mareknot Napisano 9 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2012 Spokojnie powinno być, a poza tym trzema sobie podnosić poprzeczkę. Generalnie narty tego typu są dla amatorów, więc powinieneś sobie poradzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 13 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2012 Spokojnie powinno być, a poza tym trzema sobie podnosić poprzeczkę. Generalnie narty tego typu są dla amatorów, więc powinieneś sobie poradzić. Dzięki Marek za radę. Przylukałem, że i Ty na 9+ pomykasz, no ale na skali ósemeczka widnieje! :biggrin: Ale to najlepszy dowód na to, że znasz zagadnienie z własnego doświadczenia. Ech ... może się jednak skuszę. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeromer Napisano 24 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2012 Moje doświadczenia z P800 są bardzo skromne ( nie ma pogody). Jeden premierowy wyjazd co dla niektórych nie będzie reprezentatywny. Narty świetnie przechodza z krawędzi na krawędź (ustawienie neutralne buta wzg. narty). I co najważniejsze dają duże poczucie bezpieczeństwa podczas szybkiej jazdy (nie myszkują, nie latają itp.). Bałem się, że nie spełnią pokładanych nadziei gdyż nie serwisowałem ich przed tym wyjazdem. Jak sie jednak okazało firmowo są dobrze zaostrzone i nasmarowane. Warunki były raczej dobre niż bardzo dobre - po ostatniej odwilży pozostały duże połacie lodu. Stok był wygładzony, ale gdyby nie naostrzenie miałbym spore problemy. Sumarum uważam że P800 to bardzo dobry zakup, oby mi służyły jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirq Napisano 14 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2013 Fischer Progressor 800 vs. Fischer Progressor 900 Odświeżam nieco temat Progressorów bo zawsze miał sporo zwolenników i pewnie wielu Forumowiczów z zainteresowaniem i przyjemnością go sobie przypomni, a poza tym nurtuje mnie jeszcze jeden problem. Otóż Progressor 800 produkowany jest nadal w maksymalnej długości 175 cm. Swego czasu upatrzyłem sobie te nartę ale niestety 175 cm to jest dla mnie zdaje się zbyt mało! :frown:: Z parametrami 191 cm i 90-92 kg wydaje się, że potrzebuję czegoś dłuższego. A znalezienie takiej narty nie jest zbyt proste! : Fischer produkuje Progressora 900 o długości max 180 cm. :smile: Wydaje się, że taka długość byłaby odpowiednia. Ale .... Biorąc pod uwagę moje parametry oraz umiejętności narciarskie ocenione przeze mnie na 6 w skali forumowej czy Fischer Progressor 900 180 cm będzie dla mnie dobrą nartą? : Czy mogę się spodziewać jakichś trudności w przystosowaniu się do narty i opanowaniu jej? Wg Fischera i ich skali (1-początkujący, 10- ekspert) Progressor 800 jest dla narciarzy o umiejętnościach 5-8, a Progressor 900 7-10. Wiem, że te skale nie są w pełni obiektywne ale dają pewien pogląd na sprawę. Na czymś trzeba się oprzeć. Najlepiej oczywiście byłoby samemu przetestować ale w chwili obecnej to raczej niemożliwe. A jakie jest Wasze zdanie? Szczególnie tych, którzy mają z tymi nartami doświadczenia. A może jest podobna narta godna uwagi ale innego producenta? Witam serdecznie! To moj pierwszy post u Was i prosze odrazu o pomoc. Mam identyczny problem jak osoba, ktora cytuje. Jakiego wyboru dokonales mozesz zdradzic? Jezeli chodzi o mnie to sprawa wyglada tak: moja waga to 92-95 kg, 194cm wzrostu umiejetnosci oceniam na 5 a nawet mysle ze blizej 6. Jezdze na nartach raczej rekreacyjnie, staram sie polepszac swoje umiejetnosci i wydaje mi sie, ze robie caly czas postepy. Teraz rozpoczne 4ty sezon, w sezonie jezdze weekendowo plus zawsze wyjazd tygodniowy do Wloch lub Austrii. Preferuje i szukam narty typowo na stok, nie szukam wrazen poza trasa. Kondycyjnie bez jakichs rewelacji jedynie typowo rekreacyjna jazda rowerem.. I teraz pytanie wg. mnie dla mnie bylby odpowiedni Progressor 800 i taki praktycznie juz mialem wczoraj kupic. Natomiast okazuje sie ze najdluzsza narta z tej lini to 175cm i odradzono mi ja gdyz moze sie okazac za krotka (rocker)... Jest dostepny Progressor 900 w dl. 180cm i wydaje sie odpowiedzniejszym wyborem, ale czy nie bedzie to za twarda/trudna narta jak dla mnie? Mam problem 800 wydaje sie za krotka a 900 za twarada, czyli dokaladnie jak problem osoby co cytuje... Co wybrac cos z tych dwoch czy calkiem cos innego? Aressi jestem ciekaw co wybrales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 14 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2013 Dobra 5 to już ktoś kto praktycznie na każdą nartę powinien "wsiąść" i pojechać. Może na początku uważniej ale z poprawną techniką. Chwila obycia i przyjdzie oswojenie, i szybsze tempo:) Lepiej łapać progres na P. 900 niż bujać się na krótkim P.800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner79 Napisano 14 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2013 Witam serdecznie! To moj pierwszy post u Was i prosze odrazu o pomoc. Mam identyczny problem jak osoba, ktora cytuje. Jakiego wyboru dokonales mozesz zdradzic? Jezeli chodzi o mnie to sprawa wyglada tak: moja waga to 92-95 kg, 194cm wzrostu umiejetnosci oceniam na 5 a nawet mysle ze blizej 6. Jezdze na nartach raczej rekreacyjnie, staram sie polepszac swoje umiejetnosci i wydaje mi sie, ze robie caly czas postepy. Teraz rozpoczne 4ty sezon, w sezonie jezdze weekendowo plus zawsze wyjazd tygodniowy do Wloch lub Austrii. Preferuje i szukam narty typowo na stok, nie szukam wrazen poza trasa. Kondycyjnie bez jakichs rewelacji jedynie typowo rekreacyjna jazda rowerem.. I teraz pytanie wg. mnie dla mnie bylby odpowiedni Progressor 800 i taki praktycznie juz mialem wczoraj kupic. Natomiast okazuje sie ze najdluzsza narta z tej lini to 175cm i odradzono mi ja gdyz moze sie okazac za krotka (rocker)... Jest dostepny Progressor 900 w dl. 180cm i wydaje sie odpowiedzniejszym wyborem, ale czy nie bedzie to za twarda/trudna narta jak dla mnie? Mam problem 800 wydaje sie za krotka a 900 za twarada, czyli dokaladnie jak problem osoby co cytuje... Co wybrac cos z tych dwoch czy calkiem cos innego? Aressi jestem ciekaw co wybrales? Nie ma nart za trudnych. Sa tylko te za krotkie i zle dobrane na ktorych sie zle jezdzi. W Twoim przypadku biorac pod uwage Twoje gabaryty i jesli bierzesz pod uwage tylko fischera to wylacznie p900 w dl 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi