Narty - skionline.pl
Jump to content

Słowacja otwarta...ale

std

Recommended Posts

Ośrodki narciarskie na Słowacji już otwarte (Chopok, Strebske Pleso). Jednakże niestety (przynajmniej w teorii) by móc cieszyć się zimą trzeba pomimo negatywnego testu odbyć kwarantannę. Czy ktoś ma może informację jak wygląda to w praktyce? Ktoś może był dzisiaj na Słowacji?

Wygląda to tak, że jeśli ma się szczepienie (po pierwszej dawce Astry-Zeneki co najmniej musiało upłynąć 4 tygodnie, po mRNA bodajże 3), można przyjeżdżać wprost. Dzwoniłam do TatraWest, tam mi powiedzieli. Natomiast bez szczepienia trzeba mieć wykonany test na Covid, w zależności od rodzaju testu, 2 lub 3 dni wcześniej uznają.

14 minut temu, Maria napisał:

Wygląda to tak, że jeśli ma się szczepienie (po pierwszej dawce Astry-Zeneki co najmniej musiało upłynąć 4 tygodnie, po mRNA bodajże 3), można przyjeżdżać wprost. Dzwoniłam do TatraWest, tam mi powiedzieli. Natomiast bez szczepienia trzeba mieć wykonany test na Covid, w zależności od rodzaju testu, 2 lub 3 dni wcześniej uznają.

Zupełnie to się różni od źródeł oficjalnych,chyba cytujesz stan z momentu miedzy odwołaniem kwarantanny  i odwołaniem odwołania po 1 dniu...Już dawno bym tam był,nie na Chopoku,bo tłum,ale w Strbskim,gdzie pusto...

• Like 1

53 minuty temu, Maria napisał:

Cześć, A co to znaczy „w zależności od testu”? Że jak zrobię pcr to 2 dni, jak igg to 3?

2 godziny temu, Maria napisał:

Taka była pierwsza wersja! Niestety tego samego dnia wieczorem, rząd Słowacji wycofał się i na 100% nie można wjechać na Słowację!  

• Like 3

• 1 month later...

Wreszcie coś drgnęło w temacie dzieci podróżujących z rodzicami, na Słowację wjeżdżają bez testu. Chorwacja do lat 12 bez testu.  

Zasady wjazdu do Słowacji

Wjazd z terytorium Polski (i innych krajów grupy zielonej)

1. Bez kwarantanny

Nie podlegają kwarantannie pod warunkiem uprzedniej obowiązkowej rejestracji na dedykowanej stronie internetowej:  https://korona.gov.sk/ehranica/ osoby, które:

- posiadają dokument potwierdzający fakt, że zostały zaszczepione przeciw COVID-19 drugą dawką szczepionki mRNA (Pfizer/BioNTech lub Moderna), przy czym minęło co najmniej 14 dni od tego szczepienia,

- posiadają dokument potwierdzający fakt, że zostały zaszczepione przeciw COVID-19 pierwszą dawką szczepionki wektorowej (AstraZeneca lub Johnson&Johnson), przy czym minęło co najmniej 28 dni od tego szczepienia,

- posiadają dokument potwierdzający fakt, że zostały zaszczepione przeciw COVID-19 pierwszą dawką szczepionki mRNA lub wektorowej, przy czym ta dawka szczepionki została podana w terminie do 180 dni od chwili przebycia zachorowania na COVID-19;

- posiadają dokument potwierdzający fakt, że w ciągu ostatnich 180 dni przebyły zachorowanie na COVID-19,

nie ukończyły 18 lat.

https://www.gov.pl/web/slowacja

https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady-wjazdu-do-chorwacji2

• Like 3
  • Thanks 1

Z przykrością stwierdzam, że tam ktoś u nich z tymi przepisami ma solidne odchylenia psychiczne. Niech się pieprzą w takim razie jak takie zasady sobie wymyślili. Żeby na zwykły wyjazd często spontan z jazdą lub chodzeniem po górach robić takie przedstawienie. 

• Like 1

2 godziny temu, Author napisał:

Z przykrością stwierdzam, że tam ktoś u nich z tymi przepisami ma solidne odchylenia psychiczne. Niech się pieprzą w takim razie jak takie zasady sobie wymyślili. Żeby na zwykły wyjazd często spontan z jazdą lub chodzeniem po górach robić takie przedstawienie. 

Pewnie większość krajów będzie miała podobne zasady albo już je ma - wygląda na to, że prawie wszędzie jest jakiś obowiązek rejestracyjny (jakiś formularzyk albo coś podobnego) i różna karencja związana z ilością dni od podania szczepionki - tak więc można się na to obrażać, ale to co wymyślili Słowacy raczej będzie w podobnych formach obowiązywać w całym UE.

Problemem są dzieci - bo szczepi się dzieci od lat 16-tu Pfizerem; żadna szczepionka jeszcze nie jest dopuszczona w młodszym wieku (Pfizer w USA już jest dopuszczony od lat 12-tu i to ma także być rozciągnięte na UE jak odpowiednia agenda to zatwierdzi, ale realnie nie będzie jak zaszczepić takiego dziecka przed wakacjami); a większość krajów wymaga przynajmniej testów dla dzieciaków od X lat (np. 12-tu jak Chorwacja); wyjazd rodzinny może więc oznaczać konieczność "wymazania" dziecka przed wyjazdem - nie jest to ani miłe, ani tanie, a dodatkowo dość upierdliwe.

@Cosworth240z tego co wiem Niemcy z 8 czerwca znoszą jakiekolwiek problemy w tym brak tych durnych rejestracji. Ja rozumie, że trzeba powiedzmy przedstawić szczepienie ale bez żartów z tą rejestracją bo głównie o to mi chodzi. Tym bardziej, że wiem jak to wszystko wygląda w strefie przygranicznej. Rozumiem nawet jak ktoś jedzie na wakacje do nich na kilka dni. Ale krótkiego wypadu turystycznego to już zrozumieć nie mogę. Za chwilę otwierają Tatry powyżej schronisk i co taka szopka będzie? Se na Rysach będę klepał w fona bo mi się zachciało zejść do nich na dół albo wrócić komunikacją? Albo przejechać przez kładkę na Dunajcu w Pieninach na browara nie mogę bo się muszę zarejestrować? Często jechałem gdzieś w góry do nich na zadupia to nawet "ahoj" nie było komu za cały dzień powiedzieć. Porąbane to się zupełnie porobiło tym bardziej, że w takim razie by przekroczyć granicę trzeba mieć dostęp do internetu. Kilka razy już byłem u nich tylko w strefie przygranicznej po lasach to oni sami pukają się w głowę jakie to wszystko jest nienormalne. 

• Like 1

A ja pobrałem sobie dzisiaj certyfikat szczepienia. 

"EU Digital COVID Certificate", gdzie zawarte są wszystkie niezbędne dane. Mam nadzieję, że znacząco poprawi to komfort podróżowania, co już za kilka dni będę sprawdzał w praktyce, przekraczając kilka granic. 

• Like 3
  • Haha 1

W dniu 31.05.2021 o 13:35, Author napisał:

Ale krótkiego wypadu turystycznego to już zrozumieć nie mogę.

Spoko, wycieczka w strefie przygranicznej to formalnie tranzyt ;) bardziej trzeba obawiać się naszych z TNP szczególnie jak masz przy plecaku narty.

• Like 1

Przejścia graniczne już otwarte.

"Od dnia 8 czerwca 2021 roku wszystkie polsko-słowackie przejścia graniczne są otwarte."

https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady-wjazdu-cudzoziemcow-do-republiki-slowackiej-i-tranzytu-przez-jej-terytorium

Natomiast mnie zastanawia formularz wjazdu. Dlaczego jako osoba zaszczepiona muszę wskazywać miejsce izolacji na terenie republiki Słowackiej ? Imię i nazwisko lekarza rodzinnego ? Przecież to jakiś nonsens. 

https://korona.gov.sk/en/ehranica/#rc-2

Address of your self-isolation

Name and surname of your general practitioner

Wysłałem im formularz, kropkując adres kwarantanny i dodając w opisie, że jesteśmy zaszczepieni a dzieci nie mają 18 lat. To wywalił mi system błąd następującej treści:

"Date of your arrival has to be between -1 and +2 days from current date".

Co oznacza, że nie mogę tego zrobić tydzień wcześniej.