Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty poziom 7

kttosiek

Rekomendowane odpowiedzi

1. Płeć - M

2. Wiek - 39

3. Waga - 78 kg

4. Wzrost - 169 cm

5. Na nartach jeżdżę od 12 sezonów, ( 10 - 20 dni w sezonie)

6. Moje umiejętności określam na 7

7. Moje buty to - Atomic T9 flex 90

8. Teraz jeżdżę na nartach/model Atomic SX B5 158 cm

9. Preferuję styl jazdy - preferuję jazdę na krawędziach - krótkim ciasnym skrętem po przygotowanych stokach.

10. Upatrzyłem sobie narty - nie upatrzyłem konkretnych

11. Mój budżet na narty to około - 2000 zł

Obecne narty są już nieźle wyeksploatowane jeździło się na nich całkiem dobrze choć na oblodzonym stoku czasami mi uciekały.

Na ten budżet i potrzeby to te narty będą bardzo dobre

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2919&id_modelu=4052

to cross, który w krótkim dobraniu idealnie nadaje się do jazdy skrętem krótkim i średnim, długim też pójdzie, bardzo uniwersalne narty

tu dokładny opis:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/13386-Kneissl-Black-Star-XC

Jeździłeś kiedyś cały dzień na narcie SC? Taki dzień gdy są stosunkowo zmienne warunki, masz wystarczającą kondycje, mocne kolana i jesteś przyzwyczajony do jazdy prawie cały czas "w dużej uwadze" a w gorszych warunkach w "uwadze do kwadratu", do tego do jazdy jednak zdecydowanie wolniejszej niż na crossie, bardziej cyzelowanej. Jeśli tak to wybierz 160, na 155 zdecydowanie za dużo ważysz. Tego crossa to też miałeś deko za krótkiego. Ten Fischer dla mnie przy każdym crossie na jakim jeździłem wypada słabo ale to może kwestia mojego podejścia bo ja preferuję jazdę intensywną i w dużej ilości a narty Sc czy slalomki do tego nie najlepiej się nadają (dokładniej są ok ale są od nich lepsze narty do takich rzeczy)

Atomic sx a fischer sc to rózne narty,tak bardzo nie wiązałbym podobieństwa odczuć podczs jazdy:wink:Pewnie,że Fischer jest przyjemną nartą,dającą dużo zabawy,ale jazda na niej znacznie się różni od sx.Określ czego oczekujesz od nowej narty,czy to ma być bardziej dynamiczny skręt krótki na przygotowanej trasie,czy coś bardziej uniwersalnego.Długość 155 cm do żywiołu,a 160 bardziej do spokoju:wink:

Kktosie,jeśli szukasz slalomki to tak jak już tu pisaliśmy 160,jeśli nie jeżdziłeś wcześniej cały dzień na sc,o wc nie wspomne to fajnie by było zebyś przed zakupem na takiej nartce pojeżdził cały dzień,z mojego skromnego doświadczenia mogę Ci powidzieć że od 5 sezonów jeżdże na slalomce i dopóki mam dobą kondycje ,zdrowe kolana nie zamienie je na inne :wink:,mi pasują,ale myślę kwestią czasu jest kiedy sobie zapodam nartki bardziej uniwersalne,czytaj allround lub croos

Edytowane przez marcinn
  • Like 1

Atomic B5 jest faktycznie inna powiedzmy bardziej uniwersalna - jeździłem na niej po przygotowanej trasie i poza nią. Ale teraz chciałbym narty do jazdy po przygotowanym stoku dynamicznym krótkim skrętem. Narty, która przede wszystkim pozwoli na dobre trzymanie przy jeździe na krawędzi, nawet przy wyślizganym stoku. Narty, która niekoniecznie będzie demonem prędkości za to łatwo wchodzi w krawędź i dobrze w niej trzyma. Mimo, iż nie jestem pierwszej młodości to jestem nieźle przygotowany kondycyjnie - narty to tylko jeden ze sposobów aktywnego spędzania czasu :smile:

Atomic B5 jest faktycznie inna powiedzmy bardziej uniwersalna - jeździłem na niej po przygotowanej trasie i poza nią. Ale teraz chciałbym narty do jazdy po przygotowanym stoku dynamicznym krótkim skrętem. Narty, która przede wszystkim pozwoli na dobre trzymanie przy jeździe na krawędzi, nawet przy wyślizganym stoku. Narty, która niekoniecznie będzie demonem prędkości za to łatwo wchodzi w krawędź i dobrze w niej trzyma. Mimo, iż nie jestem pierwszej młodości to jestem nieźle przygotowany kondycyjnie - narty to tylko jeden ze sposobów aktywnego spędzania czasu :smile:

Do takiej jazdy slalomka będzie idealna (szczególnie SC bo jest mniej wymagająca od SL). Nie do końca rozumiem straszenie nartami SL i SC. Jeździłem wiele na GS oraz SX i po zakupie slalomek nie używam innych nart na przygotowanych trasach. Są mega dynamiczne, świetne trzymanie na twardym, można naprawdę szybko pojechać a w warunkach niedoskonałych i tak jest o niebo lepiej od GS.

• Like 1

Wind nikt tu nikogo nie straszy klikamy sobie i doradzamy,jak wcześniej naklikałem sam jestem slalomowcem i lubie te narty,ale też i prawda jest taka że warunkach niedoskonałych narty z grupy allround,croos są o niebo lepsze,bardziej uniwersalne

:) "straszenie" to taka parafraza :) Jednak od dłuższego czasu czytam info jak to narty slalomowe dają mocno "w kość", jaką trzeba mieć kondycję itp. Zastanawia mnie to mocno tym bardziej iż przed okresem "slalomowym" kilka lat jeździłem na atomic SX10 jedncześnie testując sobie różne dechy. Znajomy pożyczył mi kiedys na stoku VOLKL SL byłem w szoku jaka dynamika drzemie w takich nartach. Jednocześnie wcale nie trzeba cały czas na nich "cisnąć" w skręcie (z mojego doświadczenia wynika że slalomówka volkla jest bardziej uniwersalna n iż np Fischer SC).

Wiesz Wind a ja myślę że to może wynikać z tego że sporo grupa forumowiczów,osób które na slalomówkach(zjadły zęby) ma ten etap już za sobą, jak ktoś ładnych kilka kilkanaście sezonów jeżdzi na topowych slalomówkach,myślę tu chodżby o sobie to w końcu nadchodzi taki dzień że człowiek chce tochę spokoju co jest równoznaczne ze zmianą nart.Od cała filozofia :smile:

• Like 1

Myślę znowu,że te skale umiejętności przedstawione na forum są do .....:wink:Wszyscy są doskonałymi narciarzami,a tak naprawdę nie znają swoich możliwości,szerszego spojrzenia na narty:wink: Może być ta,albo ta=bo chcę szybko,krótkim skrętem:tongue:To jazda na stoczek slalomowy-góra 1000 m,a nie narty na wyjazdy narciarskie.Zgadza się może być kolejną parą nart,ale nie jedyną:tongue: W Twoim przypadku wybrałbym allmountain z promieniem do 14 m,zaspokoji Twoje oczekiwania i da możliwość jazdy po całym terenie narciarskim,a nie tylko po betonowych trasach.Chcesz wyzwania -spróbuj Titan Head:tongue:

O rany dzięki za dyskusję :smile:, ale proszę wskażcie konkretne modele i długości jakie powinienem przetestować - jestem jeszcze 3 dni na nartach to mogę zajrzeć do wypożyczalni.

Wiesz moim zdaniem podawanie konkretnego modelu nie ma sensu ponieważ każdy ma inne oczekiwania inne warunki fizyczne inną technike jazdy itp. Ja akurat katuję wszelkie volkle (ale to raczej tak z sentymentu niż z przekonania że są "najlepsze"). Kiedyś umówiliśmy się niezależnie w austriackim serwisie że zapłacimy za wypożyczenie nart ale będziemy zmieniać modele co 1H - śmieszne w tym to iż znajomi nie wiedząć o swoim wyborze wzięli oboje VOLKL RACETIGER SC.

Myślę znowu,że te skale umiejętności przedstawione na forum są do .....:wink:Wszyscy są doskonałymi narciarzami,a tak naprawdę nie znają swoich możliwości,szerszego spojrzenia na narty:wink: Może być ta,albo ta=bo chcę szybko,krótkim skrętem:tongue:To jazda na stoczek slalomowy-góra 1000 m,a nie narty na wyjazdy narciarskie.Zgadza się może być kolejną parą nart,ale nie jedyną:tongue: W Twoim przypadku wybrałbym allmountain z promieniem do 14 m,zaspokoji Twoje oczekiwania i da możliwość jazdy po całym terenie narciarskim,a nie tylko po betonowych trasach.Chcesz wyzwania -spróbuj Titan Head:tongue:

To porada typu - weź żonę blondynkę z dużymi cyckami - będziesz zadowolony:)

PS. Nie bierz rudej bo fałszywa:)

• Like 1

Na slalomkach spędziłem 6-7 sezonów, jeździłem na różnych długościach i modelach, od pierwszych slalomek z okresu "rewolucji", takich w stylu fun po współczesne komórki, to fajne narty niemniej jazda na nich nie jest idealna i trzeba o tym napisać.Często ludzie piszą, że jeżdżą super na nartach i tylko narty race a mają przejechane w całej karierze tyle co ja w ostatnie trzy sezony a to nie jest jakiś wielki wynik. Dlatego piszę pod rozwagę bo demonizuje się narty race i kupa ludzi na nich pociska tyle, że 99% z nich jeździ na tym w stylu mniej więcej takim jak ja na długich allmountainach, czyli z dołu do góry skrętem średnim. Każdy pewnie myśli, że jeździ krótkim skrętem i "sportowo" a taki styl jazdy jaki uprawiają to lepiej się robi na innych nartach i z tego race to zostaje tylko nazwa na deskach i "potykanie" się z gorszymi nartami bo niestety tam gdzie one są lepsze to mało kto potrafi dojechać. Ja na przykład nie bardzo potrafię:biggrin: a z wszystkich filmików forumowiczów tu zawartych to chyba tylko Bode pokazał jak się slalomki powinno wykorzystywać, kilka osób powiedzmy coś w tej okolicy a reszta to jazda dowolna, którą można wykonać na czymkolwiek. Nie wiem jak narty SC bo te teraźniejsze to miękkie robią ale komórka daje mocno po stawach, ma słabą amortyzację i ja mimo, że dziennie w Alpach potrafię zrobić lekko 80 km to po trzech godzinach na komórce po betonie mam dosyć i chce mi się do domu. Sklepówka jest gdzieś pomiędzy, niemniej narty Race Sc są nieco bez sensu dla cieższego faceta bo ani twarde, ani trzymają, ani uniwersalne,ani dynamiczne - wszystko gorzej niż w topowym crossie, no w skręt je łatwiej wprowadzić ale jakie to ma znaczenie dla kogoś na poziomie 7

Edytowane przez mihumor

Do takiej jazdy slalomka będzie idealna (szczególnie SC bo jest mniej wymagająca od SL). Nie do końca rozumiem straszenie nartami SL i SC. Jeździłem wiele na GS oraz SX i po zakupie slalomek nie używam innych nart na przygotowanych trasach. Są mega dynamiczne, świetne trzymanie na twardym, można naprawdę szybko pojechać a w warunkach niedoskonałych i tak jest o niebo lepiej od GS.
Ja mogę powiedzieć ,że absolutnie przychylam się do tej wypowiedzi ,wiele lat jeździłem na crosach Atomica ,różnych a obecnie mam Volkl Racetiger SC ,powiem że nie jestem supermenem ani umięśnionym pakerem ani nawet typem sportowca ,od poćwiczę trochę przed sezonem i tyle i Dla mnie te Racetigery SC to naprawdę baranki ,żadnego wysiłku ,wręcz oczekiwałem ognia a tu jedne z wielu rekraacyjnych nart i to o promieniu 13 m .czyli nieznacznie jak na "slalomkę" mniejszym promieniu od SX -ów ,wcale nie muszę kręcić jak szalony ,jeżdżę bez problemu długie skręty bez wysiłku i cały dzień od 8-16 z przerwą 0.5 godz na śniadanko a jeszcze w kolanie to mi strzela ,chrupocze i niekiedy samo z siebie bez jazdy boli .Powiedziałbym nawet że te SX były bardziej sztywne i gibkie od tych Volkl a na Volkl to ja odpoczywam i nie mam z tym kompletnie najmniejszych problemów .Zastanawiałem się nawet czy nie dać sobie bardziej w d.. innymi bardziej trudnymi ,ale głos ludu przeważył ,właśnie szaleństwa mam za sobą teraz wystarczy mi rekraacyjnie Volkl Racetiger SC , a co tam.

i NAPISZCIE jeszcze,że fajnie jeżdzi się 40-100 km dzienie krótkim skrętem prawo-lewo:biggrin:-oczywiście ciętym:wink:

Darek nie musisz na slalomówkach cały dzień pociskać krótkim skrętem. Jeżeli nie wierzysz to popytaj profesjonalnych testerów - każda slalomówka pojedzie także dłuższym skrętem. Jasne że to nie jest to do czego została zaprojektowana.

Terenowym samochodem tez nie trzeba cały czas po dołach jechać, ba nawet w miare komfortowo niektóre pojadą po asfalcie.

Kttosiek po pierwsze jakie warunki i gdzie :eek: po drugie jak już popróbujesz slalomki a będziesz miał możliwośc wypożyczyć Fisscher progresor 800 Powerrail,Atomic D2 VF 73 lub Volkl Sensor 3 spróbuj najlepszych nart z grupy Allround :wink:

Dokładnie popróbuj. Nie bierz blondynki w ciemno:) Chyba że na krótko.

• Like 1

:biggrin:Ja to wiem,przy mojej masie -walę każdy skręt od krótkirgo po długi:biggrin:Ale takie narty nie radzą sobię w każdych warunkach,a my chcemy jechać dalej:cool::i tutaj każdy allround nie mówiąc a allmountain będzie zdecydowanie lepszy:tongue:Nie neguję walorów narty slalomowej,bo też lubię się pobujać krótkim ciętym skrętem,ale nie na trasie 6-8 km jak na trasach alpejskich.Jak miałbym kupować narty w dniu dzisiejszym spełniające walory nart uniwersalnych-to tylko allround lub allmountain.Może Progressor 800 Powerrail lub Head X Shape STX.

• Like 1