Ankaemigrantka Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 (edytowane) Szukam nart dla męża. Jezdzi dość dobrze ale od 7lat nie był na stoku. Jest wysoki i dość ciężki 188cm i 118 kg. Wcześniej jeździł na nartach pół carvingowych i rozwijał duże prędkości, (a ważył wtedy niecałe 100kg teraz to dopiero będzie go niosło ) Proszę mi doradzić jakie narty carvingowe dla takiego chłopiska i wiązania. Drugie pytanie to narty dla mnie. Jeżdżę bardzo dobrze , jeszcze na studiach w AZS, później spora przerwa po wypadku , odcielam się całkiem od nart. 10 lat nie jeździłam , ale synek ciągnie na stok . Mam narty atomic sl11 ale boje się ze nie będą dobre do mojej wagi. (Nart z sezonu 2010/11) moja obecna waga to 74 kg i wzrost 167. Edytowane 16 Grudzień 2021 przez Ankaemigrantka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Sl11 to kawał porządnej narty, tyle ze chyba sprzed 20tu lat.... Jeżeli to ma być atomic a niekoniecznie rasowa slalomka to x9 byłoby ok. Dł ok 170cm. Dla męża to samo ale najdłuższe jakie są w produkcji..... :-)))). Poza tymi to kilkadziesiąt innych też będzie fajnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Dla męża jak kolega pisał, wręcz sklepowy GS 180-185 cm - większy promień - będą mu pasowały (chyba) wiązanie wg mnie to ze skalą min 14/16 din ze względu na wysoką masę . Dla Ciebie jak Mig12345 pisał - x9 czy coś w tym stylu - długości się nie bój, bardziej uniwersalna niż SL, a jednak skrętna i nie boi się wyższych i dłuższych skrętów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ankaemigrantka Napisano 16 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Godzinę temu, marekbtl napisał: Dla męża jak kolega pisał, wręcz sklepowy GS 180-185 cm - większy promień - będą mu pasowały (chyba) wiązanie wg mnie to ze skalą min 14/16 din ze względu na wysoką masę . Dla Ciebie jak Mig12345 pisał - x9 czy coś w tym stylu - długości się nie bój, bardziej uniwersalna niż SL, a jednak skrętna i nie boi się wyższych i dłuższych skrętów. Niekoniecznie musi być to Atomic. Może być tez Head, Rossignol . Nie mamy możliwości pójść i przymierzyć bo mamy kwarantannę 😐 a chcielibysmy je zabrać jadac do PL na Swieta ,budżet żeby się zamknąć w max 1500€ za dwie pary z wiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Doga Aniu Dla Ciebie coś w ten deseń jak piszę, skoro jeździłaś w AZS-sie to jak mniemam jakieś pojęcie masz o nartowaniu mimo przerwy. Stricte SL Ci nie polecam, grupa nart się poszerzyła od tego czasu, jest to taki kompromis - przy długości 170 cm x9 będzie miała pewnie z 14 m promienia - SL przy 170 pewnie z 13 - żadna różnica, narta troszkę szersza pod butem, ale sportowa, lepsza na różne warunki śniegowe, bardziej uniwersalna, bardziej stabilna przy wyższych prędkościach a zarazem skrętna. Tylko model z drutem jak coś (poprzedni). Chyba to taki środek. Ewentualnie Elan Amphibio Ti2 - miałem okazję na niej jeździć w zeszłą niedzielę - świetna narta. Dla męża - tu nie wiem, ale to chłopisko jest w związku z preferencjami poprzednimi jakiś - chyba najlepiej GS sklep (twardszy, dłuższy i o większym promieniu), bo chyba będzie się w nim czuł najlepiej. Na stronie jest zakładka sprzęt, możesz coś wyszperać. ps. Przymierza to się buty, żeby na stoku jeździć na nartach a nie w knajpie siedzieć . Narty, jeśli nie masz okazji się kolnąć trzeba kupić na czuja i tyle. Za 1500 eur - to do wyboru do koloru - tak naprawdę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi