finansowe ma pan R. Kupić to jedno, a zrobić ze Szczyrku stację z prawdziwego zdarzenia, to zupełnie inna sprawa i inne pieniądze. Żeby nie skończyło sie tak, że zmieni sie tylko właściciel... Chyba mnie nie rozumiesz. Są dwie racjonalne możliwości, albo kupi to Richter, albo przetarg nie będzie rozstrzygnięty ze względu na brak ofert. Kupił byś od kogoś wyciąg, który stoi na moim terenie, a ja nawet nie myślę się z Tobą porozumieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Chyba mnie nie rozumiesz. Są dwie racjonalne możliwości, albo kupi to Richter, albo przetarg nie będzie rozstrzygnięty ze względu na brak ofert. Kupił byś od kogoś wyciąg, który stoi na moim terenie, a ja nawet nie myślę się z Tobą porozumieć?? Nie dość, że Cię rozumiem, to jeszcze się z Tobą zgadzam:) Wszystko jest do przebrnięcia, kwestia - jak piszesz - porozumienia. A tego jak wszyscy wiemy po panu R, GATie itp itd nie można się spodziewać. Tak więc zgadzam się, że jest on praktycznie jedynym możliwym nabywcą. Ale mój post odnosił się do tego, czy dla nas, narciarzy TAKA zmiana właściciela będzie miała znaczenie w kontekście modernizacji. Czy pan Richter jest w stanie zdobyć inwestorów do pakowania kasy w - jak piszesz - cudze grunty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 faktycznie widmo grodzenia tras istnieje tak jak odbywało się to kilka lat temu. Tylko że kilka lat temu w Szczyrku mieli zupełnie inną sytuację. W kolejce stało się dobre 15min w knajpach było pełno, ludzie na noclegach byli... obecnie ... w weekend podjeżdża się pod bramki, w knajpach pusto, noclegi do wynajmu od zaraz. Jeżeli kupi to ktoś inny mieszkańcy szczyrku muszą wybrać albo wynająć grunty na kilkadziesiąt lat, pozwolić inwestorowi zainwestowac w infrastrukturę albo klepać biedę tak jak teraz. Jeżeli wynajmą grunty będą mogli czerpać pieniądze z turystów, którzy do nich przyjadą / restauracje, puby, noclegi, wypożyczalnie itd / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta69 Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 No to mamy epokowe wydarzenie:D. Tak czy inaczej karty będzie tutaj rozdawać Richter, ze względu na sprawy własnościowe gruntów. Nikt nie kupi tego bez porozumienia z nim, a najprawdopodobniej wygrai to Szon. Dla nas jednak najważniejsze jest to, żeby coś wreszcie ruszyło, bo w obecnej sytuacji chyba gorzej już być nie może, poza zamknięciem tego złomu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Przepraszam za niewiedzę, ale kim jest Richter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Przepraszam za niewiedzę, ale kim jest Richter? Ten od trzesien ziemi;) Pogooglaj: Stanisław Richter SON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Prezes Szczyrkowskiego Ośrodka Narciarskiego? Coś czarno to widzę... Szczerze wątpię, aby posiadał on duży kapitał i aby na małym skrzycznem stanęły wyprzęgane kanapy lub gondole:rolleyes: Kapitał zakładowy spółki wynosi 2.654.000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaBB Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 (edytowane) Prezes Szczyrkowskiego Ośrodka Narciarskiego? Coś czarno to widzę... Szczerze wątpię, aby posiadał on duży kapitał i aby na małym skrzycznem stanęły wyprzęgane kanapy lub gondole:rolleyes: Były dyrektor GATu z przed 10lat jak został zwolniony to zaczął szaleć i założył SZON poszukaj na forum gdzieś to kiedyś opisywałem. Podobno do przetargu ma stanąć 18tu chętnych. Dziada Richtera będzie na pewno stać na zakup, ale na inwestycje nie bardzo. Edytowane 9 Marzec 2011 przez KubaBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Najsmutniejsze jest to, że pieniądze ze sprzedaży Szczyrkowskich wyciągów ukradnie GAT. Dla mnie pan R. nie różni się niczym od tysięcy prezesów, którzy wcześniej będąc w zarządzie państwowych spółek doprowadzili je do upadku, po czym wykupili za bezcen i zrobili na tym majątek. Dzisiaj na takie machlojki znaleźli ładne słowo - "prywatyzacja". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 zobaczycie będą grube przekręty i łamanie prawa:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash0r Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Ktoś pisał, że ma to kupić Zasada. Jakoś już wolę jego spółkę, bo tam kasy na inwestycje nie braknie. Jak kupi Richter to imo nic się nie zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Ktoś pisał, że ma to kupić Zasada. Jakoś już wolę jego spółkę, bo tam kasy na inwestycje nie braknie. Jak kupi Richter to imo nic się nie zmieni... Richter i spółka to kupi i sprzeda całość lub część udziałów w spółce, ale już z wieloletnimi umowami dzierżawy gruntów pod trasy i wyciągi. Zapewnienie stabilności działania i możliwości rozwoju można zrobić na papierze i to nie tak dużo na początku kosztuje. Wtedy chętni na inwestowanie w taki podmiot się znajdą. Fundusze Private Equity, wejście na giełdę czy nawet banki. Niestety na efekty tej prywatyzacji poczekamy minimum do 2013 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaBB Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Ktoś pisał, że ma to kupić Zasada. Jakoś już wolę jego spółkę, bo tam kasy na inwestycje nie braknie. Jak kupi Richter to imo nic się nie zmieni... Tak mnie obiło się o uszy o Zasadzie. Jest jeszcze opcja pana Domagały hmm niby cichy wspólnik pana Richtera a coś się podobno poprztykali. Oba te nazwiska Zasada i Domagała można znaleźć w Forbes w pierwszej setce najbogatszych polaków. Sądzę że inwestycja nawet 100mln złotych nie jest dla nich problemem czego o Richterze powiedzieć nie można. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Richter i spółka to kupi i sprzeda całość lub część udziałów w spółce, ale już z wieloletnimi umowami dzierżawy gruntów pod trasy i wyciągi. Zapewnienie stabilności działania i możliwości rozwoju można zrobić na papierze i to nie tak dużo na początku kosztuje. Wtedy chętni na inwestowanie w taki podmiot się znajdą. Fundusze Private Equity, wejście na giełdę czy nawet banki. Niestety na efekty tej prywatyzacji poczekamy minimum do 2013 r. Mniej wiecej tak to będzie - wiadomo to od kilkunastu lat. Szkoda tylko tego czasu. Tam sprzedawane są przecież nie stare wyciagi, nawet nie (choć znacznie bardziej) tereny GATu a "potencjalna możliwość generowania zysków przy odpowiednim zarządzaniu" - a ta jest nawieksza w Polsce w tej branzy. Chetni kredytodawcy i inwestorzy będą stali w (nomen-omen) kolejce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareknot Napisano 9 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2011 Kuba, u nas się na to mówi: mosz recht! W tym temacie mnie uprzedziłeś, bo chciałem też podobnie skrobnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi