monari Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 (edytowane) Na początek witam serdecznie wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum. Dopiero uczę się jeździć, w zeszłym sezonie pojechałam na tydzień do Włoch na narty i bardzo spodobał mi się ten sport. W tym roku planuję wygospodarować nieco więcej czasu, wziąć dużo lekcji i pomyślałam o własnych nartach. Dziękuję tym, którzy zechcą coś doradzić. Pozdrawiam 1. Płeć - kobieta 2. Wiek - 23 3. Waga - 58 4. Wzrost - 176 5. Na nartach jeżdżę od 1 sezonu, 7 dni w sezonie, w tym planuję więcej, około 14-20 6. Moje umiejętności określam na 4 7. Moje buty to Rossignol alias 80 8. Teraz jeżdżę na nartach/model - jeździłam na wypożyczonych, może dodam, że wolę narty krótsze niż dłuższe- jeździłam na długości ok 150 kilka cm (dokładnie nie pamiętam). 9. Preferuję styl jazdy - jestem początkująca, może dlatego najlepiej czułam się na "długich skrętach", choć ostatniego dnia już szybko i dość ryzykownie zasuwałam, badając "dostępne" prędkości. 10. Upatrzyłam sobie narty - FISCHER FUSE 70 158 cm http://www.skionline.pl/sprzet/narty,08-09,fischer,fuse-70-rf-sp,3327.html 11. Mój budżet na narty to około -800-1000 zł Edytowane 23 Październik 2014 przez monari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blondynka_na _nartach Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Witaj:smile: Jestem laikiem w doborze nart, ale z własnego doświadczenia wiem, że narty powinny być dłuższe. Na początku tez mi się wydawało, że lepiej jeździ mi się na krótkich nartach i tez sobie kupiłam takie -20 do wzrostu. Efekt- w następnym sezonie kupowałam dłuższe. To tylko takie moje spostrzeżenia. Na resztę rad czekaj od bardziej doświadczonych forumowiczów. Pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Przy moich 167cm jeżdżę na nartach 158cm. W pierwszym sezonie jeździłam na krótszych i szybko się z nimi rozstałam, poczucie, że jeździ się na nich lepiej jest złudne i szybko mija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Na nartach jeżdżę od 1 sezonu, 7 dni w sezonie Moje umiejętności określam na 4 Gratuluję szybkich postępów :eek: :stupid: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monari Napisano 23 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Dziękuję, ale gratulacje należą się raczej mojemu 15 letniemu, bezlitosnemu instruktorowi Choć zadowolony do końca to on ze mnie raczej nie był, nawet ostatniego dnia nie mógł patrzeć jak "siadam" (nazywał tak moją często niewłaściwą postawę, polegającą na obniżaniu tyłka w momentach w których nie czułam się do końca pewnie, czyli często ) i cały stok trząsł się od jego gromkich uwag "nie siadaaaaaj!!!!!". Niemniej jednak, uczył wspaniale i w zasadzie nie sądzę, że bez niego dałabym radę przekonać się do jazdy, na początku miałam niezłego pietra Co do dłuższych nart... Mam "na stanie" narty 165 cm (dokładnie takie: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,08-09,rossignol,radical-r10s-mutix,3077.html ), jak je zobaczyłam, to tylko ogarnęło mnie przerażenie Są wielkie i ciężkie, nie wyobrażam sobie na nich jeszcze jeździć, może potrzebuję właśnie tego sezonu czy dwóch na krótszych, żeby dojrzeć do dłuższych? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Przy moich 167cm jeżdżę na nartach 158cm. W pierwszym sezonie jeździłam na krótszych i szybko się z nimi rozstałam, poczucie, że jeździ się na nich lepiej jest złudne i szybko mija. ... a powiadają że rozmiar się nie liczy :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 a tam, nie liczy się, tak mówią tylko ci, co mają krótkie...narty:wink: a w temacie, narty, które wstawiłaś są dedykowane dobrze jeżdżącym narciarzom, nie znam ich charakterystyki, ale rzeczywiście mogą być wymagające i to wcale nie ze względu na długość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2014 Cześć Narty upatrzyłaś sobie OK. jak je dostaniesz w dobrej cenie to bierz. Oczywiście 164 cm - jesteś młoda, sprawna, ambitna i nie masz oporów dlatego wystarczą Ci na dwa sezony i będziesz szukać czegoś innego ale powinna być to niezła inwestycja. Jedyna wada to konstrukcja, która może powodować pewną sztywność (a raczej brak elastyczności - ja to nazywam w tym wypadku układaniem się do śniegu) ale nie znam akurat tej narty więc może to konfabulacja jedynie Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monari Napisano 24 Październik 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2014 Dzięki za odpowiedzi. Znalazłam jeszcze takie modele: http://www.skionline.pl/sprzet/narty,09-10,fischer,viron-8-8-railflex-sp,3741.html http://www.skionline.pl/sprzet/narty,09-10,fischer,viron-4-4-white-red-railflex-sp,3744.html (bo to chyba właśnie ten model? http://allegro.pl/nowe-narty-fischer-viron-160cm-wiaz-l1498-i4681496513.html ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 27 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2014 a tam, nie liczy się, tak mówią tylko ci, co mają krótkie...narty:wink: no i w TV tak mówią, żeby "dobrze wyglądało", a i technika nie pomoże, jak się jej nie ma czym zrobić :wink: na nartach oczywiście :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supershape Napisano 23 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2014 dlugość nart nie dobiera się od widzimisie;) tylko każda ma swoje przeznaczenie,jeśli chcesz jeździć krótkimi skrętami to musisz dobierać narty z małym promieniem i mn wiecej do brody,jeśli chcesz do dłuzszych skrętów wtedy wiadomo że narta musi być dłuższa ale bez przesady;) a co do nart to na początek okej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi