MOSTOSTAL Napisano 21 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2013 Witam!Pytanie do bywalców:Czy Ktoś z Was był lub bywa w Huzelach..?? Stok Gruszka z orczykiem (dawny GAT). Potrzebowałbym kilku informacji i tym stoku (zdjęcia).Pozdravki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pih Napisano 21 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2013 ja byłem, masz tu zdjęcia i info o tym stoku, pozdrawiam http://iop.li/2Uo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 22 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2013 Często mijam ten stok jak jadę na Weremień - nigdy na nim nie byłem, bo nigdy nie widziałem, żeby był czynny (od około 2 sezonów). http://www.twojebieszczady.net/zima-pliki/huzele.php Na tej stronie jest napisane, że pracuje i ma sztuczne naśnieżanie - górka całkiem spoko, więc nie wiem, dlaczego jest nieczynny. Zasięgnę jeszcze informacji i napiszę jeszcze później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 23 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2013 To był (jest?) wyciąg GAT. Tak właśnie ze dwa lata temu zniknęła prezentacja ze strony GAT'u, który moim zdaniem pozbył się infrastruktury narciarskiej. Sprzedali Szczyrk, Korbielów a Huzele jeszcze pewnie nie "poszły" i tak sobie niszczeją. Mnie oczywiście interesuje sam wyciąg orczykowy. Jeśli ma ktoś dobre zdjęcia tego wyciągu to poproszę. Interesuje mnie także kiedy dokładnie był on tam postawiony, bo to jest dawny, skrócony o połowę wyciąg nr 1 ze Szczyrku - Czyrnej, czyli tzw "krótki górnik", który kończył się na Młakach. To oryginalna czeska Transporta Chrudim VL-500, z której KWK Gliwice zerżnęła (albo była licencja?) rozwiązania do swoich wyciągów (Golgota, dawny Cielętnik, krótki Julian). Bardzo jestem ciekaw czy ostała się jeszcze oryginalna stacja napędowa dolna i jeśli miałbyś może kiedyś kawałek wolnego czasu i zechciałoby Ci się tam podejść to poprosiłbym o "opstrykanie" dolnej stacji (oczywiście chodzi i wnętrze). Boję się, że to zostanie rozebrane i pójdzie do huty a to kawałek historii. Niestety nie jest mi także po drodze, rzadko tam bywam a prawdę mówiąc byłem tam raz, kilka lat temu kiedy jeszcze nie miałem pojęcia o tym, że ten orczyk tam stoi. Pozdrawiam...i z góry dziękuję, jeśli się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Zapewne właśnie z powodu GAT-u wyciąg, jak mówiłem, nie chodzi przynajmniej od sezonu. Zapewne uda mi się zrobić zdjęcia, ale dopiero w sezonie (jak pojadę na Weremień); ocenię również w miarę możliwości stan wyciągu Wyciąg prawdopodobnie według stoi tam dłużej niż Weremień, czyli ponad 10 lat (nie znam roku postawienia, zapewne wyciąg był postawiony od razu po usunięciu ze Szczyrku). Zdjęcia są potrzebne w miarę szybko czy może być na rozpoczęcie sezonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 24 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Wielkie dzięki na wstępie! Oczywiście poczekam na dogodną dla Ciebie sytuację. Specjalnie nie śmiem Cię tam ganiać. Przy okazji... ! Ja mam delikatnie mówiąc "hopla" na punkcie wyciągów a zwłaszcza starcy, historycznych tzw oldtimerów. Kolekcjonuję i restauruję również stare samochody, radia itp. Te peerelowskie wyciągi mocno mnie kręcą bo nikt do końca nie wie skąd brano wzorce, czy były to licencje czy plagiaty itd. W tamtych czasach radzono sobie jak kto umiał. W kwestii wyciągów takim dobrym przykładem był np Karpacz czy Bukowina Tatrz. gdzie postawiono masę małych cudackich urządzeń wykorzystujących najprzeróżniejsze komponenty mechaniczne od betoniarek, poprzez prali elementy samochodów Syrena czy Jelcz, aż po samozwijalne smycze psie w charakterze bębnów do talerzyków. Innym słowy.. Polak Potrafi lub "pomysłowy Dobromir".. ;-). Były nawet konstrukcje drewniane (talerzyki w Suchej Dolinie na pocz. lat 80). Zdjęcia wyciągu z Huzeli są mi potrzebne do udokumentowania plagiatu KWK Gliwice (GON) a wiem z Czeskiego źródła, że Transporta Chrudim nigdy nie dała żadnej licencji na swoje wyciągi nikomu. Poza tym zwyczajnie jestem ciekaw jak on teraz wygląda, co w nim przerobiono podczas przenosin ze Szczyrku itp.. Był to pierwszy orczyk na jakim jechałem (jeszcze opart o kolana mojego ojca) w 1973r, kiedy zacząłem przygodę z nartami. Gwoli przypomina.. oto ten wyciąg jeszcze w Szczyrku (pocz. lat 70) - niestety jedyne zdjęcie jakie posaidam i jest to kadr z pocztówki KAW: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 To ten właśnie wyciąg jego stan jest raczej zły, postaram się zaglądnąć tam i zrobić parę fotek Udowodnienie plagiatu (ciesze się że moge pomóc ) - tak dla siebie, z zainteresowania, czy może będą jakieś procesy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Z ta pomocą w demaskowaniu to bym uważał.Jak chopoki z KWK Gliwice się wkur..ą ,to namierza i zaciukają.Taka to ślązacka natura i nic z tym nie zrobisz :wink:. A,że do Sanoka łatwiej im dojechać niż do Gdańska,to Twój los wydaje się być przesądzony :biggrin: A po za tym to Czechom nie ma co pomagać.Już raz w 1968 im ''pomogliśmy'':eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 24 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Nie tam, żadne sprawy sądowe.. Po co i komu byłoby to potrzebne... Okazało się że takich maniaków i jarających się złomem, jak ja jest wielu. Mam sporo takich kolegów w Czechach Austrii, Niemczech a nawet w Szwajcarii Włoszech.. ba nawet na Łotwie i jednego Szweda. Wąskie to grono sympatyków ale jest. Lubię robić rzeczy nie sztampowe! Taka misja... samozwańcza... Kolekcjonuję np stare orczyki (lata 50 do 90). samochody Fiat / Zastava / Seat (lata 60 i 70) stare radia lampowe czy ostatnio narty z lat 60/70. Postanowiłem zachować dla potomnych np właśnie wyciąg na Dolinach w Szczyrku, bo to perełka, zabytek a poza tym, nie wszystko musi był plastikowe i nowoczesne. Fajnie się czasem na ulicy widzi Syrenę czy ładnego Malucha ale nie byłoby tego gdyby nie wariaci, którzy to ratują. Wracając do orczyka z Huzeli.. Mam świadomość tego, że zapewne nie uda się go ocalić, choć w skali naszego kraju jest także perełką, bo to w pewnym sensie prototyp naszych wyciągów z KWK. Tak jak Muller GMD stał się wzorcem dla wszystkich wyciągów Mostostalu Zabrze i jak się okazało niedawno była to licencja! a nie plagiat, tak owa czeska Transporta VL500 stała się .. no właśnie... wzorcem dla KWK tylko nie wiem czy za gdodą czy nie..? Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia dla ogółu narodu i nie wywoła kryzysu polsko czeskiego, nawet gdy się okazało, że ten wyciąg zwinęli Czechom w 69r szczyrkowscy Tatarzy i przenieśli na plecach przez zieloną granicę... ;-) Po prostu chcę to wiedzieć. Kręci mnie taka wiedza... Będę mógł się nią popisywać na forach tematycznych w sieci.. ;-)) W jakimś czasie zamierzam zebrać wszelkie takie informacje i gruntownie poprawić i uzupełnić publikacje p. Marka Barana. Jak pisałem zbieram także różne gadżety dot ww wyciągów. W każdym kraju o tradycjach narciarskich istnieje takie mini muzeum, żeby nasze wnuki teleportując się na Skrzyczne wiedzieli że ich pradziady walczyli z pieprzoną grawitacją za pomocą łorcyka i stalowej linki... No nie fajnie będzie..??? Marzeniem moim byłaby jedna góra w Polsce, na której stworzono by taki narciarski skansen, z wyciągiem saniowym, wyrwirączką, starym łorcykiem czy pojedynczym krzesłem na kratowych podporach.... Zapalenica świetnie by się do tego nadawała. Oczywiście to sfera marzeń, które szybko rozwiewa ekonomia... ale kto wie..? Może znajdzie się jakiś zamożny sponsor, który nawet dla jaj wpakuje grube melony w coś takiego tylko po to żeby sobie pojeździć telemarkiem na starych Reglach z wiązaniami Beta w usmarowanej smarem kurce z ortalionu. Uważam, że takim outsiderom też coś się należy od życia. Podobne stoki retro istnieją w wielu miejscowościach alpejskich. Np Tramellan, Zwoelferhorn, Jura... etc... Czemu nie miało by być i u nas..? U nas niestety tak jest, że jak idzie nowe to się tnie przy samej ziemi wszystko jak popadnie... Tak na początku lat 90 wycięto wąskotorówkę koło Elbląga, Kolej linową na Szyndzielnię wraz z Saharą, tak zginął Kozubnik i wiele innych, by po latach znów odradzać się jak feniks z popiołów. Fajnie by było, żeby nie zrobiło się za późno i potem będzie "ajajaj... szkoda.. " I stąd moja "misja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pterapogon Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Mostostal, to za wcześnie na takie inwestycje otwarcia starego stoku. Musiałbyś skupować sprzęt i go przetrzymać jeszcze jakieś dziesięć lat. Skansen to póki co mamy na co dzień, na różnych górkach, wiec widoczki się zmieniają, kurtki bardzo ładnie się brudzą.:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 24 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 No toteż właśnie próbuję to robić... O ile słupy podpór a'la Muller czy Mostostal albo Transporta można sobie dorobić samemu, o tyle np. charakterystycznych dla danego producenta aluminiowych bębnów nie! Oczywiście moja "kolekcja" to na razie bardziej projekt (bo mam tych orczyków zaledwie 8 kompletnych i kilka w puzzlach) ale powoli się to rozrasta.. ;-) W pewnym sensie to dobry czas ku temu. Mowa o rozlicznych inwestycjach. To tu to tam likwidują jakiś wyciąg i czasem za flaszkę albo dwie można coś upolować. Oczywiście, dla mnie jest to w dwójnasób trudne bo mieszkam 600km od gór... ;-( ale co tam... damy radę! Jak dobrze pójdzie to może uda mi się pozyskać kompletną gondolkę typu III z Szyndzielni. Oczywiście bez zawiesia .. ale akurat ten element byłbym w stanie sobie odtworzyć lub nawet "skombinować" z Austrii. Niemal identyczne zawiesia miały gondolki Transporty Chrudim, być może to nawet była jakaś licencja, kto wie. Czesi nie rżnęli na siłę jak gdzie indziej, zawsze mieli dobre układy z Austrią. W 2014r idzie do likwidacji kolej linowa dwu linowa bardzo podobna do naszej starej Szyndzielni, na górze Sljeme w Zagrzebiu. Jestem tam każdego sierpnia, nie problem sobie coś takiego tam załatwić. Bracia Słowianie.. ;-)) Jakby ktoś z Was słyszał o "niepotrzebnych" orczykach (głównie chodzi mi o kompletne bębny) z produkcji przed rokiem 1990, to polecam się. Interesują mnie wszelkie typy z Mostostalu Zabrze, KWK Gliwice, FAMPA i Polsport. Kotwice sprawa drugorzędna, chyba, że są to oryginały drewniane lub laminatowe (czerwone). Nowoczesne mnie nie interesują, podobnie jak i współczesna produkcja Linke, Bahleda czy Elster... Krótko mówiąc PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Wiem gdzie jest oryginalny wagonik z Kasprowego 1936. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2013 Zapewne właśnie z powodu GAT-u wyciąg, jak mówiłem, nie chodzi przynajmniej od sezonu. Zapewne uda mi się zrobić zdjęcia, ale dopiero w sezonie (jak pojadę na Weremień); ocenię również w miarę możliwości stan wyciągu Wyciąg prawdopodobnie według stoi tam dłużej niż Weremień, czyli ponad 10 lat (nie znam roku postawienia, zapewne wyciąg był postawiony od razu po usunięciu ze Szczyrku). Zdjęcia są potrzebne w miarę szybko czy może być na rozpoczęcie sezonu? Gdy w 1989 byłem w Lesku na koloniach zimowych, ten wyciąg juz stał. Byłem tam później parę razy i więcej widziałem jak stał niż jak działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek96 Napisano 28 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Nareszcie wybrałem się na rowerku i zrobiłem parę fotek Niestety nie znalazłem orczyków :/Są 3 trasy, niby całkiem ciekawe, ale w niektórych częściach szerokie na 5m i czasami ostro zakręcające. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 30 Czerwiec 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2014 (edytowane) No dziękuję po wielkie stokroć !!!!!!!!! :eek: Dżizas... Nie widziałem tego żelastwa od zimy 1978r... :sorrow: No wręcz się wzruszyłem. Na tej Transporcie właśnie po raz pierwszy w życiu jechałem na orczyku... pchany kolanami mojego Taty oczywiście, ale jednak. Szkoda tylko, że GAT zapuścił ten wyciąg w taki sposób. Rozszabrowana elektryka źle wróży. Obawiam się, że jeśli nie znajdzie się fanatyk (taki jak ja) który by kupił to od GAT'u i objął troskliwą opieką, to w niedługim czasie wyciąg ten skończy w hucie. Niestety.. nie z tej strony Polski przyszło mi żyć... a i zapewne stać byłoby mnie może na jedną podporę..;-)) I co my tu mamy.... hmmm...? Cóż.. w stosunku do tego co było w Szczyrku, GON/GAT skrócił cały wyciąg o jakieś 200m. Na dostępnych w sieci zdjęciach widać było, że wymieniono orczyki na Swobody MkII takie jak w moim avatarze, a w latach 90 zapewne zmieniono i te na podróbki Borera z manufaktury p. Linkego z Bielska. Ale, ale... na podłodze leży Swoboda... :cheerful: Podpory są w oryginale !! Byłem pewien, że zmieniono baterie rolkowe na takie jak w innych KWK Gliwice ale gdzież tam! Na szczęście zachowano oryginalne transportowskie. Zupełnie inna jest stacja napędowa. Transporta takiego czegoś nigdy nie robiła. To własna konstrukcja zapewne KWK, chyba że została zbudowana w latach 90. Pojadę.. dowiem się. Oryginał wyglądał tak: .. i taka właśnie była w tym wyciągu w czasach Szczyrkowskich. Po pierwsze miała górny napęd. Po drugie silnik z kołem napędowym leżał na wózku "jeżdżącym" po suwnicy opartej na dwóch kozłach zrobionych z podpór pośrednich. Miał także przekładnię na 4 pasach klinowych. Tu wyraźnie sugerowano się napędem KWK Gliwice choć podobny jest także do wczesnych napędów wyciągów Swoboda MkI, ale to raczej przypadek... ;-) Zmieniono także nieco stacje przewojową. Jest ciut podobna ale dodano kratowy zastrzał w miejsce prostopadłego. Koło przewojowe, pełne - oryginał! Mniam! Oryginał wyglądał tak: No i malowanie... W którymś tam roku GON pomalował wszystkie wyciągi na ten zielony kolor (chyba najtańsza taka bejca była wtedy) i.. tak zostało. W oryginale te wyciągi myły malowane na pastelowy seledynowy kolor, taki wpadający w błękit. KWK Gliwice też tak były malowane... ;-) Transporta: KWK Gliwice: Cóż.. będę miał co robić w najbliższym czasie... ;-) Wstępna ocena to 60% oryginału ale jak na nasze warunki to i tak nie jest źle! Raz jeszcze BARDZO DZIĘKUJĘ Piotrze! Edytowane 30 Czerwiec 2014 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Znalazłem w internecie oryginalne części z Huzeli:[ATTACH=CONFIG]22984[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]22985[/ATTACH]http://www.huzele.skigo.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 (edytowane) Hehe... To moje fanty! Łowy z lat 2011 zimą i latem. Bęben ostał się w maszynowni wyciągu na Beskidku a kółko leżało w maszynowni krótkich górników w Czyrnej. Bęben za flaszkę od opiekuna Beskidka, kółko gratis od samego Pana R... Pyszne łowy... ;-)Czyrna: Beskidek: W domu: Edytowane 13 Czerwiec 2015 przez MOSTOSTAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 13 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 No tak, mogłem to przewidzieć :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 13 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2015 (edytowane) Nie chcę wyjść na chwalipiętę, ale śmiem twierdzić, że w Polsce tylko ja mam takie hobby, żeby zbierać tego typu złom.. ;-) Ale dobrze mi z tym! Edytowane 14 Czerwiec 2015 przez MOSTOSTAL 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 2 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Huzele.... W końcu tam dotarłem. Zawsze nie po drodze, za daleko itd ale tym razem jechałem przez Brzozów więc się udało. Po zgoła 40 latach znów dotnąłem podpór wyciągu, na którym uczyłem się jeździć w 75, 76 roku. ech... Spod zielonej "ekofarby" wciąż przebija seledynowe oryginalne malowanie. Transporta Chrudim VL 5oo ... To z niej wzór wzięły kopalniane wytwórnie, to na jej bazie powstały wyciągi KWK. Sam stok Gruszki przypomina nieco Beskidek. Krzaki, krzewy, samosiejki.. chyba dawno nikt tam nie jeździł. Pokrzywy po pas. Ledwo można się przecisnąć do maszynowni. Sam wyciąg wygląda na bardzo dawno nie używany. Nawet lina jest miejscami skorodowana a to znak, że stoi w miejscu od lat. Znów żal gniecie mosznę. GAT olał to miejsce, nie dba. Pewnie za kilka lat ktoś to kupi albo przejmie za bezcen i na kolejnym stoku powstanie RSN, dla brylantyny. Szkoda. Gruszka jest nieduża ale trasa wygląda na całkiem przyjemną. Dla przypomnienia, wyciąg ten stał kiedyś w Szczyrku Czyrnej i nosił numer I. To pierwszy wyciąg GON'u tzw "czeski" a przez ówczesnych bywalców stoku zwany "krótkim górnikiem". Postawiono go bodaj w 1968r. Chwilę później przybył niemal sklonowany "długi górnik" czyli produkt KWK będący w istocie zlepkiem Transporty i Swobody. Nosił nr II. Wizualnie był nieco inny. Nie miał drabinek po bokach podpór, miał inny podział modułów montażowych, inne większe koła nośne dla lin oraz potężną stację przewojową z napinaczem linowym wzorowaną na przewoju Doppelmayr. Stacja napędowa z górnym napędem była kooperowana z Mostostalem WN (Muller) oraz Transporty Chrudim. Wracając do Huzeli. VL5oo stoi i czeka. Czy ktoś to jeszcze uruchomi..? Nie wiadomo. Właścicielem wciąż jest GAT. Nie wydaje mi się możliwe wskrzeszenie tego wyciągu. UDT zapewne zażąda demontażu wyciągu, dokładnej ekspertyzy każdego elementu, badań wytrzymałościowych itd. Nikt na to nie wyda ani grosza. Kolejny zabytek pójdzie do huty... :eek: Klika fotek: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOSTOSTAL Napisano 2 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 (edytowane) Następne fotki: Edytowane 2 Wrzesień 2015 przez MOSTOSTAL 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kttosiek Napisano 2 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 (edytowane) Obudziłeś moje wspomnienia. :smile: W 2007 roku organizowałem tam zimowisko/obóz narciarski. Niestety luty tamtego roku nie był łaskawy. Przez dwa tygodnie pobytu pokrywa śnieżna wahała się od 0 do 3-4 cm. Narty zmuszeni byliśmy zamienić na salę gimnastyczną i lodowisko. Ale wyciąg w tym czasie był przygotowany do uruchomienia. Pozdrawiam :smile: Edytowane 3 Wrzesień 2015 przez kttosiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi